Nastase explica "pentru profani" de ce a primit doi ani cu executare

Joi, 02 Februarie 2012, ora 21:08
4173 citiri
Nastase explica "pentru profani" de ce a primit doi ani cu executare
Foto: Arhiva

Fostul premier Adrian Nastase sustine ca doi ani cu executare - pedeapsa pe care i-au dat-o magistratii in dosarul "Trofeul Calitatii" - are ca obiectiv politic acela "de a ma tine in afara vietii publice 2+2 ani, adica un intreg ciclu electoral".

"Pedepsele complementare prevad (simplificand) interzicerea dreptului de a alege si de a fi ales, a dreptului de a ocupa o functie publica si a dreptului de mai fi presedinte de partid timp de 2 ani, dupa executarea eventuala a pedepsei de doi ani inchisoare.

De ce nu 1 an? Simplu, pentru ca aceste interziceri de drepturi nu pot fi aplicate decat daca pedeapsa principala este inchisoarea de cel putin doi ani", scrie Adrian Nastase pe blogul personal, intr-un articol numit "Despre pedepse - pentru profani".

In continuare, Adrian Nastase se intreaba de ce pedeapsa lui este doi ani cu executare, "in conditiile in care pedeapsa cu inchisoarea pana la 3 ani sau chiar pana la 5 ani si in Codul nostru penal si in toate tarile civilizate se pronunta, in general, 'cu suspendarea executarii', pentru non-recidivisti".

"Bun, daca pentru mine, care eram un 'vanat' politic major, atat pentru Basescu cat si pentru Morar, judecatorii Ionut Matei si Ioana Bogdan au stabilit o pedeapsa de 2 ani, de ce au hotarat pedepse de 7 ani inchisoare + 5 ani interzicerea de drepturi pentru Irina Jianu, Gasparovici 6+5 ani, Popovici Bogdan 7+5, Popovici Marina 7+5, Vasile Cristian 7+5 - in conditiile in care nu era vorba de adversari politici iar expertiza ceruta de judecatori a aratat ca nu exista prejudicii pentru stat?", continua pesedistul.

Judecatorii respectivi stiu ca nu au nimic impotriva ta dar, dand aceste pedepse, - mai scrie fostul premier - se asteapta ca cei condamnati la pedepse aberante "sa se sparga" pana la recurs si sa ofere eventuale argumente pentru tezele acuzarii.

"Nu s-a reusit cu cei 972 de martori, poate pica ceva. Mare marsavie, nu vi se pare? Este vorba, in definitiv, de destine, de oameni, de familii", conchide Adrian Nastase.

Adrian Nastase a fost condamnat, luni, la doi ani de inchisoare cu executare de magistratii Inaltei Curti in dosarul "Trofeul Calitatii". Judecatorii au decis, de asemenea, ca lui Adrian Nastase sa ii fie interzise anumite drepturi. De asemenea, instanta a dispus confiscarea a aproape 40.000 de lei. Sentinta nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs.

D.R.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Adrian Nastase condamnat, #Adrian Nastase doi ani executare , #condamnat