Nastase face o lista cu motivele pentru care nu trebuie acceptata Legea Educatiei

Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 16:44
1438 citiri
Nastase face o lista cu motivele pentru care nu trebuie acceptata Legea Educatiei
Foto: Arhiva

Deputatul PSD, Adrian Nastase, prezinta mai multe motive pentru care Legea Educatiei, in varianta propusa de PD-L, nu trebuie adoptata, printre ele enumerand probleme de ordin procedural, dar si de continut.

"Guvernul isi asuma o lege dupa ce aceasta fusese deja discutata in Camera Deputatilor si se afla in dezbaterea Senatului. Se incalca astfel Regulamentul Senatului [Art. 88, alin.(2) si 93, alin (2)]. Executivul isi asuma a doua oara raspunderea pentru aceeasi Lege. Sa nu uitam ca in urma cu un an Curtea Constitutionala a respins acest demers, considerandu-l neconstitutional", sunt cateva dintre problemele de ordin procedural pe care le semnaleaza Adrian Nastase pe blogul personal.

Deputatul social democrat critica si faptul ca Guvernul a ignorat doua aspecte majore: pronuntarea CCR la solicitarea facuta de presedintele Senatului, Mircea Geoana, asupra asumarii, si lipsa de cvorum, in momentul asumarii.

Cat despre problemele legate de continut, Adrian Nastase sustine ca se desfiinteaza titularizarea, profesorii ajungand, astfel, la discretia directorului de scoala (numit politic) si a primarului.

"Negarantarea finantarii scolilor prin modificarea procedurilor (primariile si consiliile judetene NU mai sunt obligate sa asigure cu prioritate finantarea scolilor, asa cum este prevazut in legislatia actuala) este un alt motiv pentru care legea nu trebuie acceptata. Un altul il reprezinta suspendarea finantarii cu 6 % din PIB, desi Pactul pentru Educatie si Legea educatiei nr. 84/1995, cu modificarile ulterioare, statueaza acest lucru. Vor urma alte curbe de sacrificiu pentru cadrele didactice, respectiv reduceri de salariu si disponibilizari masive in anul scolar in curs", mai noteaza acesta.

Adrian Nastase mai critica si schimbarea structurii ciclurilor de invatamant, modificarea tuturor metodologiilor de evaluare a elevilor si anularea autonomiei universitare.

"Desi se enunta principiul descentralizarii, de fapt, aceasta lege defineste cel mai centralizat sistem pe care scoala romaneasca l-a cunoscut in ultimii 150 de ani. Nu putem accepta varianta PD-L din cauza ca propune o politizare fara precedent a invatamantului preuniversitar si superior.

De asemenea, se trateaza cu lejeritate problema patrimoniului scolar si universitar. Noua lege calca in picioare drepturile majoritatii. Si nu in ultimul rand proiectul de Lege a Educatiei Nationale prezentat de PD-L Parlamentului Romaniei incalca drepturi fundamentale ale membrilor comunitatii scolare si academice", conchide Adrian Nastase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Adrian Nastase asumare, #asumare Guvern Legea Educatiei , #deputat