Kovesi a transmis Camerei clarificarile solicitate in dosarul lui Adrian Nastase

Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 18:22
1172 citiri
Kovesi a transmis Camerei clarificarile solicitate in dosarul lui Adrian Nastase

Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, precizeaza intr-o scrisoare adresata presedintelui Camerei Deputatilor ca dosarul 33/P/2009, in baza caruia a fost ceruta urmarirea penala a deputatului Adrian Nastase, este o reinregistare a dosarului 114/P/2007, fiind cercetate aceleasi fapte.

Kovesi a raspuns conducerii Camerei Deputatilor, care solicitase procurorului sa comunice daca faptele penale pentru care cerea, in iunie 2009, reluarea votului Camerei Deputatilor pentru inceperea urmaririi penale in cazul Adrian Nastase, sunt aceleasi cu cele mentionate in dosarul 114/P/2007, asupra caruia Camera s-a pronuntat prin vot.

"Va comunicam ca solicitarea Parchetului de pe langa ICCJ din data de 10.03.2009 a vizat formularea cererii de incepere a urmaririi penale impotriva deputatului Adrian Nastase in dosarul nr. 33/P/2009 al Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie din cadrul DNA. Mentionam ca dosarul a fost inregistrat anterior la Sectia de combatere a coruptiei din cadrul DNA cu nr. 114/P/2007", se arata in document.

Potrivit lui Kovesi, la data de 18.02.2009, s-a dispus declinarea competentei de solutionare in favoarea reunirii cu o alta cauza in care sunt cercetate fapte conexe, in favoarea Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, unde dosarul a fost inregistrat cu nr. 33/P/2009.

"In dosarul nr. 33/P/2009 se efectueaza cercetari pentru aceleasi fapte ca si in dosarul 114/P/2007, iar dosarul a primit numar de inregistrare diferit ca urmare a declinarii din 18.02.2009", se arata in finalul scrisorii.

Scrisoarea procurorului general, care aduce clarificari in dosarul care se refera la modul in care familia Nastase a dobandit imobilul de pe strada Zambaccian, urma sa intre in dezbaterea conducerii Camerei Deputatilor de miercuri, insa sedinta a fost anulata.

Conducerea Camerei a decis, pe 24 iunie, sa trimita procurorului general o scrisoare prin care solicita sa se precizeze pentru care dosar a fost ceruta urmarirea penala a lui Nastase, in timp ce proiectul de hotarare privind inceperea urmaririi penale a ramas pe ordinea de zi la capitolul "amanate".

Secretarul Camerei Dumitru Pardau a anuntat, la finalul sedintei de atunci a Biroului Permanent, ca presedinta Camerei Roberta Anastase si chestorul Nicolae Banicioiu au venit cu draft-uri diferite de scrisoare catre procurorul general, Laura Codruta Kovesi. In final, deputatii au decis cu 5 voturi favorabile si 2 abtineri, ale reprezentantilor PNL, ca versiunea lui Anastase sa fie trimisa lui Kovesi, a precizat Pardau.

Potrivit documentului propus de presedinta Camerei, procurorul general este informat ca in urma solicitarii sale, plenul Camerei reunit in sedinta din 23 iunie, a avut inscrise pe ordinea de zi doua proiecte.

"Primul, votat, a stabilit ca cererea dvs (n.r. lui Kovesi) referitoare la dosarul nr. 114/C/2007 este inadmisibila. Al doilea, aflat inca in dezbatere si care urmeaza sa raspunda fondului cererii, se refera la dosarul nr. 33/P/2009, asa cum apare in adresa inaintata la 10 martie 2009. Prin urmare, va rugam sa ne precizati pentru care dosar ati solicitat cererea de urmarire penala" se arata in scrisoare.

La 29 iunie, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a aprobat completarea, la cererea grupului PSD+PC, a scrisorii trimise de presedintele Camerei catre procurorul general in ceea ce priveste solicitarea privind reluarea votului pe un dosar al lui Adrian Nastase.

Grupul PSD+PC a solicitat ca scrisoarea inaintata procurorului general de presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, sa fie completata de votul deputatilor din 23.06.2009 si de afirmatiile care s-au facut la aceasta data de la tribuna Parlamentului.

"Fata de faptul ca referatul pe care l-ati inaintat la solicitarea din 10.03.2009 poarta numarul 33/P/2009 al DNA- in solicitare ati mentionat anexarea dosarului 33/P/2009 cu un continut aparent identic cu cel al dosarului 114/P/2007 anexat solicitarii 1081 din 2008 pe care s-a pronuntat Camera Deputatilor in 30.08.2008."

"Va rugam sa ne comunicati daca faptele penale pentru care solicitati reluarea votului Camerei Deputatilor pentru inceperea urmaririi penale sunt aceleasi cu cele mentionate in referatul numarul 114/P/2007 al DNA. De asemenea, care sunt faptele penale care au dus la constituirea dosarului 33/P/2009 al DNA si daca s-au efectuat acte procedurale si s-au administrat probe in cazul dosarului 33/P/2009", se arata in completarea propusa de grupul PSD+PC.

Citeste si:
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR acuză că, a doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienţii casnici din România, ELECTRICA SA, a anunţat creşterea substanţială,...