Record de infectări raportat în România. Doctorul Adrian Marinescu: ”Luna februarie va fi una complicată”

Joi, 20 Ianuarie 2022, ora 12:55
24488 citiri
Record de infectări raportat în România. Doctorul Adrian Marinescu: ”Luna februarie va fi una complicată”
Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balș FOTO: Captură Youtibe

Peste 19.000 de cazuri de persoane pozitive cu SARS-CoV-2 au fost raportate joi, 20 ianuarie, cel mai mare număr înregistrat în România, de la începutul pandemiei. Medicii consideră că numărul infectărilor este însă mult mai mare.

Doctorul Adrian Marinescu, director medical al Institutului de Boli Infecțioase "Matei Balș" din Capitală, a explicat pentru Ziare.com de ce se întâmplă acest fenomen și la ce să ne așteptăm în perioada următoare.

”Lucrurile stau în felul următor: ceea ce se întâmplă în aceste zile este o situație pe care o preconizam încă de la finalul anului trecut. Vorbeam despre valul al cincilea care se referă la varianta Omicron și înseamnă număr mare de infecții. Din fericire, procentul celor care fac forme severe – dacă este să vorbim despre complicații sau să ajungem să vorbim de paturi la terapie intensivă - este categoric mai mic decât în valul al patrulea, din toate datele pe care le avem – se întâmplă și în Europa, nu numai în România”, a precizat medicul infecționist.

Evaluarea pacienților va pune probleme medicilor

Cu toate că nu vom vorbi despre forme grave, faptul că vor fi multe cazuri reprezintă un motiv de îngrijorare pentru sistemul medical.

”Sigur, valul mare de infecții va fi o problemă reală de gestionare pentru că evaluarea unui număr mare de pacienți, într-un timp scurt, este o provocare și va fi o presiune la nivelul spitalelor din circuitul COVID.

Vorbim de o curbă ascendentă, iar luna februarie va fi o lună destul de complicată. O să avem și momentul în care lucrurile se stabilizează și o să fie și o scădere, dar vom avea o perioadă în care vom avea o creștere importantă”, a mai spus medicul.

Numărul real de cazuri este întotdeauna mai mare față de cel înregistrat în sistem

Doctorul Adrian Marinescu a mai precizat, legat de numărul real de infectări, că ”în toată pandemia a fost mai mult decât evident pentru că vorbim despre o sub-diagnosticare, uneori cu o diferență chiar importantă. Ceea ce cred că se va întâmpla în momentul de față este ca prin creșterea testării să ne apropiem cumva de cel real. Sigur, întotdeauna, numărul real va fi mai mare decât cei care sunt diagnosticați și ajung în mod oficial să fie înregistrați în sistem”.

Medicul a mai subliniat faptul că un număr mare de cazuri va duce implicit și la selectarea unui număr mai mare de forme severe, în cazul în care nu vor fi luate măsuri.

”Este adevărat că sunt mai puține forme severe procentual însă, dacă nu găsim măsuri care să reducă sau să prevină circulația virusului, în momentul în care va fi un număr exploziv de cazuri se vor selecta și cele severe. Și atunci s-ar putea să avem o problemă. Trebuie să fie acest echilibru. Măsurile care se iau peste tot, nu numai în România, sunt de a reduce circulația virusului și de a avea, totuși, un număr care să nu fie foarte mare pentru că în acest caz nu ai cum să evaluezi, nu ai cum să faci în așa fel încât situația să fie sub control”.

Cele mai recente date privind pandemie de COVID-19 în România arată 19.105 de cazuri noi de infectări în doar 24 de ore.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#adrian marinescu record infectari, #covid 20 ianuarie, #varianta omicron , #COVID 20 ianuarie 2022