25 de premieri și patru președinți a avut România de la revoluție până în prezent. Putem spune cu certitudine că printre cele mai mari realizări ale acestor conducători sunt urmașii lor biologici. Majoritatea copiilor de foști președinți și premieri au fost privilegiați.
Au urmat școli scumpe în străinătate, au acumulat averi colosale, au ocupat funcții importante și bine plătite sau au beneficiat de afaceri oneroase. Și totul în numele tatălui care a ajuns în importanta funcție ales de către noi, prostimea.
În jur de 30 de copii s-au descurcat și ei cum au putut, pe spinarea părinților. Căci bine zicea fostul premier Adrian Năstase când a fost întrebat dacă Mihnea ar fi ocupat toate funcțiile importante dacă nu era fiul său: „Nu știu, dar fiul lui Brătianu ar fi ocupat postul respectiv dacă nu era fiul bătrânului Brătianu? Nu înțeleg de ce, până la urmă, ne ferim să acceptăm că cea mai bună investiție a unui părinte o reprezintă copiii și pregătirea lor.”
Victor Ciorbea a fost primul premier de dreapta de după 1989, rezistând în funcție un an și patru luni (din decembrie 1996 până în martie 1998). Înainte să devină premier, Ciorbea a fost judecător, lider de sindicat și, în 1996, a fost pentru scurt timp și primar al Capitalei. În 2012 s-a înscris în PNL pe listele căruia a devenit senator până în 2014 când a fost numit Avocat al Poporului (funcție ocupată până în 2019).
Căsătorit cu Lacrima, Victor Ciorbea are o fiică, Oana. Oana a absolvit Facultatea de Științe Economice la Harvard și locuiește în SUA. În 2013, Oana s-a căsătorit cu americanul Chandler Joel Reddy, director al unei companii de investiții.
Oana Reddy lucrează pentru o companie de pe Wall Street. Recent, soții Reddy au cumpărat o vilă de lux, în valoare de opt milioane de dolari, în cea mai bună zonă din Florida.
Gavril Dejeu a fost premier vreo 18 zile (între 30 martie și 17 aprilie 1998). Țărănist până în măduva oaselor, Dejeu a fost și deputat și ministru de interne (funcție din care a demisionat după ce minerii au trecut de barajele forțelor de ordine din Defileul Jiului).
Este printre puținii politicieni români care a renunțat la pensia special. Retras la Sibiu, Dejeu își vede de pensie și de nepoții din partea fiicei sale Flavia Vlad. Flavia este printre puținii copii de demnitari care duce o viață simplă și nu a profitat de funcțiile tatălui.
Radu Vasile (decedat în 2013) a fost prim-ministru aproape doi ani, până în decembrie 1999. El este mai cunoscut pentru Pacea de la Cozia făcută cu minerii deciși să invadeze din nou Capitala sau după pseudonimul sub care a scris versuri, Radu Mischiu.
Senator în mai multe mandate, Radu Vasile a fost căsătorit cu Măriuca (decedată și ea în 2017) cu care a avut doi fii: Radu Tudor și Mihai. Dacă Mihai Vasile este angajat la o bancă, Radu Tudor Vasile este cel mai vizibil fiu al fostului premier și pentru că a avut o perioadă din viață în care s-a dedicat distracțiilor și femeilor frumoase (a avut relații cu Andreea Raicu, Maria Marinescu sau Anna Lesko).
Radu Tudor este de meserie pilot (fost căpitan la Tarom până în 2019) și om de afaceri. Din 2001 este asociat cu omul de afaceri Alexandru Radu Marin (patronul tipografiei Romprint din Casa Presei Liberei) cu care deține fabrica de ambalaje Flexo Graphic. Tot împreună cu Marin, Radu Tudor Vasile dezvoltă un complex rezidențial lângă Autogara Militari.
Vasile Jr. s-a implicat și în afaceri cu restaurante, cluburi sau software (cea mai profitabilă este firma Euro-Testing Software Solutions SRL în care este acționar și are și un contract cu CNSAS pentru mentenanța platformei).
Ioana Maria este fiica lui Radu Vasile dintr-o căsătorie anterioară. Ea s-a căsătorit în 1998 cu Vlad Vasiliu, angajat al MAE.
Mugur Isărescu, matusalemicul guvernator al BNR, a fost prim-ministru un an de zile, până în decembrie 2000. Căsătorit cu Elena, Isărescu are doi copii: Ileana Lăcrămioara și Costin Mugur.
Născută în 1975, Ileana Lăcrămioara Isărescu a absolvit ASE în 1998, și un MBA la Harvard (între anii 2002-2004).
Între 2001-2002, Lăcrămioara a lucrat la IBM în Viena, apoi la un fond de investiții din New York (2004-2006) și la firma austrică Urbanscapes (care a fost interesată să investească în ridicarea unei stațiuni la malul mării în comuna 23 August, Constanța), până în anul 2011. În ultimii 10 ani, Lăcrămioara Isărescu a fost șefă a programului guvernamental pe care firma IBM l-a implementat în țara noastră și în alte țări din Europa de Sud-Est.
Din aprilie 2014, Lăcrămioara ocupă și poziţia de membru în boardul RomReal (companie înregistrată în Bermude cu capital norvegiano-britanic și care are un portofoliu de peste 120 de hectare de teren în Constanţa şi Bucureşti).
Absolvent de Arhitectură, Costin Isărescu s-a născut în 1987 și a avut o viață mai agitată, plină de petreceri mondene și escapade amoroase. Însă, după ce s-a așezat la casa lui, s-a dedicat afacerii cu vinuri a familiei. De altfel, în societatea MAR SRL care deține podgoria, pensiunea și cramele din Drăgășani, sunt asociați toți membri familiei. Doar anul trecut firma a avut un profit de aproape două miliarde de lei.
Adrian Năstase a fost premier patru ani, între 2000 și 2004. Căsătorit de două ori (prima oară cu Ilinca Preoteasa, fiica unui activist și politician comunist), Adrian Năstase a creat urmași doar cu a doua soție, cu Dana (fiica lui Angelo Miculescu, fost ministru al Agriculturii și viceprim-ministru comunist).
În 2012, Năstase a fost condamnat la 2 ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii", iar în 2014, la 4 ani de închisoare în dosarul “Zambaccian”. Pe 7 decembrie 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a reabilitat pe fostul premier ceea ce înseamnă poate candida oricând la o funcție publică.
Andrei Năstase, născut în 1986, este băiatul cel mare al fostului premier. Deși are o diplomă în economie de la Universitatea Bocconi din Milano, acesta a fost implicat de-a lungul timpului în mai multe afaceri nu prea inspirate.
În 2006, într-un apartament din celebra vilă de pe Zambaccian a înființat compania AN Press Media, care mai mult a pierdut și a fost radiată în 2017. În 2007 și-a încercat norocul cu o altă firmă, deschisă la aceeași adresă dar cu activități în domeniul imobiliar. Fiind pe pierdere a închis-o și pe aceasta în 2017.
În 2009, intră din nou pe piața imobiliară deschizând o agenție în Slobozia. Dar nici firma asta nu aduce nimic profitabil.
În 2020 se asociază în firma Big Fish Media SRL dar deja din primul an intră pe pierdere.
Andrei este căsătorit de cinci ani cu Bianca Ciuvăț, fost manechin, și care i-a dăruit doi băieței. Tatăl Biancăi, omul de afaceri George Ciuvăț, a fost condamnat în 2016 pentru evaziune fiscală.
Toate astea sunt chestiunile mai la vedere, căci Andrei este implicat în afacerile nașului său de cununie Horia Constantinescu. Horia Constantinescu este fost membru PSD, fost șef al OPC Constanța, un apropiat al lui Nicușor Constantinescu și Liviu Dragnea și a fost promovat șef al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului la propunerea fostului premier Viorica Dăncilă.
El deținea, în parcul Herăstrău, restaurantul Bonton Palace (în plin scandal al demolării teraselor din Herăstrău, primarul Chiliman dădea autorizație pentru restaurantul lui Horia) în care inițial era asociat cu Andrei Năstase. Andrei s-a retras din firmă în 2008, iar acum afacerea este pe numele soției lui Horia Constantinescu, Macrina Elena. Andrei Năstase este marketing manager la Bonton, el fiind cel care trage sforile. Dar viața de crâșmar i-a priit lui Andrei, care a mai avut experiențe de acest gen și în stațiunea Neptun.
Ca să punctăm și aroganța de beizadea a lui Andrei, să ne amintim de anul 2009, când fiul cel mare al fostului premier a rămas fără permis, după ce a fost prins conducând prin București cu 140km/oră.
Mihnea Daniel Năstase s-a născut în 1993 și a avut parte de o educație aleasă: liceul la Alpinum Zuoz, Elveţia (unde, dacă vă amintiți, s-a pozat la o petrecere cu o zvastică pictată pe mână), Universitatea Americană din Paris, Master la Școala de Economie şi Ştiinţe Politice din Londra. Se spune că doar taxele pentru toate aceste studii au costat 310 mii euro.
Se pare că familia Năstase a făcut tot posibilul pentru a-l poziționa pe Mihnea spre o carieră politică. Astfel, în 2017, Mihnea se înscrie în PSD, iar în 2015, devine asistent în cabinetul fostului europarlamentar PSD Cătălin Ivan, apoi consilier politic în cadrul delegației socialiste din parlamentul European. În 2019, Mihnea este numit de Dăncilă consilier onorific neretribuit al vicepremierului de atunci, Mihai Fifor, dar demisionează curând nesuportând criticile presei.
În paralel cu politica, fiul cel mic al lui Năstase se aruncă și în afaceri. Mihnea este acționar unic în firma Alp Strategy & Consulting SRL, înființată în 2019, și care a prestat servicii pentru europarlamentara Carmen Avram, fost jurnalist Antena 3. Firma care anul trecut a avut un profit de 81.500 lei, și-a întrerupt temporar activitatea.
În septembrie, acest an, Mihnea s-a căsătorit cu iubita lui de șase ani, Corina Ioana Corolevschi motiv pentru care au făcut o nuntă mega luxoasă. Corina este fostă campioană balcanică şi naţională la atletism și provine dintr-o familie înstărită din Constanța. Ea este fiica lui Constantin Corolevschi, care are afaceri în turism, exportul de cherestea şi reparaţii navale. Corina a lucrat și ea ca asistent în Parlamentul European, la biroul fostului europarlamentar brașovean Răzvan Popa.
Cea mai recentă afacere a lui Mihnea Năstase o reprezintă o investiție de pe plaja de la Corbu. Afacerea se derulează pe două societăți comerciale, Wild Beach Camping Corbu SRL și Wild Beach Resort Corbu SRL unde Mihnea este asociat cu soția sa, Corina Ioana Corolevschi.
Proiectul se numește TeePee Corbu și este alcătuit din mai multe module, cu o zonă tip restaurant pentru servit masa, ring de dans, parcare, și o zonă de odihnă cu corturi. Afacerea a fost deschisă anul trecut dar abia în acestă vară a putut primi pentru prima oară clienți, la niște prețuri exorbitante.
Însă, afacerea a plecat cu stângul pentru că, în noiembrie, SC Coca Cola HBC România SRL a introdus, la instanța Judecătoriei Sectorului 4, împotriva SC Wild Beach SRL, o cerere în vederea recuperării unei creanțe rezultată dintr-un contract civil neonorat de firma soților Năstase.
(va urma)
Joseph de Maistre in Consideratii despre... Vezi tot