Ministrul Corlatean opreste anchetarea disciplinara a judecatorilor lui Nastase

Vineri, 13 Iulie 2012, ora 12:43
5031 citiri
Ministrul Corlatean opreste anchetarea disciplinara a judecatorilor lui Nastase

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a anuntat vineri printr-un comunicat remis presei, ca a dispus stoparea demersului MJ, pe care il considera "inoportun", prin care a fost sesizata Inspectia Judiciara a CSM pentru a face verificari in cazul judecatorilor care l-au condamnat pe Adrian Nastase.

Ministrul Corlatean afirma ca solicitarea catre CSM a fost facuta de Serviciul Comunicare si de secretarul de stat coordonator din MJ fara acordul sau, precizand ca el a aflat abia vineri despre acest demers.

"Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a luat nota la data de 13.07.2012 de faptul ca Serviciul Comunicare si Relatii Publice si Secretarul de Stat coordonator din Ministerul Justitiei au transmis, fara informarea prealabila si fara acordul ministrului Justitiei, la data de 22.06.2012, catre Inspectia Judiciara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, o solicitare pentru efectuarea de verificari prealabile a aspectelor reclamate de avocatul unui justitiabil, cu privire la savarsirea unor abateri disciplinare de catre magistrati", se arata in comunicatul remis vineri presei.

Titus Corlatean spune ca aceasta procedura este legala, pe fond, si reflecta o obligatie pe care Ministerul Justitiei o are, in baza Legii nr.24/2012, de a raspunde la solicitarile justitiabililor romani. "Numeroase astfel de cereri sunt formulate si procesate periodic, reactia institutionala a Ministerului Justitiei nereprezentand insa initierea actiunii disciplinare de catre ministrul Justitiei", spune Corlatean.

Insa, in conditiile in care justitiabilii au posibilitatea de a se adresa si direct Inspectiei judiciare si Consiliului Superior al Magistraturii, "ministrul Justitiei considera inoportuna procedura utilizata de compartimentul de specialitate din Ministerul Justitiei si a dispus stoparea imediata a acestui demers susceptibil de interpretari eronate, mai ales in contextul intern si extern actual, privind o asa zisa interferenta in independenta actului de justitie", se arata in acelasi comunicat.

Magistratii care l-au condamnat pe Adrian Nastase, anchetati disciplinar?

De asemenea, ministrul Justitiei a dispus realizarea unei verificari a modalitatii in care s-a procedat in speta mentionata si a modului in care, in general, sunt procesate astfel de solicitari primite in mod curent la Ministerul Justitiei, si va lua masurile care se impun la finalizarea acestei investigatii

Ministrul Justitiei reafirma si cu aceasta ocazie respectarea de catre Guvernul Romaniei a independentei si impartialitatii actului de justitie in Romania, in conformitate cu Constitutia si cu angajamentele luate in relatia cu Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...