Baroul Bucuresti a ars o palma direct peste ochii reformei in justitie, refuzand sa accepte excluderea lui Adrian Nastase, condamnat penal definitiv si cu puscarie executata.
In urma cu cateva luni atrageam atentia asupra acestui subiect pe care Baroul a incercat initial sa-l bage sub pres, mizand pe faptul ca dl. Nastase se autosuspendase din acest organism.
Adrian Nastase si cuibusorul penal din Barou
Dar pana la urma o decizie, chiar amanata, s-a impus si colegii si-au fact datoria. Nu trebuie sa fii un mare jurist ca sa stii sa citesti legea care reglementeaza statutul profesiei de avocat, nr. 51/1995, care la articolul 27 prevede incetarea calitatii de avocat pentru cel "condamnat definitiv pentru o fapta prevazuta de legea penala si care il face nedemn de a fi avocat, conform legii".
Si articolul 14 al Legii prevede ca "este nedemn de a fi avocat cel condamnat definitiv prin hotarare judecatoreasca la pedeapsa cu inchisoare pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei".
Sa intelegem ca in viziunea avocatilor Baroului Bucuresti, o fapta de coruptie nu aduce atingere prestigiului profesiei? E o fapta demna, respectabila?
Practic, Baroul Bucuresti a incalcat legea cu seninatate pentru a-si apara unul dintre corbi. Unul dintre corbii mari, pentru ca in alte cazuri, legea a fost aplicata fata mila, avocati de anvergura mai mica fiind executati inclusiv pentru fapte minore. Dar dl. Nastase e altceva.
Nu suspectez ca decizia a fost determinata de considerente emotionale. Adrian Nastase nu este omul care sa starneasca prea mari duiosii, iar avocatii sunt ultimii oameni pe care ii socotesc dependenti de asemenea apasari.
Si atunci la ce ma pot gandi? Ma pot gandi ca fiecare dintre greii baroului Bucuresti a decis gandindu-se ca maine ar putea ajunge el intr-o situatie similara? Exact ca in cazul parlamentarilor, oare solidarizarea cu Adrian Nastsase nu ascunde, de fapt, apararea propriilor probleme si o masura de siguranta pentru caz de "Doamne fereste!"?
Nu stiu, dar cred ca indoielile sunt justificate, mai ales daca ne uitam cati avocati au fost acuzati, chiar condamnati pentru coruptie si cate nume de mari case de avocatura sunt implicate in mari scandaluri ale momentului.
Cert este ca decizia Baroului Bucuresti este o dovada ca reforma justitiei este inca departe de reusita. Pentru ca o justitie corecta si independenta nu inseamna doar procurori si judecatori integri si profesionisti. Avocatul este o parte sentiala a unui proces, care isi poate face meseria deontologic si legal sau poate deveni un simplu instrument al marilor infractori cu care se poate afla intr-o cardasie toxica.
Si cand elita avocatilor bucuresteni, oameni care ar trebui sa traiasca cu legea sub perna, isi permite sa ignore cu atata lejeritate o hotarare judecatoreasca emisa de cea mai inalta instanta a tarii si sa incalce propria lege de functionare, care este mesajul despre respectul avocatilor fata de lege si felul in care ei inteleg sa isi indeplineasca rolul?
Prin comparatie, Senatul Universitatii Bucuresti a decis sa-l dea afara pe Adrian Nastase din Facultatea de Drept, unde era profesor, pentru exact aceeasi condamnare penala pe care Baroul o socoteste irelevanta.
Si ma intreb ce va decide baroul in cazul avocatilor Catalin Voicu si Florin Costiniu, condamnati tot de Inalta Curte, in celebrul dosar Voicu, tot pentru fapte de coruptie. Si in cazul lor decizia este amanata si rasamanata.
Si faptele lor vor fi socotite de aparatorii legii din barou irelevanta, nici ei nu au adus atingere profesiei de avocat? Adevarul e ca daca l-am iertat pe Adrian Nastase, cum sa-i discriminam pe Costiniu si Voicu, nu-i asa?