Inculpatul VIP care scapă de dosar în baza "prescripției CCR". Procesul de corupție amânat, vară liniștită pentru Adrian Mladin

Miercuri, 06 Iulie 2022, ora 03:01
4655 citiri
Inculpatul VIP care scapă de dosar în baza "prescripției CCR". Procesul de corupție amânat, vară liniștită pentru Adrian Mladin
Adrian Mladin a fost condamnat pe fond la 6 ani de pușcărie pentru „paraîndărături” de 1 milion de euro. FOTO: Ionuț Mureșan

Adrian Mladin, fost primar al comunei Jilava condamnat la 6 ani pentru mită, poate răsufla ușurat până la toamnă, când completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte va decide cum se aplică hotărârea Curții Constituționale pe tema întreruperii prescripției.

Cum faptele lui Mladin sunt din 2008-2011, fostul edil este avantajat de decizia de marți a Curții de Apel București.

Adrian Mladin face parte dintre puținii inculpați VIP care au reușit să obțină suspendarea proceselor până la dezlegarea chestiunii de drept pe tema prescripției la Înalta Curte.

Printre aceștia se mai află oamenii lui Sorin Ovidiu Vîntu acuzați de evaziune fiscală, respectiv Ionuț Eftime, Gheorghe Șupeală și Zizi Anagnastopol – toți condamnați în primă instanță la pedepse cuprinse între 5 și 10 ani de pușcărie.

Într-un dosar având ca obiect contestație în anulare, deschis de Vanessa Youness, CAB a sesizat ICCJ cu următoarea întrebare:

„Constituie omisiunea instanţei de a avea în vedere inexistenţa unei cauze de întrerupere a termenului de prescripţie a răspunderii penale, în perioada 26.06.2018-30.05.2022, o eroare de procedură, în sensul art. 426 alin. 1 lit. b din Codul de procedură penală, în ipoteza cauzelor definitiv judecate, în perioada anterior menţionată?”.

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la ICCJ a dat termen 24 octombrie 2022.

O deciziei este așteptată ulterior acestei date, iar timpul curge în favoarea inculpaților, mai puțin în favoarea Vanessei Youness care așteaptă în pușcărie decizia, după ce CAB i-a respins cererea de suspendare a pedepsei de 3 ani de închisoarea pronunțată pe 27 mai pentru trafic de influență.

Ce a decis Curtea Constituțională a României

România nu a avut legislație care să întrerupă cursul prescripției între data de 26 aprilie 2018 când CCR a pronunțat prima decizie de neconstituționalitate a prevederilor art 155 și 26 mai 2022, când a constatat că Legiuitorul nu a făcut nimic pentru a pune în acord normele de drept cu decizia instanței de control constituțional, se arată în motivarea deciziei CCR.

Iată principalele extrase din decizia CCR:

  • „Curtea constată că, în condițiile stabilirii naturii juridice a Deciziei nr.297 din 26 aprilie 2018 ca decizie simplă/extremă, în absența intervenției active a legiuitorului, obligatorie potrivit art.147 din Constituție, pe perioada cuprinsă între data publicării respectivei decizii și până la intrarea în vigoare a unui act normativ care să clarifice norma, prin reglementarea expresă a cazurilor apte să întrerupă cursul termenului prescripției răspunderii penale, fondul activ al legislației nu conține vreun caz care să permită întreruperea cursului prescripției răspunderii penale.
  • Curtea constată că o astfel de consecință este rezultatul nerespectării de către legiuitor a obligațiilor ce îi revin potrivit Legii fundamentale și a pasivității sale, chiar și în ciuda faptului că deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție semnalau încă din anul 2019 practica neunitară rezultată din lipsa intervenției legislative.
  • De asemenea, Curtea subliniază că rațiunea care a stat la baza pronunțării Deciziei nr.297 din 26 aprilie 2018 nu a fost înlăturarea termenelor de prescripție a răspunderii penale sau înlăturarea instituției întreruperii cursului acestor termene, ci alinierea dispozițiilor art.155 alin.(1) din Codul penal la exigențele constituționale. Astfel, Curtea observă că termenele de prescripție generală reglementate de dispozițiile art.154 din Codul penal nu sunt afectate de deciziile Curții Constituționale”, se arată în motivarea deciziei CCR din data de 26 mai 2022.

Acuzațiile procurorilor DNA împotriva lui Adrian Mladin

Pe data de 1 noiembrie 2017, pe vremea când Adrian Mladin era la pușcărie, condamnat fiind în alt dosar, tot pentru fapte de corupție, DNA l-a trimis în judecată pentru luare de mită și spălare de bani.

„După ce a câștigat alegerile locale și a devenit primar al comunei Jilava, județul Ilfov, începând din vara anului 2008, inculpatul Mladin Adrian a instituit un „regim de control” al tranzacțiilor din domeniul imobiliar, cu scopul de a obține foloase necuvenite. Concret, în perioada 2008 - 2011, inculpatul Mladin Adrian, în calitate de primar al comunei Jilava și implicit de președinte al Comisiei Locale de Aplicare a Fondului Funciar Jilava, prin instituirea unui regim „autoritar” (context folosit pentru a pune presiune pe „victimele” – dezvoltatori imobiliari, pe care le identifica și cărora le cerea mită), în repetate rânduri iar în unele situații și cu complicitatea inculpatului Constantin Marian, a condiționat îndeplinirea atribuțiilor de serviciu de primirea unor sume de bani sau a altor foloase necuvenite”, arată procurorii DNA.

Iată cum prezintă procurorii schema infracțională a fostului primar din Jilava:

  • Procedând în această manieră, inculpatul Mladin Adrian a pretins și primit, de la un antreprenor în domeniul construcțiilor care-și desfășura activitatea pe raza comunei Jilava, suma de 100.000 euro (din care 50.000 euro în biroul edilului) și contravaloarea unui apartament de trei camere (65.000 euro).
  • La cererea inculpatului Mladin Adrian, remiterea celor 65.000 euro a fost disimulată prin intermediul a două contracte succesive de vânzare – cumpărare fictive având ca obiect apartamentul respectiv. În ambele cazuri, inculpatul a condiționat îndeplinirea atribuțiilor de serviciu (eliberarea unor documente – certificate fiscale, procese verbale de recepție a lucrărilor, etc.) de primirea mitei, invocând inclusiv posibilitatea blocării activității antreprenoriale derulate de omul de afaceri.
  • Acționând în aceeași modalitate, inculpatul Mladin Adrian a pretins și primit de la un alt om de afaceri foloase necuvenite, după cum urmează:

    - 327.000 euro și 1.975.060 lei (în mai multe tranșe),

    - trei terenuri amplasate pe raza comunei Jilava, două în suprafață de 5.000 mp (cu valoarea declarată de 106.318 lei, respectiv 102.500 lei) iar cel de-al treilea în suprafață de 69.159 mp (cu valoarea declarată de 453.640 lei).

Remiterea acestor bunuri imobile a fost disimulată, și la solicitarea edilului, prin intermediul unor tranzacții notariale fictive, în final acestea ajungând la inculpatul Constantin Marian (om de afaceri a cărui firmă derula afaceri cu Primăria Jilava) sau la firme agreate de inculpatul Mladin Adrian.

Cuantumul total al sumelor de bani și al celorlalte foloase necuvenite primite de inculpatul Mladin Adrian se ridică la suma de 1.090.500 euro.

ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
Precizările DNA după informația că ”a descins” la Primăria Capitalei. Ce documente a ridicat
Precizările DNA după informația că ”a descins” la Primăria Capitalei. Ce documente a ridicat
DNA a ridicat mai multe documente de la Primăria Capitalei în cadrul unui dosar penal ”in rem”, deschis ca urmare a unor sesizări în legătură cu amenda de 35 milioane euro dată de...
#adrian mladin, #luare de mita, #DNA, #Jilava, #proces suspendat, #CCR, #prescriptie, #ICCJ , #justitie