Judecarea recursului in dosarul "Trofeul Calitatii" se amana pana pe 2 mai

Luni, 23 Aprilie 2012, ora 11:47
2052 citiri
Judecarea recursului in dosarul "Trofeul Calitatii" se amana pana pe 2 mai
Foto: Arhiva

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au admis luni cererea fostului premier Adrian Nastase, care a solicitat amanarea judecarii recursului in dosarul "Trofeul Calitatii", in care a fost condamnat la doi ani de inchisoare, si au stabilit un nou termen pentru data de 2 mai.

Cererea a fost sustinuta de consiliera lui Adrian Nastase, care a declarat ca fostul premier nu a putut veni la proces pentru ca urma sa plece din tara. Consiliera a mai declarat in instanta ca, intre timp, Adrian Nastase a fost nevoit sa-si amane plecarea, intrucat "toate zborurile membrilor PSD au fost suspendate pentru a fi prezenti la votarea motiunii".

Un complet de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie urma sa judece luni recursul in dosarul "Trofeul Calitatii", in care fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat, in ianuarie, la doi ani de inchisoare cu executare.

Fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat, in 30 ianuarie, de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) la doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul Calitatii", in care a fost judecat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004.

Dezbaterile in acest dosar s-au incheiat pe 9 ianuarie, data cand pronuntarea deciziei a fost amanata pentru 23 ianuarie, iar ulterior anuntarea deciziei s-a amanat inca o saptamana.

Doi ani de inchisoare pentru Nastase

Fostul premier Adrian Nastase a fost trimis in judecata alaturi de Irina Jianu, fost inspector general al Inspectoratului de Stat in Constructii, si de alte patru persoane, in data de 20 ianuarie 2009, in rechizitoriul inaintat instantei procurorii anticoruptie sustinand ca simpozionul "Trofeul Calitatii" a fost organizat pentru a masca strangerea unor sume de bani de la societati pentru campania electorala prezidentiala a social-democratului.

Nastase a fost trimis in judecata acuzat de folosirea influentei sau autoritatii functiei de presedinte al unui partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

Irina Jianu, fost inspector general de stat in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii, a fost judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata, spalare de bani in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, sub forma participatiei improprii si in forma continuata, fals intelectual la Legea contabilitatii, savarsite sub forma participatiei improprii si in forma continuata, si folosirea creditului societatii intr-un scop contrar intereselor societatii sub forma participatiei improprii si in forma continuata.

In instanta a ajuns si Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct in cadrul ISC, sub acuzatia de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata, si Cristian Vasile, director general al Eurografica SRL, suspectat de complicitate abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si calificata, spalare de bani in forma continuata si fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.

Au mai fost deferiti justitiei si Bogdan Popovici, pentru spalare de bani in forma continuata, complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si calificata si fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, si Ioana Popovici, pentru spalare de bani in forma continuata, complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si calificata si fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata

Din rechizitoriul intocmit de procurorii DNA a reiesit ca, in cursul anului electoral 2004, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), sub conducerea Irinei Jianu, a initiat organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calitatii in constructii". In realitate, sustin procurorii, simpozionul reprezenta un cadru in care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a lui Adrian Nastase.

Citește și:
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
După accidentul feroviar produs sâmbătă seara în Gara CFR Galaţi în urma căruia patru persoane au fost rănite, europarlamentarul Corina Creţu a preciza că este imperios necesară...
#Trofeul Calitatii Nastase amanat, #dosar Nastase condamnat inchisoare, #Nastase recurs Trofeul Calitatii , #condamnat