Fostul șef al Unifarm, achitat pentru achizițiile de echipamente medicale din pandemie. Pedeapsa lui Adrian Ionel, scăzută la 1 an cu amânarea executării

Miercuri, 14 Iunie 2023, ora 12:29
2958 citiri
Fostul șef al Unifarm, achitat pentru achizițiile de echipamente medicale din pandemie. Pedeapsa lui Adrian Ionel, scăzută la 1 an cu amânarea executării
Instanța i-a scăzut pedeapsa lui Adrian Ionel de la Unifarm de la 6 ani și 8 luni de pușcărie la 1 an cu amânarea executării. FOTO: Ionuț Mureșan

Fostul președinte al Unifarm, Adrian Ionel, a fost condamnat miercuri, 14 iunie, la o pedeapsă de 1 an de închisoare pentru instigare la fals intelectual, instanța achitându-l pentru luare de mită, abuz în serviciu și complicitate la trafic de influență. Decizia Curții de Apel București este definitivă.

Instanța i-a redus astfel pedeapsa lui Adrian Ionel de la 6 ani și 8 luni de pușcărie cât primise inițial la Tribunalul București, la 1 an de închisoare cu amânarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani.

Iată decizia Curții de Apel București:

„Desfiinţează în parte sentinţa penală apelată şi rejudecând, cu privire la inculpatul Ionel Eugen-Adrian

Descontopeşte pedeapsa principală rezultantă de 6 ani şi 8 luni închisoare în pedepsele componente:

 • pedeapsa de 4 ani închisoare stabilită pentru infracţiunea de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 309 Cod penal şi art. 132 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie;
 • pedeapsa de 3 ani închisoare pentru infracţiunea de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000;
 • pedeapsa de 3 ani închisoare pentru infracţiunea de complicitate la trafic de influenţă, prev. de art. 48 Cod penal rap. la art. 291 alin. 1 Cod penal şi art. 6 din Legea nr. 78/2000;
 • pedeapsa de 1 an închisoare pentru infracţiunea de instigare la fals intelectual, prev. de art. 47 Cod penal rap. la art. 321 Cod penal;
 • pedeapsa de 1 an închisoare pentru infracţiunea de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prev. de art. 301 alin.1 Cod penal;
 • sporul de 2 ani şi 8 luni închisoare, pe care îl înlătură.

Descontopeşte pedepsele complementare şi accesorii, în pedepsele componente.

 • În temeiul art.396 alin.1, 5 rap. la art.16 alin.1 lit.a Cod procedură penală achită pe inculpatul Ionel Eugen-Adrian pentru infracţiunea de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 309 Cod penal şi art. 132 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, întrucât fapta nu există.
 • În temeiul art.396 alin.1, 5 rap. la art.16 alin.1 lit.a Cod procedură penală achită pe inculpatul Ionel Eugen-Adrian pentru infracţiunea de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, întrucât fapta nu există.
 • În temeiul art.396 alin.1, 5 rap. la art.16 alin.1 lit.a Cod procedură penală achită pe inculpatul Ionel Eugen-Adrian pentru infracţiunea de complicitate la trafic de influenţă, prev. de art. 48 Cod penal rap. la art. 291 alin. 1 Cod penal şi art. 6 din Legea nr. 78/2000, întrucât fapta nu există.
 • În temeiul art.396 alin.1, 8 rap. la art.16 alin.1 lit.f teza a II-a Cod procedură penală încetează procesul penal faţă de inculpatul Ionel Eugen-Adrian pentru infracţiunea de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prev. de art.301 alin.1 Cod penal cu aplic. art.5 alin.1 Cod penal, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale.

Înlătură pedepsele complementare şi accesorii aplicate de prima instanţă.

În baza art.396 alin.1, 4 Cod procedură penală raportat la art.83 Cod penal stabileşte pedeapsa de 1 an închisoare în sarcina inculpatului Ionel Eugen-Adrian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la fals intelectual, prev. de art. 47 Cod penal rap. la art. 321 alin.1 Cod penal.

În baza art.83 alin.1 Cod penal amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art.84 Cod penal, de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se arată în minuta CAB.

Procurorii cereau „pedeapsa majorată spre maximum” pentru Adrian Ionel

Procurorii anticorupție au cerut miercuri, 1 martie, majorarea spre maximum prevăzut de lege a pedepselor pe care fostul director al Unifam, Adrian Ionel, le-a primit pe fond pentru prima achiziție frauduloasă de echipamente de protecție din perioada pandemiei.

Fostul director a susținut la ultimul termen de judecată că este nevinovat și a solicitat achitarea.

Adrian Ionel a fost condamnat de Tribunalul București la:

 • 4 ani pentru abuz în serviciu (pentru că n-a făcut licitație publică),
 • 3 ani pentru luare de mită (a acceptat cu titlul de mită comisionul de 760.000 de euro),
 • 3 ani pentru complicitate la trafic de influență (l-a ajutat pe denunțătorul Andre Jaderian să obțină un contract bănos)
 • 1 an pentru instigare la fals intelectual (s-a votat pe sine însuși ca director Unifarm).

Din contopirea acestor pedepse a rezultat pe numele fostului director al Unifarm o condamnare pe fond de 6 ani și 8 luni de pușcărie.

Fostul director al Unifarm, Adrian Ionel, a declarat miercuri, 1 februarie, cu ocazia audierii în calitate de inculpat în dosarul achiziției frauduloase de măști de protecție și combinezoane de la începutul pandemiei, că Guvernul Orban a făcut presiuni asupra lui și i-a dat impresia că „România este o țară izolată” în fața amenințării virusului SARS-CoV-2.

Acuzațiile DNA pentru Adrian Ionel în Dosarul Unifarm

Conform DNA, în contextul declarării de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în data de 30 ianuarie 2020, a stării de urgenţă pentru sănătatea publică la nivel internaţional din cauza infecţiilor cu noul coronavirus, Guvernul a emis OUG nr.11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală (printre echipamentele respective fiind incluse combinezoanele şi măştile de protecţie), precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei.

Potrivit Art. 4 alin.1 al OUG nr. 11/2020 „Achiziția produselor pentru acumularea, reîntregirea și împrospătarea stocurilor de urgență medicală, precum și a serviciilor de mentenanță prevăzute la art. 1 alin. (5) se realizează potrivit prevederilor legale privind achizițiile publice”.

CN Unifarm SA a fost desemnată, alături de alte instituţii publice, să efectueze achiziţii de astfel de echipamente de protecţie.

În acest context, Adrian Ionel ar fi pretins suma de 760.000 de euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca CN Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziţie a echipamentelor de protecţie împotriva infectării cu virusul COVID-19 - 250.000 de combinezoane şi trei milioane de măşti chirurgicale.

Contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020, cu încălcarea dispoziţiilor prevăzute în Legea 98/2016 privind achiziţiile publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cât şi a modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură.

Procurorii spun că acelaşi document ar fi fost semnat şi de Maria Lizica Daniela Radu, în calitate de şef serviciu comercial în cadrul CN Unifarm SA, pe care, ulterior, Adrian Ionel ar fi determinat-o să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei respective.

În cauză, CN Unifarm SA s-a constituit parte civilă pentru suma de 2.380.000 lei.

Quarterly Report - Editia 4

Florian Coldea, primele declarații oficiale după acuzațiile de trafic de influență: ”Mă consider nevinovat pentru faptele de care am fost acuzat”
Florian Coldea, primele declarații oficiale după acuzațiile de trafic de influență: ”Mă consider nevinovat pentru faptele de care am fost acuzat”
Florian Coldea, fost prim-adjunct al Serviciului Român de Informații (SRI), a emis un prim comunicat de presă în seara de vineri, 24 mai, după ce a refuzat să facă declarații în urma...
Polițist cercetat pentru luare de mită, abuz în serviciu și fals intelectual. Ce a promis în schimbul banilor
Polițist cercetat pentru luare de mită, abuz în serviciu și fals intelectual. Ce a promis în schimbul banilor
Trei percheziții au fost făcute de ofițerii DGA într-un dosar care vizează un poliţist de la IPJ Covasna, acuzat de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu şi fals...
#Adrian Ionel Unifarm, #achitare, #luare de mita, #trafic de influenta, #fals intelectual, #pandemie coronavirus Romania, #achizitii pandemie , #justitie