Cum il poate gratia Basescu pe Nastase - vezi procedura

Joi, 21 Iunie 2012, ora 14:25
7879 citiri
Cum il poate gratia Basescu pe Nastase - vezi procedura

Varianta gratierii lui Adrian Nastase de catre presedintele Traian Basescu, ridicata de lideri PSD precum Ion Iliescu si Toni Grebla, ar trebui sa parcurga anumiti pasi procedurali si sa fie aprobata nu doar de seful statului, ci si de condamnat.

De asemenea, Nastase ar putea scapa si prin procedura de gratiere colectiva, insa acolo e nevoie de votul Parlamentului, la initiativa ministrului Justitiei, conform B1 TV.

Adrian Nastase a incercat sa se sinucida

Potrivit Legii nr. 546 din 14 octombrie 2002, privind gratierea si procedura acordarii acesteia, gratierea reprezinta o masura de clementa, care consta in inlaturarea, in total sau in parte, a executarii pedepsei aplicate de instanta ori in comutarea acesteia in una mai usoara.

Masura gratierii poate fi acordata fie individual, prin decret al Presedintelui Romaniei, fie colectiv, de catre Parlament, prin lege organica. Gratierea individuala se acorda neconditionat, iar gratierea colectiva poate fi acordata si conditionat.

Gratierea este totala atunci cand priveste pedeapsa principala in integralitatea ei. Gratierea partiala poate privi o parte determinata din pedeapsa, o parte calculata prin raportare la pedeapsa in intregul ei, precum si restul pedepsei ramase de executat.

Nu poate fi gratiat pana nu incepe pedeapsa

Potrivit Legii, gratierea individuala se acorda fie la cerere, fie din oficiu, insa numai dupa ce hotararea de condamnare ramane definitiva. De asemenea, nu pot fi gratiate pedepsele deja executate, pedepsele a caror executare nu a inceput din cauza sustragerii condamnatului de la executare, condamnarile cu suspendarea executarii pedepsei, pedepsele complementare si cele accesorii, informeaza tot B1 TV.

Cererea de gratiere poate fi facuta fie de persoana condamnata, aparatorul sau reprezentantul legal al acesteia, fie de rudele persoanei condamnate.

In aceasta situatie, insa, condamnatul poate refuza sa fie gratiat.

Gratierea colectiva - doar impreuna cu altii

Gratierea colectiva se acorda unui numar de persoane pentru condamnari determinate prin cuantumul pedepselor sau prin infractiunile pentru care au fost pronuntate. In cazul initierii legii de gratiere de catre Guvern, sarcina elaborarii proiectului de lege revine Ministerului Justitiei.

Citeste si:
Ce se va întâmpla după votul de învestire al guvernului Cioloș. Următorii pași, dacă executivul propus pică la vot
Ce se va întâmpla după votul de învestire al guvernului Cioloș. Următorii pași, dacă executivul propus pică la vot
Guvernul Cioloș urmează miercuri, 20 octombrie, să fie supus la vot, începând cu ora 10.00. În contextul în care șansele ca executivul să fie învestit sunt aproape nule, următorii pași...
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Senatoarea Diana Șoșoacă a postat pe Facebook un mesaj care anunță moartea preotului Daniel Măcriș, fostul ei duhovnic. În vârstă de 40 de ani, acesta a fost găsit făra suflare în...
Sursa: Ziare.com