Deputatul PSD Adrian Nastase face o prezentare a evolutiei economica a Romaniei, pentru primele doua trimestre din 2011, si sustine ca practic, guvernarea PDL nu a aplicat un program de relansare economica, ci numai un set de taieri bugetare in sectorul public.
"Practic, guvernarea PDL nu dispune de un program de relansare economica, ci numai de un set de taieri bugetare in sectorul public, cu grave efecte in domeniile educatiei, sanatatii, infrastructurii, in asteptarea "inspiratiei" unor investitori straini care sa ne aduca o crestere economica sanatoasa", scrie Adrian Nastase pe blogul personal.
Deputatul PSD sustine ca pentru 2012, PDL s-a angajat la un deficit bugetar calculat prin orice metoda (cash sau de angajamente) de 3%, insa acest angajament nu mai poate fi eludat.
"De subliniat ca pentru 2012, PDL s-a angajat la un deficit bugetar calculat prin orice metoda (cash sau de angajamente) de 3%, ceea ce presupune, dincolo de reducerea de la 4,4% din PIB in 2011 la 3% in 2012 si disparitia tuturor arieratelor bugetare catre diversi creditori ai administratiei centrale si locale, efort foarte greu suportabil economic si social. Iar acest angajament nu mai poate fi eludat, deoarece va trece si prin filtrul noii proceduri a UE privind "semestrul bugetar european", care presupune obtinerea avizului Comisiei Europene pentru bugetul pe 2012, inainte de aprobarea in Parlamentul national", mai noteaza fostul premier.
Pesimismul lui Adrian Nastase se bazeaza pe rezultatele economice din primele doua trimestre.
"Cresterea economica de 0,6% din primul trimestru s-a datorat efectului de baza (prin comparatie cu trimestrul I 2010, cand a fost o scadere de 2,6%). Avem cea mai mare inflatie din Europa, de 8,4%, si ea nu se va ameliora prea mult, pentru ca disparitia efectului de baza al introducerii TVA din iulie 2010 este contrabalansata in iulie 2011 de cresterile de preturi la gaze, cafea si tutun... Salariile au crescut cu numai 0,8% in perioada aprilie 2010 - aprilie 2011 (in mediul public au scazut substantial), deci puterea de cumparare a oamenilor a scazut cu aproape 7%.
Datoria externa totala, publica si privata, este de 93 miliarde euro (80% din PIB). Daca adaugam si datoria publica interna, de peste 15 miliarde euro, ne apropiem de o datorie de 5000 euro pe cap de locuitor sau 25000 euro pe cap de angajat. Rata somajului se mentine la peste 7% si nu sunt semne de scadere", conchide Nastase.
I.U.
puscariabiulul se da activ Vezi tot