Fost primar-infractor, scăpat de pușcărie în ciuda evidenței. Judecător: „Probele dovedesc cu certitudine săvârșirea tuturor faptelor”

Luni, 05 Iunie 2023, ora 03:00
7526 citiri
Fost primar-infractor, scăpat de pușcărie în ciuda evidenței. Judecător: „Probele dovedesc cu certitudine săvârșirea tuturor faptelor”
Adrian Mladin a primit pe fond 6 ani de pușcărie în acest dosar pentru luare de mită. FOTO / captură video YouTube

Fostul primar-infractor al comunei Jilava, Adrian Mladin, a scăpat ca prin urechile acului de o nouă condamnare pentru șpăgi în cuantum de peste 1 milion de euro, după ce judecătorii Curții de Apel București au constatat că, într-adevăr, „probele dovedesc cu certitudine săvârșirea tuturor faptelor”, dar între timp a intervenit prescripția.

Adrian Mladin mai avea „la activ” o condamnare definitivă de 5 ani și 10 luni închisoare cu executare, într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri, dar a fost eliberat condiționat în anul 2018 din Penitenciarul Rahova.

În acest nou dosar, trimis în judecată în timp ce Mladin se afla „la răcoare”, acesta a fost condamnat pe fond, la Tribunalul București, la o pedeapsă de 6 ani și 6 luni de pușcărie în 2021.

Un an mai târziu, Curtea Constituțională a dat startul „marii prescripții”, așa că Adrian Mladin – la fel ca zeci de alți inculpați VIP – au scăpat de răspunderea penală.

În acest moment, „lista prescripţiei” a ajuns la 4.605 de dosare închise ca urmare a deciziei CCR din data de 26 mai 2022.

Ziare.com a consultat motivarea deciziei din data de 8 mai 2023, prin care judecătorii Curții de Apel București au constatat că Adrian Mladin a luat mită în formă continuată pe vremea când era primar, dar că n-au ce să îi facă altceva, în afară de a-i confisca banii.

Iată extrasele relevante din hotărârea definitivă a instanței:

  • Curtea, procedând la propria evaluare a materialului probator administrat, menționat în hotărârea apelată, raportat şi la apărările inculpaților (Mladin Adrian – n.r.) și (Constantin Marian – n.r.), care nu au recunoscut comiterea faptelor deduse judecății, precum și la argumentele și susținerile celor doi inculpați și ale procurorului, invocate prin căile de atac exercitate, apreciază că probele administrate atât în cursul urmăririi penale, cât și pe parcursul cercetării judecătorești în fond și în apel, dovedesc cu certitudine săvârșirea de către inculpații (Mladin Adrian – n.r.) și (Constantin Marian – n.r.) a tuturor faptelor deduse judecății, ca urmare a denunțului formulat de martorul (Szasz Ovidiu – n.r.), anterior menționate, în modalitatea descrisă în actul de sesizare a instanței și în hotărârea atacată.
  • Martorul (Szasz Ovidiu – n.r.) a menționat în denunțul și declarațiile date că inculpatul (Mladin Adrian – n.r.) s-a folosit de calitatea sa primar pentru a institui un adevărat monopol asupra tuturor activităților ce priveau imobile-terenuri pe raza comunei Jilava, activitate bine organizată, care avea ca finalitate obligarea unui proprietar de teren de pe raza comunei Jilava să accepte să plătească un procent din tranzacția ce urma să o desfășoare, în bani sau în imobile, procent impus de primar.
  • O etapă importantă consta în șicanarea proprietarilor de terenuri, prin activități care intrau în atribuțiile funcției de primar, respectiv prin neacordarea sau retragerea planurilor parcelare, neîntocmirea documentației cadastrale, fragmentarea unui teren în parcele/loturi foarte mici, fără legătură între ele, ceea ce făcea imposibilă vânzarea întregului teren, neeliberarea autorizațiilor legale.
  • Inculpatul Mladin punea în vedere proprietarului că trebuie să plătească un procent dacă dorește să valorifice vreun drept asupra terenului, șantajându-l cu repercusiunile arătate (…). Pentru cei care acceptau, urma soluționarea rapidă și avantajoasă pentru proprietar a tuturor formalităților ce țineau de imobilul ce se dorea a fi valorificat și plata mitei convenite, care se făcea în mod direct către inculpatul (Mladin Adrian – n.r.) ori prin persoane interpuse, apropiate acestuia.
  • Inculpatul (Mladin Adrian – n.r.) l-a contactat (pe denunțător - n.r.) și i-a spus că are cunoștință că are în derulare mai multe proiecte cu terenuri aflate pe raza comunei Jilava și i-a solicitat suma de 200 000 euro pentru a nu-i face greutăți cu privire la respectivele terenuri, indicându-i și persoana interpusă prin care urma să remită suma de bani.
  • Din acel moment inculpatul (Mladin Adrian – n.r.) i-a comunicat (denunțătorului - n.r.) că pentru fiecare teren pentru care nu are cadastru și intabulare să îi dea jumătate din banii obținuți atunci când se va vinde terenul, ceea ce s-a și întâmplat.
  • În unele cazuri, pe lângă sume de bani, inculpatul (Mladin Adrian – n.r.) i-a solicitat, tot cu titlu de mită, trecerea unor terenuri care îi aparțineau în proprietatea inculpatului, actele translative de proprietate fiind făcute prin intermediul unor persoane indicate de inculpatul Mladin.
  • Inculpatul (Mladin Adrian – n.r.) i-a comunicat, după câștigarea alegerilor pentru funcția de primar că liniștea și succesul său în afaceri pe raza comunei Jilava depind de plata unei taxe de protecție (mită) la fiecare tranzacție imobiliară (…).
  • Curtea apreciază că denunțul și declarațiile martorului (Szasz Ovidiu – n.r.), date în faza de urmărire penală, precum și cu ocazia cercetării judecătorești în fond și apel se coroborează cu declarațiile martorilor audiați în cauză, precum și cu înscrisurile depuse la dosarul cauzei (…) și dovedesc cu certitudine săvârșirea de către inculpații (Mladin Adrian – n.r.) și (Constantin Marian – n.r.) a tuturor faptelor anterior menționate pentru care s-a dispus trimiterea în judecata în legătură cu denunțul formulat de (Ovidiu Szasz – n.r.).
  • Curtea constată amploarea activității infracționale desfășurate de inculpatul (Mladin Adrian – n.r.) care, în calitate de primar al comunei Jilava, a condiționat îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu de primirea unor sume de bani consistente, (…) fiind evident că acesta a impus un mecanism pentru remiterea mitei prin încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare a imobilelor, în cazul unora dintre acestea, astfel cum s-a arătat, într-o formă disimulată, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive pentru care nu se plătea preţul.
  • Curtea (…) constată că termenele generale de prescripție a răspunderii penale în prezenta cauză pentru infracțiunile pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaților (Mladin Adrian – n.r.) și (Constantin Marian – n.r.) (…) s-au împlinit în luna noiembrie 2019 (…)”, se arată în motivarea Curții de Apel București.

Acuzațiile procurorilor DNA împotriva lui Adrian Mladin

Pe data de 1 noiembrie 2017, pe vremea când Adrian Mladin era la pușcărie, condamnat fiind în alt dosar, tot pentru fapte de corupție, DNA l-a trimis în judecată pentru luare de mită și spălare de bani.

„După ce a câștigat alegerile locale și a devenit primar al comunei Jilava, județul Ilfov, începând din vara anului 2008, inculpatul Mladin Adrian a instituit un „regim de control” al tranzacțiilor din domeniul imobiliar, cu scopul de a obține foloase necuvenite. Concret, în perioada 2008 - 2011, inculpatul Mladin Adrian, în calitate de primar al comunei Jilava și implicit de președinte al Comisiei Locale de Aplicare a Fondului Funciar Jilava, prin instituirea unui regim „autoritar” (context folosit pentru a pune presiune pe „victimele” – dezvoltatori imobiliari, pe care le identifica și cărora le cerea mită), în repetate rânduri, iar în unele situații și cu complicitatea inculpatului Constantin Marian, a condiționat îndeplinirea atribuțiilor de serviciu de primirea unor sume de bani sau a altor foloase necuvenite”, arată procurorii DNA.

Iată cum prezintă procurorii schema infracțională a fostului primar din Jilava:

Procedând în această manieră, inculpatul Mladin Adrian a pretins și primit, de la un antreprenor în domeniul construcțiilor care-și desfășura activitatea pe raza comunei Jilava, suma de 100.000 euro (din care 50.000 euro în biroul edilului) și contravaloarea unui apartament de trei camere ( 65.000 euro).

La cererea inculpatului Mladin Adrian, remiterea celor 65.000 euro a fost disimulată prin intermediul a două contracte succesive de vânzare-cumpărare fictive având ca obiect apartamentul respectiv. În ambele cazuri, inculpatul a condiționat îndeplinirea atribuțiilor de serviciu (eliberarea unor documente – certificate fiscale, procese verbale de recepție a lucrărilor, etc.) de primirea mitei, invocând inclusiv posibilitatea blocării activității antreprenoriale derulate de omul de afaceri.

Valoarea totală a șpăgilor lui Mladin - 1.090.500 euro

Acționând în aceeași modalitate, inculpatul Mladin Adrian a pretins și primit de la un alt om de afaceri foloase necuvenite, după cum urmează:

  • 327.000 euro și 1.975.060 lei (în mai multe tranșe),
  • trei terenuri amplasate pe raza comunei Jilava, două în suprafață de 5.000 mp (cu valoarea declarată de 106.318 lei, respectiv 102.500 lei) iar cel de-al treilea în suprafață de 69.159 mp (cu valoarea declarată de 453.640 lei).

Remiterea acestor bunuri imobile a fost disimulată, și la solicitarea edilului, prin intermediul unor tranzacții notariale fictive, în final acestea ajungând la inculpatul Constantin Marian (om de afaceri a cărui firmă derula afaceri cu Primăria Jilava) sau la firme agreate de inculpatul Mladin Adrian.

Cuantumul total al sumelor de bani și al celorlalte foloase necuvenite primite de inculpatul Mladin Adrian se ridică la suma de 1.090.500 euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Tribunalul Vaslui a decis luni, 15 aprilie, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în arest la Penitenciarul Vaslui....
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Adrian Mladin primar puscarie Jilava, #luare de mita, #spalare de bani, #taxa protectie, #prescriptie, #CCR, #DNA, #curtea de apel bucuresti , #justitie