Nastase se compara cu Iuliu Maniu: Ma intreb daca comunistii i-au retras decoratiile lui Maniu, dupa condamnare

Vineri, 13 Decembrie 2019, ora 15:28
7088 citiri
Nastase se compara cu Iuliu Maniu: Ma intreb daca comunistii i-au retras decoratiile lui Maniu, dupa condamnare
Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto/ Hepta.ro

Fostul premier Adrian Nastase, condamnat de doua ori pentru fapte de coruptie, revine cu o postare pe blogul personal in care critica decizia presedintelui Klaus Iohannis de a-i retrage ordinul "Steaua Romaniei".

El spune ca seful statului l-a umilit punandu-l "pe acelasi plan cu Laszlo Tokes, caruia, de asemenea, i-a retras decoratia". Nastase sustine ca pentru cateva zile Iohannis va fi "eroul" Soecietatii Timisoara, care a cerut de mai multe ori presedintelui sa retraga decoratiile persoanelor condamnate definitiv la inchisoare sau care au facut politie politica in timpul regimului comunist.

"Cum poate fi calificat gestul sau de a ma invita la Cotroceni, la receptia organizata cu ocazia Zilei nationale, pentru ca, dupa doua zile, la intrebarea 'naiva' a unei ziariste, sa anunte ca-mi va retrage o decoratie, acordata in urma cu 17 ani, pentru anumite fapte si intr-un anumit context?

Si in ziua in care l-a decorat pe ambasadorul Klemm, la plecarea din tara, probabil pentru felul in care s-a comportat acesta in calitate de guvernator pentru Romania. Incercand, pe de alta parte, sa ma umileasca, punandu-ma pe acelasi plan cu Laszlo Tokes, caruia, de asemenea, i-a retras decoratia.

Poate ca pentru cateva zile Iohannis va fi un 'erou' al Societatii Timisoara si al unor radicali #rezist", scrie fostul premier, intre altele, pe blog.

El mai noteaza ca acest gest va fi contestat de "oamenii politici si de oamenii de bun simt" si se compara cu liderul taranist Iuliu Maniu.

"In timp, insa, acest gest, lipsit de eleganta, va fi contestat de oamenii politici si de oamenii de bun simt. Si va deveni un precedent. Decoratia din urma cu 17 ani a fost acordata pentru unele merite (care nu cred ca pot fi contestate nici din perspectiva timpului). Condamnarile nedrepte, dictate, ulterior, de catre Basescu, prin instrumentele sale din magistratura, nu au nicio legatura cu argumentele pentru decorare.

A te preface ca, dupa 7 ani sau 5 ani de la condamnari, poti sa le dai relevanta, este o marsavie politica. Cu atat mai mult, cu cat Iohannis nu a avut o 'revelatie divina', descoperind textul de lege si hotarand sa retraga decoratia TUTUROR celor condamnati.

Decretul publicat arata o abordare selectiva si evident politica.

In plus, daca o condamnare POATE fi baza pentru retragerea unei decoratii, aceasta retragere se poate face si dupa 3, 5, 7 mandate prezidentiale? Si dupa 20 de ani?

Ma vor injura unii, dar ma intreb daca comunistii i-au retras decoratiile lui Maniu, dupa condamnarea sa", se mai arata in postare.

Adrian Nastase, decorat cu Steaua Romaniei in 2002, dar ulterior condamnat de doua ori la inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie, a fost invitat de Administratia Prezidentiala la receptia oferita cu ocazia Zilei Nationale, in schimb alti membri ai Ordinului, printre care Stere Gulea, Cristian Preda sau Augustin Zegrean, nu au fost considerati demni de aceeasi onoare.

La zece zile dupa invitarea lui Adrian Nastase la receptia de la Cotroceni, timp in care subiectul a fost intens dezbatut, marti, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca a decis sa retraga decoratiile persoanelor cu condamnari penale.

Miercuri, seful statului a anuntat lista cu persoanele condamnate penal care raman fara decoratii.

Adrian Nastase a mai avut o reactie in acest caz chiar marti, inainte ca lista cu nume sa fie facuta publica. El a spus atunci ca decizia lui Iohannis este "un gest meschin".

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#adrian nastase retras decoratie iohannis , #condamnat