Adrian Nastase, din nou in fata judecatorului care l-a condamnat la inchisoare

Luni, 02 Decembrie 2013, ora 10:22
3392 citiri
Adrian Nastase, din nou in fata judecatorului care l-a condamnat la inchisoare

Adrian Nastase se prezinta din nou, luni, in fata judecatorilor Curtii Supreme, care judeca recursul in dosarul Zambaccian. Fostul premier se va afla din nou fata in fata cu judecatorul Ionut Matei, cel care l-a condamnat pe fond in dosarul Trofeul Calitatii.

La termenul precedent au fost audiati Dana Nastase, sotia fostului premier, si Ioan Paun, fostul consul al Romaniei in China.

In data de 30 martie 2012, un complet al Curtii Supreme a decis sa il achite pe Adrian Nastase pentru infractiunea de luare de mita si sa-l condamne la 3 ani cu suspendare pentru cea de santaj.

Potrivit rechizitoriului, santajul a inceput in anul 2006, dupa ce procurorii au inceput urmarirea penala si Ioan Paun dat declaratii nefavorabile lui Adrian Nastase. Paun a declarat ulterior ca in urma a fost chemat la resedinta lui Adrian Nastase de pe strada Zambaccian, in buncarul de la subsol, ai carui pereti sunt de plumb, iar fostul premier i-ar fi cerut sa declare la DNA ca nu a primit 700.000 de dolari de la el si sotia sa, ci de la Irina Jianu. Paun a sustinut ca s-a simtit amenintat in momentul in care Nastase i-ar fi spus ca urma sa fie scos din tara pentru cativa ani fara ca cineva sa stie.

De asemenea, Nastase a continuat santajul prin intermediul lui Octavian Cretu, cel la care Paun a locuit in perioada in care s-a desfasurat ancheta DNA.

In acelasi dosar Dana Nastase a fost condamnata la 3 ani cu suspendare pentru folosirea de acte vamale false, iar fosta sefa a Inspectoratului de stat in Constructii, Irina Jianu, a fost condamnata la 3 ani de inchisoare cu executare.

Unii avocati sustin ca daca Instanta Suprema va mentine la finalul acestui proces pedeapsa de condamnare a lui Adrian Nastase, fostul premier se va intoarce in spatele gratiilor pentru cateva luni, pentru ca pedeapsa va fi contopita cu cea din Trofeul Calitatii. Totusi, pentru ca a implinit 60 de ani pedeapsa totala se va reduce.

Cu toate ca s-a plans in repetate randuri ca procesul sau treneaza, Adrian Nastase este cel care a cerut la ultimele trei termene cate o amanare, ce i-a fost acordata.

De la inceputul recursului Adrian Nastase si-a continuat activitatea politica. El a tinut un discurs la ultimul Consiliu National al PSD, iar duminica a asistat la parada de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf, alaturi de premierul Victor Ponta.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...