11 septembrie 2001 Politicienii romani despre atacurile teroriste din SUA

Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 13:55
2013 citiri
11 septembrie 2001 Politicienii romani despre atacurile teroriste din SUA
Foto: Arhiva

Deputatul PSD Adrian Nastase si europarlamentarul PDL Cristian Preda evoca momentul atacurilor teroriste din SUA, din 2001, si sustin ca lumea s-a schimbat si a trait un deceniu de incertitudine si teama.

"Acum, privind inapoi, cu totii cred ca trebuie sa fim de acord ca lumea s-a schimbat profund. Ca nimic nu mai este la fel. De la intensificarea monitorizarii comunicatiilor si pana la aparitia crizei economice, atacurile din 2001 au fost semnalul unui nou act din istoria omenirii. Sper, doar, ca noi toti sa ne fi invatat lectia si sa constientizam ca fundamentalismul, de orice forma si culoare, trebuie condamnat la unison", scrie pe blog Adrian Nastase.

Fostul premier sustine ca pe langa aceasta schimbare, atacurile de la 11 septembrie 2001 au mai insemnat ceva pentru tara noastra, un moment de apropiere fata de SUA.

"11 septembrie 2001 a mai insemnat ceva pentru Romania: apropierea tarii noastre de Statele Unite ale Americii si intrarea pe o logica si o serie de actiuni care au reusit sa indrepte tara noastra spre NATO.

Terorismul, ca flagel, trebuia combatut in toate formele sale, iar de atunci si pana in prezent Romania a participat cu onoare si sacrificii la toate operatiunile majore din teatrele de razboi. Intreaga lume a inteles acest lucru si s-a unit in jurul unui tel comun, apararea democratiei si a bunei convietuiri la nivel mondial. Si pentru ca prietenia dintre Romania si Statele Unite ale Americii s-a sudat din 2001 si pana in prezent in niste puncte extrem de importante, formand in prezent un tot unitar", mai noteaza social democratul.

Si europarlamentarul PDL Cristian Preda evoca atacurile din SUA si precizeaza ca putem vorbi de un deceniu de incertitudine si teama.

"Se implinesc azi (duminica n.red.) 10 ani de la ceea ce va ramane in istorie sub numele "9/11". E un deceniu de incertitudine si teama. Teama era de multa vreme un ingredient al imaginarului politic modern: de la Hobbes la Hayek, lumea liberala s-a construit ca raspuns la teama. Incertitudinea exista si ea: statul bunastarii e reactia Occidentului la incertitudinea produsa de crizele economice ale secolului 20. In septembrie 2001, incertitudinea s-a impus in schimb ca sensibilitate politica globala", scrie pe blog Cristian Preda.

Eurodeputatul se intreaba incotro se va indrepta lumea in urmatorii zece ani in acest context.

"Fenomenul terorist si razboaiele care l-au combatut au intretinut-o zilnic. De cativa ani, i s-a adaugat si o frica noua, cea emanata de criza bancilor, apoi a datoriilor suverane. Au fost puse sun semnul intrebarii si statul bunastarii, si capacitatea guvernelor de a-si proteja cetatenii in fata agresiunilor, si fiabilitatea unor state dezvoltate. Ce va fi peste 10 ani? Vom reusi sa depasim aceste forme noi ale fricii si incertitudinii?", conchide Preda.

Si ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, si-a exprimat intreaga solidaritate cu poporul american si a transmis condoleante familiilor celor patru romani care au murit atunci.

Mesaj pentru victimele romane de la World Trade Center

"Printre victimele de la World Trade Center s-au aflat si patru cetateni romani. Ministrul Baconschi transmite familiilor acestora si celor apropiati sentimentele sale de profunda compasiune. Extremismul de orice natura, actele teroriste si de violenta sunt inacceptabile", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Potrivit presedintelui Comisiei Parlamentare a comunitatilor de romani din afara granitelor tarii, William Brinza, comemorarea de duminica aduce cu sine amintiri dureroase, de aceea isi exprima solidaritatea fata de familiile victimelor.

"Comemorarea de astazi aduce cu sine amintiri pline de durere, confuzie si panica, pentru toti cei care au pierdut in odiosul atentat terorist pe cineva drag, membru de familie, cunostinta sau prieten. Suntem solidari cu familiile acestora si ii asiguram de intreg sprijinul nostru. Condamn extremismul de orice natura si actele teroriste si imi voi aduce contributia, in limitele competentelor, la prevenirea si eradicarea acestora" a declarat William Brinza, presedintele comisiei parlamentare a comunitatilor de romani din afara granitelor tarii, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Adrian Nastase SUA atacuri, #Cristian Preda atacuri SUA 2001 , #deputat
Comentarii
Poza FALCON
FALCON
rank 1
lui bombo nu-i plac fundamentalistii