Reactii la condamnarea lui Nastase pentru santaj - Puterea acuza, PSD-ul asteapta

Vineri, 30 Martie 2012, ora 16:50
3214 citiri
Reactii la condamnarea lui Nastase pentru santaj - Puterea acuza, PSD-ul asteapta

Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, in Dosarul Zambaccian, in acelasi timp fiind achitat pentru acuzatiile de luare de mita. Reactiile au aparut imediat, atat din partea Puterii, cat si din partea membrilor USL.

In timp ce Opozitia sustine ca trebuie asteptata o hotarare definitiva si ca ar fi vorba de dosare instrumentate politic, reprezentantii Puterii sunt de parere ca sentinta pateaza reputatia fostului premier, care nu ar trebui pastrat in USL.

Nastase, condamnat la inchisoare pentru santaj in Dosarul Zambaccian

Liderul PSD Victor Ponta considera ca vestea buna e aceea ca acuzatiile de coruptie au fost respinse, exprimandu-si speranta ca si celelalte vor fi retrase la recurs.

"Acuzatiile de coruptie au fost respinse in cazul Adrian Nastase. Aceasta este o veste importanta. Este un dosar din care, treptat, s-au retras majoritatea acuzatiilor.

Ce a ramas dupa sentinta de azi - sper ca va fi rezolvat pozitiv pentru domnul Nastase, la recurs", a scris Ponta pe contul sau de Facebook.

Liviu Dragnea, secretar general PSD, considera ca decizia magistratilor nu va aduce prejudicii partidului, fiind vorba doar de un dosar instrumentat politic.

"Sigur nu va fi niciun efect negativ pentru PSD, s-a vazut ca nu ne-a afectat deloc. Parerea mea personala e ca atat de mult s-a discutat despre aceste lucruri, aceste procese si am senzatia ca cea mai mare parte a populatiei considera ca aceste dosare sunt dosare politice", a apreciat Dragnea.

Pesedistul Ioan Chelaru, vicepresedintele Senatului, s-a declarat surprins de hotararea magistratilor, precizand insa ca solutia nu este definitiva si ca PSD-ul va analiza situatia doar cand vor avea deciziile finale ale judecatorilor.

"Pe mine ma surprinde solutia de condamnare. Pana la urma luam lucrurile asa cum sunt, dar constatam ca nu este o solutie definitiva. Toate faptele pentru care domnul Nastase a fost trimis in judecata sunt foarte grave. Problema este daca acestea vor fi mentinute intr-o hotarare definitiva si irevocavila.

Desigur ca aceste condamnari au un impact asupra domnului Nastase si asupra partidului. Daca hoatarea definitiva nu va fi de achitare, atunci vom face o analiza a situatiei in interiorul partidului", a declarat Chelaru.

Avocatul lui Nastase, dupa condamnare: Nu e pentru coruptie, adevarul a prins contur

Senatorul PSD Toni Grebla sustine ca, in cazul in care solutiile de condamnare vor fi definitive, Adrian Nastase va iesi singur de pe scena politica, fara a fi nevoie ca PSD sa se delimiteze de fostul premier.

"Este trist cand un demnitar este trimis in judecata, nu e tocmai un motiv de bucurie. Hotararile nu sunt definitive. In situatia in care hotararile raman definitive, evident ca Adrian Nastase va trebui sa isi asume toate consecintele, inclusiv cele pe plan politic. Eu sunt convins ca va sti sa se comporte corespunzator in functie de solutiile pe care le va da justitia, fara a fi nevoie ca PSD-ul sa hoatarasca o solutie", a mentionat Grebla.

Totodata, vicepresedintele PSD Ecaterina Andronescu spune ca decizia ICCJ privindu-l pe Adrian Nastase este o dovada ca social-democratul a fost hartuit timp de sapte ani si spera ca si condamnarea de santaj sa fie indreptata la recurs.

"Aceasta decizie vine abia dupa sapte ani de hartuire, dupa ce de foarte mult timp Adrian Nastase nu mai este premier. Nu este clar ca e o hartuire politica?", a declarat Andronescu, citata de Newsin.

Ce spune Puterea

"Nu comentez decizia instantelor. Din punct de vedere politic, la nivelul la care este Adrian Nastase, poti sa fii condamnat si la o luna de inchisoare cu suspendaare, tot patat ramai. Este problema PSD-ului si a USL-ului daca pastreaza asa ceva. Faptul ca aceasta condamnare nu vizeaza si infractiunea de mita, ci doar de santaj nu inseamna ca Adrian Nastase este mai putin condamnat. O condamnare legata de functia politica pe care a detinut-o este foarte grava", a comentat sentinta liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, intr-o interventie telefonica la B1 Tv.

Democratul-liberalul a precizat ca "politicul nu are nicio implicatie in demersul justitiei", in contextul in care Adrian Nastase a acuzat, de mai multe ori, ca dosarele sale sunt instrumentate politic.

Nastase, condamnat la inchisoare pentru santaj in Dosarul Zambaccian

Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, in Dosarul Zambaccian, in acelasi timp fiind achitat pentru acuzatiile de luare de mita.

Sotia sa, Dana Nastase, a primit si ea 3 ani de inchisoare pentru fals, cu suspendare.

Adrian Nastase a primit si o perioada de supraveghere de 6 ani, in decursul careia i se interzic o serie de drepturi si e obligat sa se prezinte trimestrial la serviciul de probatiune, printre altele. Decizia nu e definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Tot in acest dosar, fosta sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii, Irina Jianu, a primit doua pedepse la inchisoare, din care o va executa pe cea mai lunga, de 3 ani de inchisoare.

Nastase, condamnat la inchisoare cu executare - Puterea si Opozitia se contrazic

Acesta e cel de-al treilea dosar in care fostul premier isi afla sentinta in ultimele luni, dupa ce a fost achitat in dosarul "Matusa Tamara" si a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul Calitatii".

Citeste si:
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocatul Adrian Cuculis a dat detalii referitoare la cererea controversată a lui Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, prin care a solicitat azil politic în Grecia. "Cum credeți că este...
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu, fost primar al Bucureștiului, rămâne în arest în Grecia până când va fi luată o decizie în privința extrădării în România, unde a fost condamnat la 10 ani de...