Unul dintre organizatorii mitingurilor diasporei ii cere din nou presedintelui Iohannis sa-i retraga decoratia lui Adrian Nastase

Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 13:08
6759 citiri
Unul dintre organizatorii mitingurilor diasporei ii cere din nou presedintelui Iohannis sa-i retraga decoratia lui Adrian Nastase
Foto: Arhiva Ziare.com

Tommy Tomescu, prim-vicepresedinte al Consiliului Romanilor de Pretutindeni si unul dintre organizatorii mitingurilor diasporei, ii cere pentru a doua oara presedintelui Klaus Iohannis sa ii retraga decoratia Steaua Romaniei fostului premier Adrian Nastase, condamnat de doua ori la inchisoare pentru fapte de coruptie.

Solicitarea vine dupa ce Adrian Nastase a fost invitat de Administratia Prezidentiala si a si participat (foto) la receptia de la Cotroceni organizata in acest an cu ocazia Zilei Nationale, prezenta lui la eveniment starnind rumoare in randul participantilor si in mass-media.

"Degeaba v-am solicitat in 2016 retragerea ordinului Steaua Romaniei pentru Adrian Nastase, ca sa nu mai fie invitat la reuniuni oficiale cel care ii facea 'indieni' pe cei din diaspora (...) Va solicit din nou sa luati in considerare cererea mea (...) Sper ca nu va asteptati sa mai primiti de la mine texte elegante si analize, pentru ca am inteles ca nu are rost.

Degeaba mi-am pierdut de cateva ori mai multe saptamani sa va trimit niste analize pe care sa le implementati, pentru ca le-ati ignorat", se arata in mailul trimis de dr. Tommy Tomescu presedintelui Klaus Iohannis pe adresa publica de pe site-ul Presedintiei - procetatean@presidency.ro.

Indienii lui Nastase

Prima solicitare a fost adresata presedintelui Iohannis in iulie 2016, dupa ce, intr-o emisiune la Antena3, Adrian Nastase ii ironizase pe romanii din diaspora.

"Avem foarte multi generali si prea putini indieni la Uniunea Salvati Bucurestiul. Iata si acest exemplu de a numara indienii. Cand ai nevoie de ei, s-ar putea sa nu ii gasesti. Ma uit cum se fac registrele pentru votul din strainatate. Acolo apar foarte putini indieni. Au disparut", declara atunci ironic Adrian Nastase, la Antena3.

In replica, dr. Tommy Tomescu, director al Centrului Comunitar Roman din Londra si co-presedinte al Aliantei Impotriva Discriminarii Romanilor si Bulgarilor, a condamnat imediat declaratiile fostului premier PSD, cerand oficial presedintelui Klaus Iohannis sa ii retraga acestuia decoratia Steaua Romaniei, in baza prevederilor Legii 29/2000.

"Condamn declaratiile lui Adrian Nastase de defaimare si ridiculizare a romanilor care au plecat din Romania intr-un exil economic, pentru a nu mai fi supusi abuzurilor noii nomenclaturi, al carui reprezentant de seama este Adrian Nastase.

Folosirea in sens peiorativ a termenului indian ne arata o mentalitate de tipul 'sclav'/ 'stapan'. Aceasta adresare denota si o labilitate a persoanei care se crede 'stapan', deorece pana si stapanii isi protejeaza 'sclavii' care le trimit miliarde de euro, dar orice este permis din perspectiva disperarii 'stapanului' care incearca sa isi dovedeasca suprematia sa.

Fostul premier alege sa ii atace pe romani, intr-un moment in care acestia, pe teritoriul Regatului Unit, sunt supusi atacurilor violente, magazinele le sunt incendiate si ar avea nevoie de sustinere, doar pentru a castiga o disputa politica. Ii solicit presedintelui Klaus Iohannis sa retraga Ordinul Steaua Romaniei, acordat fostului premier, pentru declaratiile de subminare la adresa romanilor din diaspora", cerea atunci Tommy Tomescu, conform unui comunicat publicat de Emigrantul.

De altfel, declaratiile lui Adrian Nastase au starnit atunci si indignarea altor asociatii de romani din diaspora.

"Nu, domnule Nastase! Romanii din diaspora nu sunt 'indieni'. Asa cum nu sunt nici 'curve' sau 'golani', cum i-a etichetat colegul dumneavoastra de partid, Ioan Rus. Nu sunt nici 'stafii', cum i-a jignit actualul presedinte al PSD (Liviu Dragnea - n.red.). Sunt doar romanasi care isi iubesc tara si care au plecat din cauza politicienilor ca dumneavoastra.

Daca ar fi avut un loc de munca bun iar cei aflati la conducere ar fi furat mai putin, multi dintre ei nu ar fi plecat", arata atunci Federatia asociatiilor de romani din Europa (FADERE), conform unui comunicat de presa preluat de Adevarul.

Replica lui Adrian Nastase a fost in aceeasi nota ironica si aroganta ca si declaratiile facute initial. "Niste indivizi care nu au vazut emisiunea mea de la Antena 3, au facut diverse afirmatii stupide, anuntand ca eu as fi jignit 'milioane de romani din diaspora', numindu-i 'indieni', ceea ce evident ca ei nu sunt. Bineinteles ca nu sunt indieni. Sunt romani. In realitate, problema nu este de etnicitate, ci de coeficient de inteligenta. Ma refer la cei care au facut interpretarea respectiva", a scris atunci pe Facebook Adrian Nastase.

Adrian Nastase inca nu accepta deciziile instantelor: "S-a urmarit eliminarea mea din viata politica"

Fostul premier Adrian Nastase a fost invitat in acest an de presedintele Klaus Iohannis la receptia de 1 Decembrie, organizata de Administratia Prezidentiala la Palatul Cotroceni, deoarece este din 2002 detinator al Ordinului National Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce, cea mai inalta decoratie oferita de statul roman, iar legea 29/2000 prevede la art. 47 urmatoarele: "Cavalerii Mari Ofiteri, Mari Cruci si Colan ai Ordinului Steaua Romaniei si cavalerii Mari Cruci ai ordinelor Serviciul Credincios si Pentru Merit sunt invitati, prin grija Cancelariei Ordinelor, la receptiile oferite de Presedintele Romaniei cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei si a Anului Nou".

Adrian Nastase face parte in continuare din acest ordin, desi a fost condamnat definitiv la inchisoare in doua dosare Trofeul Calitatii (20 iunie 2012) si Zambaccian (6 ianuarie 2014), pentru mai multe infractiuni comise in perioada in care a fost premier si presedinte al PSD, printre care luare de mita si santaj. Din pedepsele primite (2 si respectiv 4 ani), Nastase a executat efectiv doar 500 de zile de inchisoare, insa are interdictie pana in 2022 sa fie ales in functii publice si sa ocupe o functie de conducere in partid, conform unei ample analize publicate de Mediafax.

In plus, in 2013, dupa prima condamnare pentru coruptie, Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti i-a reziliat contractul de munca lui Adrian Nastase si a decis sa nu il mai invite sa le conferentieze studentilor la Drept.

Legea 29/2000 prevede la Art. 51 urmatoarele:

"Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde in urmatoarele situatii:

a) condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la pedeapsa privativa de libertate;

b) pentru fapte dezonorante, altele decat cele prevazute la lit. a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului."

Desi nici fostul presedinte Traian Basescu si nici actualul presedinte, Klaus Iohannis, nu i-au retras decoratia, pana in acest an Adrian Nastase nu a participat la evenimentele organizate de Administratia Prezidentiala.

Acum, el a fost invitat, dupa cum a dezvaluit chiar Adrian Nastase, intr-o postare pe blog.

Cu doar cateva zile inainte, fostul premier si lider al PSD se plangea, tot pe blog, ca nu poate vota la alegerile prezidentiale pentru ca judecatorii "Livia Stanciu si Ionut Matei au hotarat ca nu am voie sa aleg si sa fiu ales timp de cinci ani dupa executarea pedepsei cu inchisoarea. O dovada in plus ca s-a urmarit eliminarea mea din viata politica".

#Diaspora retragere decoratie Nastase, #Adrian Nastase Cotroceni Steaua Romaniei, #Nastase decorat Steaua Romaniei , #condamnat