Sistemul politic mafiot din Romania (Opinii)

Sambata, 05 Iulie 2014, ora 21:43
10682 citiri
Sistemul politic mafiot din Romania (Opinii)

Dupa anii '90 a inceput sa se vorbeasca despre grupari securistice care fac legea in Romania, o multime de necazuri economice si politice precum dezindustrializarea, furtul proprietatii publice, saracirea populatiei fiindu-le atribuite acestora.

Desi au avut loc cateva condamnari ale comunismului, macar ca o multime de membri ai temutei Securitati si varfuri ale fostului regim ceausist s-au aflat ori se mai afla dupa gratii, continua sa existe perceptia unui sistem securistic mafiot la originea tuturor relelor din Romania.

Intre acuzatii si adevar

Ca dovada, destui jurnalisti, activisti si chiar demnitari ai statului au proferat si inca profera acuzatii asupra unor politicieni, guvernanti... si asupra unor oameni importanti de afaceri ca ar face parte dintr-un astfel de sistem politic mafiot. Ba chiar un post de televiziune avea intr-o perioada emisiuni zilnice despre "sistemul securist mafiot din Romania".

Vazand capacitatea extraordinara de diseminare a acestor acuze, am incercat sa aflu daca au la baza cercetari profesioniste cu caracter penal sau daca nu cumva ne aflam in fata unor campanii politice vizand discreditarea competitorilor pe acelasi culoar politic.

In privinta anchetelor profesioniste asupra cazurilor in speta, a se observa ca Noul Cod Penal nu cuprinde notiunile de mafie, mafiot, ci doar "infractiunea de constituire de grup infractional organizat".

Unde ne sunt mafiotii?

Cautand prin presa ultimilor ani, am descoperit doar cateva cazuri de mafioti straini prinsi pe teritoriul Romaniei de vigilentii nostri politisti, dar aproape toti extradati tarilor din care provin. Nu stiu cu exactitate cati dintre ei vor fi fost romani intrati in astfel de asocieri criminale ale Italiei, Siciliei ori ale sudului Frantei. Dar, de la existenta acestora si pana la implementarea Mafiei in Romania, drumul e lung.

Neinregistrandu-se la nivel national vreo organizatie criminala in asociere cu politisti, magistrati, politicieni, nu poate fi vorba, deocamdata cel putin, de existenta unor fratii organizate dupa modelul familiei precum Mafia Italiana, Camorra, n'Draghetta, Cosa Nostra, Yakuza, Bratva... Asadar, e impropriu sa vorbim de mafii daca pana in prezent nu s-a dovedit existenta niciunui "Capo di Tutti Capi", a unui "Capo di Capi Re" sau macar a unui "nas" veritabil (Don, Capo Crimini).

Mafia bancara, mafia graului...

Daca aceasta e situatia la nivel national, sa vedem de nu cumva exista mafii locale sau sectoriale. Si asta deoarece mass-media toaca zi si noapte despre mafia plajelor, mafia ieseana, olteana, ardeleana, clujeana... ori despre mafia bancara, a camatarilor si a recuperatorilor, mafia petrolului, a fierului vechi, a lemnului, a transportatorilor, a tigarilor de contrabanda, a alcoolului, a graului, mafia portuara, mafia medicamentelor, a organelor pentru transplant... si cate or mai fi fiind.

Numai ca deocamdata nu exista nicio condamnare a vreuneia din aceste mafii. Exista in schimb in dosare acuzatia de actiuni "in stil mafiot" de la care, probabil, se inspira si cei prezenti zi de zi in studiourile TV cu astfel de discursuri.

Politicieni mafioti

Caci, daca nu avem mafii, mafioti, capo di tutti capi sau "nasi" condamnati, avem in schimb un discurs public plin de acuzatii la adresa unor politicieni numiti mafioti pe simple banuieli sau scorneli. Ceea ce, sa recunoastem, invenineaza relatiile intre politicieni sau intre acestia si jurnalisti, formatori de opinii, activisti de partid prezenti seara de seara in studiouri.

Or, asta demonstreaza ca, in penurie de programe si proiecte politice, in absenta unor ideologii, fie de stanga, fie de dreapta, subiectele legate de mafie, coruptie, hotie, deturnare de fonduri, delapidare, insusire de bunuri necuvenite..., adica de Justitie si justitiari, au constituit o foarte eficienta arma politica. Una cu care s-au castigat voturi.

Anticoruptia si voturile

Cate voturi? In lipsa unor studii de specialitate, fara sociologi nepartizani care sa analizeze faptele de mai sus, e greu de apreciat amploarea castigurilor electorale. Cert este ca in 2004 Alianta D.A. si Traian Basescu au castigat alegerile cu "Dreptate si Adevar" si cu mesajul "La tepe in Piata Victoriei!", iar in 2008 si 2009 temele coruptiei si mogulilor au adus victoria PDL si, din nou, lui Traian Basescu.

Dar se pare ca azi un mesaj ca "Jos Mafia! Sus Patria!" al lui Vadim Tudor nu mai este posibil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#sistem politic mafiot Justitie, #coruptie mafie politicieni , #condamnat