Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Condamnarea lui Nastase, in presa internationala: Prima zvacnire a sistemului national de integritate

Autor: Ana Ilie
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 10:46
6310 citiri
Condamnarea lui Nastase, in presa internationala: Prima zvacnire a sistemului national de integritate

Fostul premier roman, Adrian Nastase, a fost condamnat luni la doi ani de inchisoare cu executare de magistratii Inaltei Curti in dosarul "Trofeul Calitatii". Procurorii anticoruptie l-au acuzat ca simpozionul "Trofeul calitatii" a fost organizat pentru a masca strangerea unor sume de bani de la societati pentru propria campanie electorala prezidentiala. Aceasta stire a facut inconjurul presei internationale, care a remarcat ca este prima condamnare a unui politician roman de prim rang.

Wall Street Journal pune condamnarea lui Nastase in contextul fenomenului coruptiei din Romania, favorizat de distanta uriasa dintre lege si implementarea sa.

Potrivit unui studiu Transparency International pe tema sistemului national de integritate din Romania, exista o lipsa de resurse si independenta in institutiile romanesti, care le face vulnerabile la interferentele politice.

Mai mult, dominatia puterii executive asupra legislativului, folosirea "extinsa" a ordonantelor de urgenta, un nivel scazut de responsabilitate pentru coruptie si un nivel scazut de incredere a populatiei in Parlament pun in pericol intreaga fundatie democratica a tarii.

Cu toate acestea, Romania are un cadru legal impecabil, care a obtinut 95 de puncte din 100 posibile, in 2010, intr-un clasament al Global Integrity. In schimb, implementarea acestuia a obtinut abia 64 de puncte din 100, asa ca Romania a obtinut un rating "moderat". Multe din problemele intampinate de implementarea legii tin de lipsa de transparenta legata de finantarea politica.

Condamnarea lui Nastase, luni, reprezinta insa un semn ca sistemul incepe sa se miste, aceasta fiind prima condamnare la inchisoare primita de un politian de rang inalt in Romania, o tara care se situeaza pe locul 73 din 183, in ultima editie a Indexului Perceptiei Coruptiei emis de Transparency International, la egalitate cu China, mai scrie Wall Street Journal.

Pentru Bloomberg insa, condamnarea lui Nastase este un prilej de a aminti ca acesta a fost achitat, in decembrie, pentru mituirea lui Ioan Melinescu, fostul sef al agentiei nationale impotriva spalarii de bani, pentru a nu verifica conturile sotiei sale, unde este acuzat ca ar fi ascuns o mita de 400.000 de dolari.

Si CNN aminteste de cazul "matusii Tamara", dar si de faptul ca sentinta de luni vine dupa doua saptamani de proteste anti-guvernamentale in Romania, in cadrul carora unii dintre participanti au reclamat coruptia guvernului si a politicienilor.

Uniunea Europeana a cerut in repetate randuri Romaniei sa faca mai multe eforturi pentru a rezolva problema coruptiei si reformarea justitiei. Tarii i-a fost blocata, anul trecut, aderarea la spatiul Schengen, cand tarile din Europa de Nord si-au exprimat ingrijorarile cu privire la nivelul de coruptie din Romania.

Voice of America subliniaza ca Nastase a fost acuzat ca a folosit doua milioane de dolari din fondurile statului pentru a-si finanta candidatura la presedintie in 2004, candidatura neincununata de succes.

Deutsche Welle scrie ca Nastase a promis ca va face apel la aceasta sentinta, motivand ca procesul este motivat politic. Insa Nastase mai are inca un al treilea proces, fiind acuzat ca i s-a construit o locuinta de lux, in schimbul numirii sefului unei firme de constructii intr-o functie ministeriala.

Dupa Grecia si Bulgaria, Romania este cea mai corupta tara din UE, iar tara este presata de Bruxelles sa rezolve problema coruptiei.

In decembrie, politicianul liberal Virgil Pop a fost condamnat la cinci ani in inchisoare dupa ce s-a dovedit vinovat ca si-a folosit influenta pentru a acorda contracte publice unei firme private in Cluj. In aceeasi luna, parlamentarul Serban Mihailescu a primit o condamnare de un an de inchisoare cu suspendare pentru mita, mai scrie publicatia citata.

Washington Post observa, in schimb, ca Romania va organiza alegeri parlamentare si locale anul acesta, si specialistii se asteapta sa fie cele mai contestate din ultimii ani, mai ales in conditiile in care romanii care demonstreaza de mai bine de doua saptamani reclama nepotismu, coruptia si standardele scazute de viata.

In fine, Chicago Tribune aminteste ca Nastase, de 61 de ani, este vanator si pescar si politician de frunte al USL, o alianta ce are sanse reale de a obtine majoritatea parlamentara la alegerile din noiembrie, potrivit sondajelor de opinie.

Unii analisti spun ca aceasta condamnare a unui politician reputat trimite un semnal important, ca Romania incepe sa rezolve problema coruptiei. Insa, desi procurorii au reusit sa obtina condamnarea unor parlamentari, sentintele sunt suspendate sau amanate de lungi procese de apel.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Adrian Nastase, #Adrian Nastase condamnat, #Adrian Nastase Trofeul Calitatii, #Nastase presa internationala , #condamnat