1.000 de martori au dat declaratiii in dosarul "Trofeul Calitatii"

Joi, 29 Ianuarie 2009, ora 16:39
2507 citiri
1.000 de martori au dat declaratiii in dosarul "Trofeul Calitatii"

Procurorii au audiat 976 de martori in dosarul "Trofeul Calitatii", in care a fost trimis in judecata Adrian Nastase, printre martori numarandu-se Viorel Hrebengiuc, Rovana Plumb, Aristide Roibu si Miron Mitrea, se arata in rechizitoriul DNA.

Printre martori se mai afla si Liviu Harbuz, dar si oamenii de afaceri Dorinel Umbrarescu si Costel Casuneanu.

Numele lui Hrebengiuc apare intre cele ale martorilor, dar si intr-un pasaj din rechizitoriul procurorilor.

"Este evident ca, prezenta si implicarea conjuncturala a altor membrii marcanti ai partidului de guvernamant, cum ar fi Viorel Hrebengiuc, Rovana Plumb, Sergiu Sechelariu, Miron Mitrea, persoane cu care invinuitii se aflau in anumite relatii, confirma influenta si autoritatea exercitata de inv. Adrian Nastase in scopul de a obtine foloase necuvenite pentru campania prezidentiala", se arata in rechizitoriul dosarului "Trofeul Calitatii".

Sotii Nastase s-ar fi ocupat de materialele electorale

Numele lui Miron Mitrea mai apare, insa, si cu alte ocazii. Astfel, in rechizitoriu se sustine ca probele administrate in cauza confirma faptul ca, in realitate, nu membrii staff-ului de campanie ai lui Nastase s-ar fi ocupat de realizarea si distribuirea materialelor electorale si nici organizatiile locale, municipale sau judetene ale partidului Social Democrat, ci chiar Adrian Nastase si sotia acestuia, Dana.

"Astfel, martorii Rovana Plumb, mandatarul financiar al campaniei prezidentiale, Stireanu Octavian, seful staf-ului de companie, Aristide Roibu, trezorierul Partidului Social Democrat, Nicola Mihaela, consultant din partea S.C. OGILVY MATHER ADVERTISING SRL, Popescu Nistorescu Mihaela, consilier personal al inv. Adrian Nastase si Mitrea Tudor Miron, vicepresedinte al Partidului Social Democrat, au confirmat ca nu s-au ocupat de achizitionarea materialelor electorale, toate deciziile in acest sens fiind luate de invinuitul Adrian Nastase sau dupa consultarea cu acesta sau sotia sa, Dana Nastase", se arata in rechizitoriu.

Potrivit documentului, Nastase si-ar folosit influenta asupra unor membri PSD, conducatori ai unor institutii publice, precum ANPC, care au dat bani publici pentru campania electorala, prin participarea institutiilor la simpozionul "Trofeul Calitatii in Constructii".

"In perioada campaniei prezidentiale din anul 2004, invinuitul Adrian Nastase dispunea de o reala influenta si autoritate la nivel decizional in cadrul partidului, dar si asupra altor persoane indiferent de functiile detinute. In aceste conditii, invinuitul Adrian Nastase si-a folosit abuziv puterea pe care o detinea in cadrul Partidului Social Democrat in scopul obtinerii pentru sine a unor foloase necuvenite, in scopul finantarii campaniei electorale prezidentiale din anul 2004", se arata in rechizitoriu.

Totodata, "exercitarea influentei si autoritatii asupra unor membrii PSD ce asigurau conducerea unor institutii publice si care in calitate de ordonatori de credite au distribuit bani publici catre campania electorala prin asigurarea sumelor necesare achitarii taxelor de participare la un simpozion ce nu prezenta relevanta pentru activitatea institutiilor publice descentralizate.

Si primariile au platit taxe la "Trofeul Calitatii"

Avem in vedere aici Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului, Regia Nationala a Padurilor - ROMSILVA, Agentia Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor", noteaza procurorii in rechizitoriul prin care l-au trimis in judecata pe Nastase in dosarul Trofelul Calitatii.

De asemenea, procurorii il acuza pe Nastase ca s-a folosit de influenta si autoritatea sa, in mod direct sau prin ministrul sau secretarul de stat coordonator, pentru a obliga sefii unor regii autonome, companii nationale, societati comerciale cu capital majoritar de stat, precum CNLO si CE Turceni, care au platit fiecare cate 60.000.000 lei vechi, Hidroelectrica SA, SC Distrigaz SUD SA, Regia Nationala Apele Romane, CNADNR, Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare,etc.

Institutii de stat care nu aveau in domeniul de activitate constructiile, au participat la simpozionul Trofeul Calitatii in Constructii, care au dat bani publici pentru inscriere, arata, asadar, procurorii.

Astfel, "directorii Directiei Silvice Veterinare Judetene au primit invitatii la Trofeul Calitatii in Constructii pentru a-i sprijini pe organizatori cu fursecuri, apa minerala, cafea", a declarat procurorilor Liviu Harbuz, director la acea vreme al Agentiei Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, se arata in rechizitoriu.

Totodata, printre platitorii de taxe de participare la simpozionul organizat de ISC sunt si primarii din tara, precum Primaria Ticleni, Primaria Targul Jiu, Primaria Novaci, Primaria Motru, Primaria Bumbessti-Jiu, Primaria Carbunesti si Primaria Rovinari, care au platit fiecare cate 15.000.000 lei vechi. Pe langa acestea, Consiliul Judetean Gorj a platit taxa de participare 45.000.000 lei vechi, iar Consiliul Judetean Sibiu 15.000.000 lei vechi."

In mare parte la conducerea acestor institutii se aflau primari membri PSD", spun procurorii.

Instanta suprema va incepe, in data de 26 februarie, judecata dosarului "Trofeul Calitatii", in care Adrian Nastase, Irina Jianu si de alte patru persoane sunt acuzate in legatura cu strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a social-democratului.

Eveniment Quarterly Report

Decizia în cazul lui Dumitru Buzatu, amânată de instanță pentru a doua oară. Avocat: ”Încă mai caut probele”
Decizia în cazul lui Dumitru Buzatu, amânată de instanță pentru a doua oară. Avocat: ”Încă mai caut probele”
Curtea de Apel Iaşi a amânat pentru vineri, 29 septembrie, pronunţarea deciziei în cazul lui Dumitru Buzatu, arestat preventiv pentru luare de mită. Este a doua oară când magistrații...
PSD a adus șef nou la filiala Vaslui, din alt județ: „După acest pumn în plex trebuie să fim primii la grila de start și la finish”
PSD a adus șef nou la filiala Vaslui, din alt județ: „După acest pumn în plex trebuie să fim primii la grila de start și la finish”
Europarlamentarul şi preşedintele PSD Bacău Dragoş Benea noul coordonator al organizaţiei judeţene a PSD Vaslui, a declarat joi, 28 septembrie, că există lucruri de schimbat în interiorul...
#Trofeul calitatii, #Adrian Nastase, #martori audiati proces , #DNA