Sa triumfe Justitia si nu interesul politic (Opinii)

Luni, 11 Iunie 2012, ora 22:31
3384 citiri
Sa triumfe Justitia si nu interesul politic (Opinii)

De ceva vreme se produce fatis o manipulare fara menajamente, in dublu sens. De o parte cei ce se antepronunta ca Adrian Nastase e vinovat de furt, deturnare de fonduri, mita, primire de foloase necuvenite, trafic de influenta si alte malversatiuni, iar de alta, cei ce nici nu vor sa auda de condamnare deoarece, cred ei, toate procesele fostului prim ministru sunt instrumentate politic de la Cotroceni si puse in opera de DNA. Motivele? Nici nu mai conteaza.

Intre aceste atitudini ireconciliabile, se naste un contracurent, deocamdata firav, care militeaza pentru o justitie echitabila: dreptatea si legea trebuie sa triumfe, nu un anume om politic, o camarila, un partid. Curentul acesta are nevoie de sprijin popular, de implicarea mai hotarata a societatii civile, caci, la o privire rapida, mai toate necazurile noastre sunt din pricina drumului intortocheat al adevarului si al dreptatii in tribunalele romanesti.

Nastase, intruchiparea raului absolut

Cei dintai vor sa scape de Nastase, un politician inca de temut, presedinte al Consiliului National al PSD, apreciat candva de actualul presedinte ca unul din cei mai performanti premieri. Dar asta e deja istorie. Ca sa le reuseasca planul, si-au angajat/fidelizat aproape toate televiziunile si jurnalele de stiri/opinii, care desfasoara o campanie furibunda de linsare mediatica a personajului devenit pericol public nr. 1. Impotriva acestei tendinte combat doar Jurnalul National si Trustul Antenelor.

Ca varfuri de atac au intrat in lupta inca din 2004 Monica Macovei impreuna cu stafful PDL, Cristian Preda, Traian Razvan Ungureanu, Sever Voinescu... plus o serie de site-uri si bloggeri romani cu nume "imprumutate" de la agentii celebre de presa, cele ce accepta sa le fie terfelite profesionalismul si onoarea: DW, FAZ, FT...

Marcile faimoase trebuie sa dea greutate afirmatiilor, proceselor de intentie ale unor activisti din tara si sa induca anumite asteptari, zvonuri, erori in spatiul nostru public. Li se adauga interventii cam in acelasi stil ale catorva populari europeni si ale ambasadorului SUA, Mark Gitenstein: e nevoie sa cada in plasa Justitiei marii rechini. Nu stiu ce reactii vor fi avand dl. Obama si guvernul american, Congresul si Senatul SUA in caz ca ambasadorului nostru la Washington i-ar fi scapat astfel de... sfaturi pretioase.

Atentie la bulgarele de zapada

Se poate anticipa cu usurinta ca aceste mecanisme terifiante de executie a unei personalitati publice, odata declansate, se vor rasfrange indata asupra initiatorilor din umbra, iar tavalugul nu va mai putea fi oprit. Vezi principiile dominoului si al bulgarelui de zapada.

Tot raul spre bine insa. Sa recunoastem ca o asemenea evolutie imposibil de controlat ar avea drept fireasca urmare curatarea spectrelor politic si mediatic, poate si juridic, de tot soiul de infiltrati, acoperiti, mascati, interpusi, instrumente ale nu stiu cui. Nici incompetentii, impostorii nu se vor mai simti in siguranta.

A se observa ca politruci de aceasta factura au stat cuminti o vreme la locul lor pana cand, "din senin", au sarit de partea "binelui", devenind actori importati in scenarii scrise de jupanii lor. De fiecare data au slujit cu credinta acelorasi interese, acelorasi structuri transpartinice. Acum ies la suprafata mai bine ca oricand.

Efectul pervers

Afluxul de acuzatii impotriva lui Nastase, campania de defaimare si desele chemari in fata instantelor si a procurorilor, neaparat insotite de cohorte de cameramani, jurnalisti si numai la ore de varf, au in ultimele luni un efect pervers: desi la guvernare, iar gafele sunt inerente pentru incepatori, PSD creste in sondaje, dar procentele acuzatorilor publici, ale liderilor de partid, inclusiv ale dlui Traian Basescu si PDL se prabusesc si prognoza la alegeri le provoaca frisoane.

O situatie de acelasi tip s-a repetat in 2000 cand, cu toate atacurile insistente, continue impotriva-i, batranul "edec" Iliescu si-a adjudecat cu un scor de invidiat ultimul mandat prezidential. Caci la noi victimizarea, cel mai adesea provocata prin tertipuri mediatice diverse ca arestari, perchezitii in prime time, ascunderea dupa gratii pentru perioade scurte de timp, demiteri socante... a ridicat la varful politicii si puterii economice o multime de insi dubiosi si controversati.

Citeste si:
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
PSD și UDMR au reînviat în ultima săptămână discuția privind modificarea Constituției, mai exact pe subiectul alegerii președintelui, fiind în favoarea modelului de republică...
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...