Nastase se compara cu Iuliu Maniu: Ma intreb daca comunistii i-au retras decoratiile lui Maniu, dupa condamnare

Vineri, 13 Decembrie 2019, ora 15:28
6913 citiri
Nastase se compara cu Iuliu Maniu: Ma intreb daca comunistii i-au retras decoratiile lui Maniu, dupa condamnare

Fostul premier Adrian Nastase, condamnat de doua ori pentru fapte de coruptie, revine cu o postare pe blogul personal in care critica decizia presedintelui Klaus Iohannis de a-i retrage ordinul "Steaua Romaniei".

El spune ca seful statului l-a umilit punandu-l "pe acelasi plan cu Laszlo Tokes, caruia, de asemenea, i-a retras decoratia". Nastase sustine ca pentru cateva zile Iohannis va fi "eroul" Soecietatii Timisoara, care a cerut de mai multe ori presedintelui sa retraga decoratiile persoanelor condamnate definitiv la inchisoare sau care au facut politie politica in timpul regimului comunist.

"Cum poate fi calificat gestul sau de a ma invita la Cotroceni, la receptia organizata cu ocazia Zilei nationale, pentru ca, dupa doua zile, la intrebarea 'naiva' a unei ziariste, sa anunte ca-mi va retrage o decoratie, acordata in urma cu 17 ani, pentru anumite fapte si intr-un anumit context?

Si in ziua in care l-a decorat pe ambasadorul Klemm, la plecarea din tara, probabil pentru felul in care s-a comportat acesta in calitate de guvernator pentru Romania. Incercand, pe de alta parte, sa ma umileasca, punandu-ma pe acelasi plan cu Laszlo Tokes, caruia, de asemenea, i-a retras decoratia.

Poate ca pentru cateva zile Iohannis va fi un 'erou' al Societatii Timisoara si al unor radicali #rezist", scrie fostul premier, intre altele, pe blog.

El mai noteaza ca acest gest va fi contestat de "oamenii politici si de oamenii de bun simt" si se compara cu liderul taranist Iuliu Maniu.

"In timp, insa, acest gest, lipsit de eleganta, va fi contestat de oamenii politici si de oamenii de bun simt. Si va deveni un precedent. Decoratia din urma cu 17 ani a fost acordata pentru unele merite (care nu cred ca pot fi contestate nici din perspectiva timpului). Condamnarile nedrepte, dictate, ulterior, de catre Basescu, prin instrumentele sale din magistratura, nu au nicio legatura cu argumentele pentru decorare.

A te preface ca, dupa 7 ani sau 5 ani de la condamnari, poti sa le dai relevanta, este o marsavie politica. Cu atat mai mult, cu cat Iohannis nu a avut o 'revelatie divina', descoperind textul de lege si hotarand sa retraga decoratia TUTUROR celor condamnati.

Decretul publicat arata o abordare selectiva si evident politica.

In plus, daca o condamnare POATE fi baza pentru retragerea unei decoratii, aceasta retragere se poate face si dupa 3, 5, 7 mandate prezidentiale? Si dupa 20 de ani?

Ma vor injura unii, dar ma intreb daca comunistii i-au retras decoratiile lui Maniu, dupa condamnarea sa", se mai arata in postare.

Adrian Nastase, decorat cu Steaua Romaniei in 2002, dar ulterior condamnat de doua ori la inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie, a fost invitat de Administratia Prezidentiala la receptia oferita cu ocazia Zilei Nationale, in schimb alti membri ai Ordinului, printre care Stere Gulea, Cristian Preda sau Augustin Zegrean, nu au fost considerati demni de aceeasi onoare.

La zece zile dupa invitarea lui Adrian Nastase la receptia de la Cotroceni, timp in care subiectul a fost intens dezbatut, marti, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca a decis sa retraga decoratiile persoanelor cu condamnari penale.

Miercuri, seful statului a anuntat lista cu persoanele condamnate penal care raman fara decoratii.

Adrian Nastase a mai avut o reactie in acest caz chiar marti, inainte ca lista cu nume sa fie facuta publica. El a spus atunci ca decizia lui Iohannis este "un gest meschin".

A.D.

Citeste si:
Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
Preşedintele PMP Cristian Diaconescu a acuzat marți, 18 ianuarie, într-o postare pe Facebook, că aşa-zisa şedinţă a Colegiului Naţional de săptămâna trecută, preluarea abuzivă a...
Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiat, în urmă cu jumătate de an: ”Reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate”
Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiat, în urmă cu jumătate de an: ”Reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate”
Într-o declarație de presă din data de 30 iulie 2021, președintele Klaus Iohannis condamna practica plagiatului, în urma reacțiilor care au apărut atunci în opinia publică din România pe...