PD-L cere inceperea urmaririi penale in cazul lui Nastase

Miercuri, 10 Septembrie 2008, ora 15:22
847 citiri
PD-L cere inceperea urmaririi penale in cazul lui Nastase

Nemultumit ca deputatii juristi, au hotarat, marti, sa trimita inapoi la Parchet dosarele lui Adrian Nastase pe motiv ca probele din dosar sunt nule, liderul PD-L Emil Boc i-a cerut, miercuri, presedintelui Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu sa dezbata in plen continuarea inceperii urmaririi penale in cazul lui Nastase.

"Cerem inceperea urmaririi penale impotriva lui Adrian Nastase. Deocamdata, asta este legea in vigoare si trebuie respectata", a spus, transant, Emil Boc.

"Au vrut sa pun batista pe tambal, sa inchida din fasa un nou dosar penal al lui Adrian Nastase, asa cum au inchis altul in plenul Camerei Deputatilor. Prin votul de ieri (marti), din Camera Deputatilor, se incalca dreptul Parlamentului. Parlamentul nu trebuie sa mai fie o pavaza pentru persoanele certate cu legea penala", a acuzat presedintele PD-L.

In opinia lui Emil Boc, intre PSD, PNL si PRM exista o alianta evidenta, care isi "doreste in Senat ca procurorii sa fie numiti de CSM. Alianta PSD-PNL, sustinuta de PRM, blocheaza accesul justitiei la demnitari". "Ce au in comun aceste partide? Sa-si pastreze demnitarii in fotolii, departe de instanta. Cum avem smecheri in strada, avem smecheri de Romania si Parlament", a criticat Boc.

Dupa ce a acuza Comisia Juridica a Camerei Deputatilor ca a trimis inapoi la Parchet doua dosare in care este inculpat Adrian Nastase, liderul PD-L a dat frau avertizarilor: daca Bogdan Olteanu nu va cere dezbaterea in plenul Camerei deputatilor inceperea urmaririi penale privind dosarele lui Nastase, PD-L va sesiza Comisia Juridica a Camerei.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis, marti, sa trimita cele doua dosare ale lui Adrian Nastase inapoi la Parchet, argumentand ca probele ajunse la Parlament sunt lovite de nulitate printr-o decizie a ICCJ,deci deputatii nu au suficiente informatii pentru a aprecia daca se impune urmarirea penala.

Astfel, deputatii cer Procurorului General sa-i informeze daca procurorii mai detin alte probe in afara de cele trimise deja, pe care deputatii nu le considera in masura sa le dea informatii suficiente, acestea fiind lovite de nulitate printr-o decizie a ICCJ. Potrivit unor surse din comisie, votul pentru retrimiterea dosarelor a fost de 16 pentru (PSD, PC, PRM si majoritatea deputatilor PNL) si cinci impotriva, ale reprezentantilor PD-L si al lui Gheorghe Gabor, PNL, care a votat altfel decat colegii sai.

Gabor a admis si public ca a votat impotriva retrimiterii dosarelor, dar a lasat de inteles ca parerea sa este ca dosarele sunt politice. "Noi avem de fapt o problema de constiinta: aceea de juristi, care ne spune ca tot ce s-a trimis demonstreaza ca s-au facut doua dosare politice, dar de fapt avem si o problema de constiinta a omului politic, care trebuie sa raspunda cerintelor populatiei care solicita in mod imperativ oamenilor politici egalitatea in fata legii si disparitia imunitatii pe care demnitarii o au", a declarat deputatul liberal, adaugand ca el a cerut urmarirea penala.

Vicepresedintele comisiei juridice, pesedistul Florin Iordache, a sustinut ca prin cele doua cereri de urmarire penala, DNA "a incercat sa introduca in eroare comisia juridica" pentru ca probele din dosare au fost declarate nule. Iordache a sustinut ca este inca un caz de a instrumenta dosarele politic si de a crea un eveniment mediatic in conditiile in care dosarele sunt lovite de nulitate printr-o decizie a ICCJ.

Comisia juridica nu poate stabili daca pe aceste dosare trebuie inceputa sau nu urmarirea penala, a mai spus Iordache. "Credem ca este fie o rea-vointa din partea procurorului, fie s-a incercat inducerea in eroare a Parlamentului si a comisiei, care este foarte grav, toate converg catre un singur lucru: DNA nu are probe, nu face decat sa disjunga dintr-un dosar in altul, sa creeze iluzia ca au probe", a adaugat el, sugerand ca numai daca DNA trimite probe noi, Parlamentul trebuie sa se pronunte pe acest cazuri. "Acestea nu sunt probe. Pe ce sa ne pronuntam? Pe niste probe nule?", a conchis el.

Deputatul PD-L Daniel Buda sustine ca formatiunea pe care o reprezinta considera ca acele elemente trimise de DNA "justifica plenului sa ceara inceperea urmaririi penale". "Noi am apreciat ca aceste documente sunt suficiente, dar din pacate doar PD-L a avut aceasta parere, nu si celelalte partide din comisia juridica", a spus el.

Conducerea Camerei Deputatilor aprobase luni cererea lui Adrian Nastase privind intrarea in posesia copiilor dupa sesizarea procurorilor referitoare la inceperea urmaririi penale in dosarele Zambaccian si Matusa Tamara.

Citeste si:
Gabriela Firea, despre proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze: „Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an”
Gabriela Firea, despre proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze: „Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an”
Gabriela Firea a anunțat luni, 18 octombrie, că proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze va ajunge astăzi în Senat. Astfel, potrivit proiectului social democraților,...
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Liviu Dragnea consideră că, în cazul în care PSD a demis Guvernul, trebuia să îşi asume guvernarea, precizând că probabil s-a temut să facă acest lucru deoarece vine iarna, menţionând...
Sursa: Ziare.com