Adrian Nastase, onorat la Cotroceni: Cine a facut lista invitatilor si de ce au fost exclusi unii membri ai Ordinului Steaua Romaniei

Duminica, 08 Decembrie 2019, ora 20:59
41419 citiri
Adrian Nastase, onorat la Cotroceni: Cine a facut lista invitatilor si de ce au fost exclusi unii membri ai Ordinului Steaua Romaniei
Foto: site Administratia Prezidentiala

Adrian Nastase, decorat cu Steaua Romaniei in 2002, dar ulterior condamnat de doua ori la inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie, a fost invitat de Administratia Prezidentiala la receptia oferita cu ocazia Zilei Nationale, in schimb alti membri ai Ordinului, printre care Stere Gulea, Cristian Preda sau Augustin Zegrean, nu au fost considerati demni de aceeasi onoare.

Cine a intocmit lista invitatilor si in baza caror criterii nu stim, in conditiile in care Administratia Prezidentiala nu a raspuns pana acum solicitarii adresate de Ziare.com. Insa, au existat numeroase dezbateri publice pe tema prezentei lui Adrian Nastase duminica, 1 decembrie, la receptia oferita la Cotroceni de presedintele Iohannis, iar printre argumentele invocate a fost si acela ca Legea 29/2000 privind sistemul national de decoratii al Romaniei prevede la art. 47 urmatoarele: "Cavalerii Mari Ofiteri, Mari Cruci si Colan ai Ordinului Steaua Romaniei si cavalerii Mari Cruci ai ordinelor Serviciul Credincios si Pentru Merit sunt invitati, prin grija Cancelariei Ordinelor, la receptiile oferite de Presedintele Romaniei cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei".

Aruncand o privire in tabelele oficiale in care sunt inscrisi cavalerii Ordinului Steaua Romaniei am identificat nume mari ale culturii si vietii publice romanesti, precum Dan Grigore si Andrei Serban (decorati cu Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce), Stere Gulea (Mare Comandor), Gabriel Liiceanu, Oana Pellea (Mare Ofiter), Mihai Sora, Victor Rebengiuc, Laura Codruta Kovesi, Cristian Preda, Augustin Zegrean, Peter Eckstein Kovacs sau Radu Filipescu (Cavaler).

Contactati de Ziare.com, cineastul Stere Gulea, membru al Grupului pentru Dialog Social, dar si fostul presedinte al Curtii Constitutionale Augustin Zegrean au confirmat ceea ce banuiam deja: ca nu au primit invitatie la Cotroceni.

"Ce onoare mai reprezinta ei dupa faptele comise?"

"Astazi este cea mai emotionanta sarbatoare a natiunii noastre. Este ziua in care celebram sentimentele profunde care, generatie dupa generatie, ne unesc in jurul unor idealuri si proiecte majore (...) De energia si daruirea pe care le investim in apararea libertatii si democratiei depinde ca Romania sa functioneze ca un stat de drept", declara la receptia de 1 decembrie presedintele Klaus Iohannis (foto).

La cativa metri in apropiere se afla Adrian Nastase (foto stanga jos), fostul premier social-democrat care a petrecut 500 de zile in spatele gratiilor si care cu doar o saptamana inainte de receptia de la Cotroceni se plangea pe blog de condamnarile primite, sustinand ca "s-a urmarit eliminarea mea din viata politica".

In schimb, fostul europarlamentar Cristian Preda, unul dintre cei care s-au batut pentru Justitia din Romania in Parlamentul European, nu a primit invitatie la Cotroceni. "Nefiind invitat, deduc ca mi-a fost retrasa decoratia. Iar daca as fi fost si dadeam acolo peste Nastase, as fi facut stanga-mprejur...", a scris Cristian Preda pe Facebook.

Afla mai multe despre cum a fost hartuit Cristian Preda de Consiliul de Onoare: Vanatoarea de vrajitoare inceputa la PSD a ajuns la Palatul Cotroceni.

Nici celebrul cineast Stere Gulea nu a fost invitat la Cotroceni, dupa cum ne-a confirmat el insusi la telefon.

Intrebat ce crede despre faptul ca mai mult de 15 condamnati la inchisoare si fosti informatori ai Securitatii sunt inca onorati de statul roman cu decoratia Steaua Romaniei, Stere Gulea a raspuns: "E trist".

"Care e onoarea, ce onoare mai reprezinta ei dupa toate faptele astea comise? De ce ii onorezi tu, ca institutie prezidentiala?!

E ca la noi, ca in Romania. De ce ii onorezi neaparat? Nu ma refer la mine, dar presupun ca au mai fost si alte persoane decorate care nu au primit invitatie. De ce pe unii ii inviti in baza decoratiei si pe altii nu? Eu nu mor sa fiu la astfel de evenimente pentru ca, in general, e o lume care nu ma intereseaza, ba chiar imi face destul de multa repulsie, dar il intreb si eu pe presedintele Iohannis, ca sa se mai gandeasca si el, ca prea le lasa asa, din lene, din comoditate, din calcule ...", ne-a declarat Stere Gulea.

De asemenea, la finalul unei discutii pe tema abrogarii recursului compensatoriu, l-am intrebat pe Augustin Zegrean, fost senator, deputat si presedinte al Curtii Constitutionale, decorat cu Steaua Romaniei in grad de Cavaler, daca a fost invitat la Cotroceni de Ziua Nationala. "Nu", a fost raspunsul primit.

"Nici in alti ani. Cand eram presedintele CCR ma invitau pentru ca eram presedinte, dupa ce am plecat de acolo m-au sters de pe lista cu invitati. Sunt foarte suparat, pentru ca in afara de faptul ca probabil vor trage 7 gloante cand ma vor ingropa, nu cred ca isi mai aminteste nimeni ca am fost decorat. La noi lumea uita. Uita si de ce ti-au dat decoratia, uita si ca ti-au dat-o, uita si de tine. Si uita si de cei care au fost condamnati, asa ca ne trateaza pe toti la fel", a comentat acesta.

Intrebat daca legea 29/2000 face o distinctie intre cei condamnati cu executare si cei cu suspendare, Augustin Zegrean a raspuns ferm: "NU. Daca e cu executare sau cu suspendare, asta e alta poveste, se refera doar la modul de executare a pedepsei. Legea de executare a pedepsei nu este o lege penala. Dar pare ca nu mai stie nimeni dreptul in tara asta...".

Interesant de remarcat este faptul ca niciunul dintre cei cu care am discutat nu ne-a dat de inteles ca ar sti ca are dreptul sa sesizeze el insusi Consiliul de Onoare si sa ceara retragerea decoratiei pentru Adrian Nastase sau pentru ceilalti condamnati sau informatori ai Securitatii.

Mai exact Legea 29/2000 prevede la Art. 52 urmatoarele:

"Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde in urmatoarele situatii:

a) condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la pedeapsa privativa de libertate;

b) pentru fapte dezonorante, altele decat cele prevazute la lit. a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului".

Prin urmare, daca presedintelui Iohannis chiar nu ii pasa si nu isi asuma o decizie, Regulamentul prevede la art 5. urmatoarele:

1) Cavalerii unui ordin national pot semnala Cancelariei Ordinelor atitudini si fapte pe care le considera dezonorante, comise de alti cavaleri ai respectivului ordin, si care le aduc prejudicii morale si ating demnitatea si onoarea ordinului.

2) La primirea sesizarii Cancelaria Ordinelor va convoca Consiliul de onoare si va invita persoana invinuita, data sedintei urmand a avea loc in cel mult 45 de zile de la data primirii sesizarii.

Radu Filipescu, detinut politic la Aiud in regimul Ceausescu, a comentat episodul de la Cotroceni, in conditiile in care chiar anul acesta aniversam trei decenii de la caderea comunismului.

"In momentul in care exista hotarari judecatoresti asupra unor vinovatii, in momentul in care consideram ca justitia este importanta si e functionala, e important sa existe si astfel de efecte", a comentat Radu Filipescu la solicitarea Ziare.com, remarcand, pe de alta parte, ca totusi "suntem intr-o situatie mai buna fata de alte perioade, cand nici nu se puteau pune in discutie astfel de subiecte".

Cine este consilierul prezidential care conduce Cancelaria Ordinelor

Cancelaria Ordinelor, cea care gestioneaza decoratiile oferite de statul roman, este condusa de 19 ani de Gheorghe Angelescu, fost ministru al Tineretului in cabinetul Vacaroiu, fost director in PDSR, adus la Cotroceni de Ion Iliescu in anul 2000.

Este cel mai longeviv consilier prezidential (19 ani!), rezistand in Administratia Prezidentiala sub trei sefi de stat: Ion Iliescu, Traian Basescu, Klaus Iohannis.

Pastrarea in echipa de la Cotroceni a lui Gheorghe Angelescu de catre presedintele Klaus Iohannis a starnit rumoare la vremea respectiva (2014), Romania Curata semnaland faptul ca este vorba despre fiul temutului ofiter de Securitate Vasile Angelescu, "scolit de KGB la Moscova in anii '50" si care "si-a inceput cariera ca tortionar la Canal, unde s-a ocupat inclusiv de sasii si svabii deportati".

Surse din apropierea Cancelariei Prezidentiale ne-au explicat ca listele de invitati la Ziua Nationala sunt facute de departamentele de la Cotroceni, iar in cazul invitatiei trimise lui Adrian Nastase poate sa fie vorba despre o "deficienta de organizare".

"Probabil ca au lucrat mecanic, mai ales ca au plecat tarziu invitatiile. E vorba despre mii de nume, chiar daca la Cotroceni se strang doar de obicei doar vreo 7-800 de persoane. Dar daca nu a fost o eroare, atunci cineva trebuie sa explice public care a fost gandirea.

Cancelaria Ordinelor e una dintre acele zone unde e foarte multa hartogarie, foarte specializata, o bucatarie foarte sensibila. Dl Angelescu a fost dat de la un presedinte la altul pentru ca pur si simplu nimeni nu o fi cerut jobul respectiv (stiti cum se face cand se schimba o guvernare) poate ca nu a ravnit nimeni pozitia aceea, pentru ca sunt chestii foarte specializate. Nici macar nu e in corpul principal al Palatului Cotroceni, e o margine de administratie (...)

Dar niciodata nu a dat bataie de cap, chiar daca stie toata lumea ca are origini pesediste. Stie ce inseamna Adrian Nastase, dar ma indoiesc ca el l-a bagat la receptie. In ceea ce priveste retragerea decoratiilor, presedintele are o groaza de chestii pe cap, asa ca depinde mult si de cei din jur sa ii semnaleze subiectul", ne-au mai declarat sursele respective.

In cateva zile, Romania aniverseaza 30 de ani de la Revolutia din 1989, momentul urmand sa fie marcat prin manifestari publice si, probabil, inca o receptie la Cotroceni. Il vom revedea acolo pe Adrian Nastase sau va avea, in sfarsit, Klaus Iohannis curajul sa ceara consilierului sau Gheorghe Angelescu lista condamnatilor si a celor care au facut politie politica in timpul regimului comunist, pentru ca acestora sa le fie retrase decoratiile?

O campanie Declic prin care i se cere presedintelui Iohannis sa ii retraga decoratia Steaua Romaniei lui Adrian Nastase a adunat pana acum peste 3.100 de semnaturi.

"De ce este important? Pentru ca tinerii sa inteleaga ca nu poti fi un bun roman daca esti dublu condamnat penal! Niciun parinte nu-si creste copiii in cultul furtului, al minciunii, si al escrocheriei!", arata initiatorul campaniei Declic.

Citeste mai multe despre acuzatiile care i s-au adus lui Adrian Nastase.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Nastase invitat Cotroceni Steaua Romaniei , #condamnat
Comentarii
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5
Indivizi ca Adrian Nastase trebuiesc eliminati definitiv din