Parlamentarii se cearta pe scoaterea coruptiei din Codul penal

Miercuri, 06 Mai 2009, ora 20:42
1454 citiri
Parlamentarii se cearta pe scoaterea coruptiei din Codul penal

Vicepresedintii Camerei Deputatilor Adrian Nastase si Ioan Oltean, deputatul UDMR Marton Arpad s-au aratat, in cadrul sedintei conducerii Parlamentului, ingrijorati de scoaterea din Codul penal a infractiunilor de coruptie pentru ca acestea sa fie incluse doar in Legea 78/2000.

Primul care a ridicat obiectia excluderii pasajelor despre coruptie din Codul penal a fost deputatul PSD Adrian Nastase. "Dupa ce am facut o prima greseala, creand doua parchete, acum cream si doua coduri: un Cod penal care sa fie aplicat de catre Parchetul General si o lege legata de infractiunile de coruptie, care sa fie aplicata de catre DNA", a sustinut Nastase, potrivit stenogramei sedintei.

Fostul premier a sustinut ca includerea acestor infractiuni intr-o lege si nu si in Codul penal ar putea fi interpretata gresit drept un semnal ca Romania are cu adevarat o problema cu coruptia.

Mai mult, Nastase a spus ca nu este de acord nici cu prelungirea termenului de dezbatere a Codurilor, sustinand pe un ton ironic ca nerespectarea termenului de 15 mai, impus de presedintele Basescu, ar fi un vot de blam la adresa acestuia, pe care Parlamentul nu trebuie sa-l dea.

"Deci mi se pare normal, 15 mai 2009, fiind saptamana viitoare, constatand ca ele nu au fost finalizate, Guvernul trebuie sa le ia si sa le aduca prin asumarea raspunderii pentru ca, inteleg ca nu conta foarte mult, de fapt, continutul lor sau in orice caz, aveam garantia presedintelui ca ele erau bine facute, iar actiunea parlamentarilor nu ar fi putut decat sa strice aceste Coduri.

Iar, acum, noi ce facem? Ii dam un vot de blam presedintelui tarii? Mi se pare destul de inelegant din partea celor doua Birouri permanente", a sustinut fostul premier.

Codurile legislative nu pot fi modificate in fiecare luna

Vicepresedintele Camerei, Ioan Oltean (PD-L) a ironizat la randu-i intepaturile lui Nastase, dar a spus ca este de acord cu obiectia ridicata de acesta privind scoaterea infractiunilor de coruptie din Codul penal.

"Si in opinia mea, toate infractiunile ar trebui sa fie, sa se regaseasca intr-un singur act normativ si probabil ca dezbaterea care va avea loc in Parlamentul Romaniei va trebui sa gaseasca solutii ca, intr-adevar, acest act normativ, cand va iesi, sa fie riguros si temeinic gandit, in asa fel incat sa asigure stabilitate in acest domeniu, cu atat mai mult, cu cat, stim cu totii. Codurile nu sunt facute pentru a fi modificate peste o luna, peste un an, ci peste zeci si zeci de ani", a sustinut liderul PD-L.

Si liderul deputatilor UDMR Marton Arpad a avut o opinie similara." Eu cred totusi, probabil, noi vom sustine mentinerea si a celorlalte articole in acest Cod penal", a afirmat acesta.

Ponta: Primul Cod este gata

O alta discutie in jurul Codurilor a avut ca subiect procedura de urmat in conditiile in care termenul initial pentru depunerea rapoartelor, 15 mai, a devenit irealizabil. Presedintele subcomisiei pentru Codul Penal, Victor Ponta, a sustinut ca parlamentarii au lucrat intens si ca primul Cod este deja finalizat.

"Vreau sa va asigur ca nu am dat rasol, l-am lucrat serios, pe fiecare articol, cu sprijinul membrilor comisiei de la toate partidele. Nu a fost absolut niciun fel de disputa politica in subcomisie pana in acest moment", a explicat ministrul pentru Relatia cu Parlamentul.

Ponta a informat apoi ca membrii comisiei sunt gata sa-si insuseasca proiectul drept initiativa lor si sa-l inainteze la Senat. El a mai spus ca legea va fi tradusa si trimisa expertilor europeni.

Victor Ponta a mai sustinut insa ca propunerea lui Daniel Buda, presedintele subcomisiei pentru Codul civil, ca rapoartele sa fie amanate cu o luna este neviabila pentru ca timpul este insuficient si a propus prelungirea termenului cu 90 de zile.

"In paralel, in aceasta perioada, practic, de saptamana cealalta, putem sa incepem sa lucram la Codul de procedura penala, insa va spun sincer si direct ca, in niciun caz, nu-l vom putea finaliza in 30 de zile, asa cum se cere prelungirea aici. (....) In schimb, pentru Codurile de procedura, prelungirea de 30 de zile este nerealista. Mai degraba ar fi o prelungire de 90 de zile pentru Codurile de procedura", a explicat ministrul.

Udemeristul Marton Arpad a atras atentia ca, daca cele patru Coduri vor fi asumate de comisiile speciale, cele ale Guvernului trebuie sa primeasca raport de respingere. El a mai spus ca senatorii trebuie sa fie atenti sa nu cumva legile Guvernului sa treaca tacit.

La final, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a precizat ca inainte de a decide procedura de urmat, ar trebui profitat de faptul ca misiunea de monitorizare a UE se afla deja in Romania si ar putea fi consultata in legatura cu forma actuala a Codurilor.

"Cred ca, o perioada de cateva zile in care sa putem sa vedem care este si opinia Comisiei Europene fata de cele doua variante prezentate aici si care sa permita si la nivelul factorului politic decident sa luam o decizie care sa fie intr-adevar respectuoasa fata de calitatea Codurilor, fata de institutia Parlamentului si fata de obligatiile externe ale Romaniei, este calea corecta de urmat", a spus Geoana.

Mircea Geoana a propus ca acest subiect, modul de urmat in legatura cu Codurile, sa fie discutat in coalitie si apoi sa fie stabilit un nou Birou permanent reunit, saptamana viitoare, dedicat acestui subiect.

Nu se stie cand vor fi adoptate Codurile

Ministrul Victor Ponta a spus miercuri ca, date fiind modificarile aduse in subcomisia speciala, Codul penal va putea fi insusit ca initiativa legislativa, fapt ce ar multumi si ONG-urile care cer retrimiterea in Guvern, si ca are mandat din partea PSD sa propuna aceasta varianta.

Birourile Permanente ale celor doua Camere vor stabili saptamana viitoare daca accepta, la solicitarea lui Daniel Buda, prelungirea cu o luna de zile a termenului pentru depunerea rapoartelor la cele patru Coduri, a declarat marti Ioan Chelaru, chestor al Senatului.

Subcomisia speciala care analizeaza Codul penal a decis, saptamana trecuta sa elimine din proiect articolele cuprinse in legea 78/2000 care prevede prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, finalizand totodata titlul referitor la infractiunile de coruptie si de serviciu.

Membrii Comisiei au votat pentru eliminarea articolului 269 care se refera la spalarea de bani, a articolului 292 care prevede pedepsirea abuzului de functie si a articolului 302 referitor la folosirea de informatii privilegiate, pentru ca acestea sa ramana in Legea speciala 78/2000 care deja incrimineaza aceste fapte.

Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul capitolului referitor la infractiuni impotriva intereselor financiare ale comunitatilor europene, cuprins si el in textul legii 78/2000.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#adoptare coduri legislative, #motiv disputa, #fapte coruptie, #eliminate Cod penal , #deputat