Condamnarea lui A. Nastase - politicul pierde, Romania castiga (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 14:11
9695 citiri
Condamnarea lui A. Nastase - politicul pierde, Romania castiga (Opinii)

Povestea lui Adrian Nastase este emblematica pentru blestemul politicii romanesti: cei competenti sunt ticalosi si/sau corupti, cei onesti nu se pricep la nimic.

In bulionul politicii romanesti, Adrian Nastase este un personaj cu multa substanta. Este inteligent, are cultura, are discurs, este abil, are chiar viziune. Insusi Traian Basescu i-a recunoscut de mai multe ori calitatile de premier. Dar aroganta si lacomia sa au intunecat toate aceste certe calitati, transformandu-l dintr-un politician de elita necesar Romaniei, intr-un reprezentant emblematic al sistemului ticalosit, pe care cei mai multi dintre romani il considera invincibil.

Si tocmai de aceea condamnarea la inchisoare cu executare a lui Adrian Nastase este foarte importanta pentru Romania. Ea vine atunci cand anticoruptia aproape ca a disparut dintre preocuparile societatii si dintre promisiunile politicienilor. Parea o batalie definitiv pierduta, credinta accentuata de achitarea aceluiasi Adrian Nastase, recent, in dosarul matusa Tamara.

Este importanta si pentru ca vine inaintea unui raport de monitorizare pe justitie de care depind foarte multe lucruri, inclusiv aderarea noastra la spatiul Schengen. Si pana acum tocmai lipsa condamnarilor in dosarele de mare coruptie era un repros constant in rapoartele CE. Nu mai putin importanta este victoria DNA, institutie aflata sub tirul tuturor politicienilor, mai nou chiar al presedintelui Traian Basescu. Parchetul anticoruptie castiga acum poate cea mai importanta batalie de la infiintarea sa.

Condamnarea lui Adrian Nastase aduce un plus de credibilitate si Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care, in pofida acuzatiilor furibunde si previzibile ale lui Adrian Nastase, a reusit sa inlature astfel o parte din prezumtia de coruptie si complicitate cu coruptii generata de nenumaratele dosare grele tergiversate pana spre prescriptie, de sentinte aiuritoare, dar si de propriile mari scandaluri de coruptie, de la Florin Costiniu, la Gabriela Barsan.

In plan politic, beneficiarii acestei sentinte nu sunt la fel de evidenti. Teoretic, PDL ar trebui sa capitalizeze aceasta condamnare. Dar coruptia este un subiect tabu pentru partidul care are, la randul sau, o intreaga colectie de puscariabili de toate calibrele. Perdantii politici sunt insa evidenti.

Cea mai lovita este, desigur, USL, dar nu pe zona electoratului PSD. Acesta nu este sensibil la coruptie, o marca inregistrata a social democratilor. Nu cred ca pentru vreun votant fidel al PSD condamnarea lui Adrian Nastase are vreo relevanta, dupa cum sunt gata sa pun pariu ca fostul premier si-ar putea reinnoi fara probleme mandatul de parlamentar in colegiul Mizil, daca nu va fi impiedicat de pedeapsa complementara sa candideze.

Problema va aparea la nivelul electoratului liberal sau nehotarat pe care USL l-ar fi putut atrage, dar care a fugit din zona PDL inclusiv din cauza coruptiei si a clientelismului. In plus, cat timp ai o asemenea problema in propria ograda este foarte riscant sa mai invoci coruptia Puterii. Si ce munitie buna ar fi fost, de exemplu, cazul Apostu! Dar cum-necum, Sorin Apostu, inca doar inculpat, a fost exclus din PDL, in timp ce in jurul lui Adrian Nastase, deja condamnat, partidul face zid.

Pentru a combate aceste pierderi de imagine si electorale, USL ar fi trebuit sa se delimiteze ferm de Adrian Nastase. Crin Antonescu a incercat aceasta miscare, insa liderii PSD nici nu se gandesc la asa ceva. Sub bagheta lui Ion Iliescu, acestia au ramas stans uniti in jurul fostului premier, asumandu-si practic condamnarea lui. Lui Victor Ponta i-ar fi convenit de minune evacuarea lui Adrian Nastase. Dar niciodata baronii social democrati nu ar fi inghitit o asemenea demonstratie de forta impotriva unei practici generalizate in partid. Solidaritatea cu Adrian Nastase este pentru ei garantia ca vor fi, la randul lor, aparati la nevoie si ca insusi efortul de a ajunge din nou la guvernare merita.

In aceste conditii, pasul in lateral facut de Crin Antonescu nu are niciun efect benefic de imagine, pentru ca Adrian Nastase va ramane lipit pe fruntea USL. In schimb, delimitarea incercata de Crin Antonescu mai adanceste fisura evidenta din mijlocul aliantei Opozitei.

Faptul ca nu va plati masiv electoral condamnarea fostului sau presedinte, nu inseamna ca PSD nu are motive de ingrijorare. In plan extern, pierderile pot fi mari. Socialistii europeni nu mai au nevoie de un corupt de proportii, mai ales ca PSD le-a mai pus in brate cartoful fierbinte Adrian Severin de care n-au scapat cu totul nici pana astazi. In restul Europei solidaritatea cu un politician condamnat pentru mare coruptie este ceva de neinteles si de neacceptat.

Dupa cum sunt convinsa ca solidarizarea cu Adrian Nastase face foarte dificila incercarea USL de a se prezenta la Bruxelles ca un partener serios, onest si preferabil actualei Puteri. Si asta tocmai acum, cand liderii Opozitiei se pregatesc sa se planga Europei de naravurile Puterii. Vazandu-i cum fac zid in jurul lui Adrian Nastase, oare oficialii de la Bruxelles nu se gandesc, in mod justificat, ca achitarea fostului premier va fi una dintre prioritatile PSD daca va accede la putere si daca, desigur, hotararea de condamnare nu va ramane definitiva pana atunci? Si iata cum data alegerilor capata o noua miza.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Adrian Nastase condamnat, #Adrian Nastase inchisoare executare, #Adrian Nastase Trofeul Calitatii , #condamnat