Adrian Nastase, o condamnare istorica (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 21 Iunie 2012, ora 07:14
7889 citiri
Adrian Nastase, o condamnare istorica (Opinii)
Foto: adriannastase.ro

Cinci judecatori din Romania au facut istorie. Condamnarea la doi de inchisoare cu executare a lui Adrian Nastase are semnificatii cu mult mai profunde, seismice as zice, decat simpla intrare dupa gratii a unui fost premier.

Si daca ne-am limita la acest simplu fapt, tot ar fi o situatie unica in Romania si rara in Europa, dar este cu mult mai mult decat atat.

La puscarie intra doar Adrian Nastase, dar condamnarea a fost primita de intreaga caracatita politica mizerabila care de 22 de ani sufoca Romania.

Sentinta data de cei 5 judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu confirma doar vinovatia unui om, ci aduce inca o confirmare oficiala, dupa dosarul Voicu, la un nivel si mai inalt, a existentei sistemului mafiot din politica romaneasca.

Si din acest punct de vedere ar trebui ca aceasta condamnare sa fie doar un inceput. Ar trebui sa urmeze un lung sir de condamnari din toate guvernarile, din toate partidele si de la toate nivelurile pentru a curata putreziciunea generalizata pe care condamnarea lui Adrian Nastase o confirma.

Sigur ca principala lovitura o incaseaza PSD. Si merita sa o incaseze in plin pentru felul in care l-a aparat pe Adrian Nastase atata vreme. Condamnarea aceasta acuza un PSD care a refuzat sa incuviinteze ridicarea imunitatii si mandatele de perchezitie pentru Adrian Nastase.

Acuza PSD care a acuzat in cor cu o violenta extrema DNA si anchetele lui politice. Il acuza pe actualul ministru al Justitiei care cerea nici mai mult nici mai putin decat condamnarea procurorilor care l-au cercetat pe Adrian Nastase. Acuza PSD care, in pofida suspiciunilor grave care planau asupra lui Adrian Nastase, l-au cocotat pe una dintre cele mai inalte pozitii din partid.

Daca PSD s-ar fi desprins cu adevarat de Adrian Nastase si practicile sale confirmate prin decizia unanima a cinci judecatori de la cea mai inalta instanta, la inchisoare ar fi ajuns un fost premier si fost politician cazut in dizgratie. Iata insa ca merge la inchisoare numarul doi din PSD, om care pana ieri facea declaratii esentiale in numele PSD si lua deciziile cele mai inalte in acest partid.

Este o tema de meditatie, cu atat mai mult cu cat partidul face astazi zid in jurul altui potential infractor, pentru ca plagiatul reprezinta infractiunea de furt intelectual.

Dar PDL nu ar trebui sa jubileze vazandu-l pe Adrian Nastase in usa puscariei. Nu ar trebui sa se bucure atat timp cat nu se va desprinde radical de propriii puscariabili.

Si Monica Ridzi a scapat de perchezitia informatica gratie votului partidului, dar este judecata. Sorin Apostu isi asteapta si el sentinta. Si exista un lung sir de nume aflate in ancheta sau care ar trebui sa nu scape de o verificare amanuntita.

Din caracatita care a primit o lovitura grea prin aceasta sentinta face parte si PDL, iar viitoarea coventie ii da poate ultima sansa a unei desprinderi salvatoare.

Apoi, aceasta condamnare este cel mai puternic semnal al emanciparii justitiei. Cu PSD la putere, in pofida manevrelor de tip Grajdan incercate nu doar de Adrian Nastase, ci de insusi Guvernul Romaniei, in pofida unor declaratii extrem de amenintatoare ale unor fruntasi social democrati, cei cinci judecatori ai ICCJ l-au trimis pe Adrian Nastase dupa gratii.

Credeti ca ar fi fost posibil asa ceva in foste guvernari PSD? Si nici pana in ziua de astazi Nicolae Vacaroiu nu a dat toate raspunsurile la toate intrebarile complicate ale anilor '90.

Cinci judecatori ai Inaltei Curti au facut tandari mitul imunitatii inaltilor politicieni, au demonstrat ca justitia romaneasca a inceput sa fie ceea ce trebuie sa fie. Si aceasta ar trebui sa fie o tema de meditatie pentru toti cei care se simt eterni, intangibili si atotputernici.

In primul rand de magistrati depinde daca aceasta reforma, certa in acest moment, este sau nu una ireversibila. Daca isi vor respecta statutul. Au primit un semnal si un indemn de la cea mai inalta instanta a tarii si daca-l vor urma ma astept la un razboi crunt.

Crin Antonescu a comentat halucinant condamnarea lui Adrian Nastase: "Eu unul nu voi accepta niciodata ideea ca daca a fost condamnat un fost prim-ministru, un cap politic, justitia este independenta. Simplul fapt ca bifam succesele justitiei in functie de capetele importante condamnate nu mi se pare normal. La noi asta inseamna ca justitia merge bine, in timp ce in Ucraina, in cazul Timosenko, lucrurile stau invers".

La randul sau, Dan Sova constata, destul de amenintator, ca avem o problema cu justitia. Poate PSD are o problema cu justitia si nu ma indoiesc ca se va stradui sa o rezolve.

Senatorul Voicu la puscarie, judecatorul Costiniu condamnat, Mircea Diaconu cu verdict definitiv de conflict de interese, azi maine Ecaterina Andronescu, in aceeasi situatie. Si daca maine ne trezim si cu Victor Ponta condamnat pentru furt intelectual?

Nu se poate asa ceva! Ba se poate! Si trebuie sa ramana asa, indiferent cat de teribil va fi contraatacul politic. Iar societatea civila trebuie sa lupte cot la cot cu magistratii pentru acest imens castig.

Dar pana cand justitia nu va fi din nou incalecata de politic, niciun demnitar nu va mai putea fura cu adevarat linistit, niciunul nu se va mai putea simti cu adevarat linistit. Pentru ca cinci judecatori si-au facut datoria.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Nastase condamnat Trofeul Calitatii, #Nastase condamnat inchisoare , #condamnat