Motivarea in "Trofeul Calitatii": Adrian Nastase, personificarea coruptiei

Joi, 29 Martie 2012, ora 11:45
4058 citiri
Motivarea in "Trofeul Calitatii": Adrian Nastase, personificarea coruptiei
Foto: Facebook

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au motivat condamnarea fostului premier Adrian Nastase la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul Calitatii".

Din completul de trei judecatori care a dat sentinta in dosarul "Trofeul Calitatii", doi l-au condamnat pe Adrian Nastase, in timp ce al treilea considera ca fapta nu exista, informeaza Adevarul.

Adrian Nastase afla verdictul in dosarul "Trofeul Calitatii"

Adrian Nastase, gasit vonovat de doi judecatori

"Coruptia clasei politice din Romania, personificata cel putin la nivelul anului 2004 de inculpatul Nastase Adrian, reprezinta un fenomen care nu mai poate fi tolerat de catre societatea romaneasca, justitia fiind obligata sa riposteze cu fermitate ori de cate ori are de-a face cu un asemenea caz, ca o dovada ca statul de drept nu este o chestiune iluzorie, ci functioneaza in beneficiul propriilor cetateni", noteaza cei doi judecatori care l-au gasit vinovat pe fostul candidat la functia de sef al statului.

"Trofeul Calitatii in Constructii a constituit o manifestare tehnica privind problematica specifica activitatii proprii a ISC, iar sumele de bani incasate cu titlu de taxa de participare la aceasta manifestare trebuiau sa reprezinte o sursa de finantare a acestei institutii publice si, ca atare, trebuiau sa fie incasate de ISC", sustin acestia, care mai consemneaza faptul ca adevaratul beneficiar era fostul prim-ministru.

"Acest dispret pentru finantele unei institutii publice, dar si pentru mii de persoane fizice si juridice contureaza, in persoana inculpatilor, niste indivizi lipsiti de scrupule care, in schimbul unor avantaje imediate si de perspectiva, au acceptat sa incalce legea in beneficiul celui mai important personaj al clasei politice din Romania anului 2004", mai arata magistratii.

Al treilea judecator: fapta nu exista

Judecatoarea Cristina Rotaru a ajuns la cu totul alte concluzii in acest dosar: il considera nevinovat pe Adrian Nastase. "Nu este dovedit in cauza ca inculpatul si-a folosit influenta sau autoritatea in scopul obtinerii de foloase necuvenite", sustine judecatoarea, potrivit careia "fapta nu exista".

Mai mult, Cristina Rotaru crede ca Nastase habar nu avea ca un grup de oameni a pus la cale un mecanism elaborat pentru a-i finanta campania electorala.

"Existenta interesului celorlalti inculpati ca alegerile pentru functia de presedinte sa fie castigate de Adrian Nastase fac plauzibila ipoteza ca acestia au actionat pentru sprijinirea campaniei electorale a acestuia, fara a-l incunostiinta cu privire la modul cum vor proceda", noteaza Rotaru.

Sentinta amanata in dosarul "Trofeul Calitatii"

Asadar, conchide judecatoarea, "nu se poate concluziona ca inculpatul Nastase a gandit si impus un asemenea mecanism".

Fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat, in data de 30 ianuarie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

Citește și:
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Ministrul de Interne, Lucian Bode, și-a exprimat convingerea joi, 6 octombrie, că moțiunea simplă iniţiată de USR şi semnată și de parlamentarii Forţa Dreptei împotriva sa nu va trece....
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni ucrainene, demers considerat ilegal de...