Presa straina, despre arestarea lui Nastase: De la "verdict rar in Europa" la "dosar politic"

Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 20:31
11832 citiri
Presa straina, despre arestarea lui Nastase: De la "verdict rar in Europa" la "dosar politic"

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a mentine condamnarea la doi ani de inchisoare cu executare pentru Adrian Nastase a facut repede inconjorul presei internationale.

Associated Press, preluat de The Washington Post, scrie ca "fostul premier Adrian Nastase este primul lider din Romania condamnat la inchisoare din 1989 incoace".

Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare - decizie DEFINITIVA

La randul sau, Le Monde mentioneaza ca decizia condamnarii lui Adrian Nastase la doi ani de inchisoare reprezinta "un verdict rar in Europa impotriva unui fost sef de guvern".

Site-ul de limba spaniola terra.com scrie ca fostul premier a fost condamnat intr-un dosar in care este acuzat de delapidarea, in campania electorala din 2004, sumei de 1,5 miliaone de euro.

Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare - vezi reactii

ABC News mentioneaza si o declaratie mai veche a lui Adrian Nastase in care acesta preciza faptul ca dosarul in care a fost acuzat este unul politic.

Sub titlul "Romania si-a trimis fostul premier la inchisoare pentru coruptie", jurnalistii de la Reuters fac si o legatura intre aceasta condamnare si problemele din justitie, care au dus la amanarea aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

Toni Grebla (PSD): Daca as fi in locul lui Basescu, l-as gratia pe Nastase

Portalul maghiar hvg.hu noteaza ca Adrian Nastase are la dispozitie 24 de ore pentru a se prezenta in arest.

France 24 scrie ca in Europa doar Bettino Craxi, fostul presedinte al Consiliului italian de la inceputul anilor '90, a mai fost condamnat pentru acte de coruptie.

Jurnalistii francezi amintesc si de fostul premier croat Ivo Sanader, judecat si el intr-un dosar privind fapte de coruptie si care se afla in arest preventiv.

Business Week mentioneaza in articolul despre sentinta data fostului premier roman din perioada 2000-2004 ca tara noastra, potrivit unui raport Transparency International din 2011, este unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeana.

Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, miercuri, de ICCJ, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

Decizia in dosarul Trofeul Calitatii este definitiva si urmeaza sa fie pusa in executare. Adrian Nastase trebuie sa se prezinte in arest in 24 de ore.

In urma deciziei ICCJ de miercuri, Adrian Nastase devine primul premier post-decembrist condamnat la inchisoare cu executare.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....