Achitarea care a condamnat anticoruptia

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 06:29
9969 citiri
Achitarea care a condamnat anticoruptia

Eu nu cred in nevinovatia lui Adrian Nastase. Stiu ca legea ma obliga sa respect sentinta judecatorilor si o fac, dar nicio lege din lume nu-mi poate impune ce sa gandesc si nu-mi poate reprima suspiciunile.

Sentinta de achitare a fostului premeir in dosarul "Matusa Tamara" nu-mi explica de unde a avut o batrana modesta, in varsta de 81 de ani, averea remarcabila pe care i-a lasat-o nepoatei sale Dana si cum de bijutoriile si tablourile respectabilei doamne au ajuns, ca sa vezi, tocmai la niste mari oameni de afaceri, implicati in contracte profitabile cu statul? Nu explica cum si unde s-a evaporat investigarea acestor sume la Oficiul pentru combaterea spalarii banilor.

Intanta Inaltei Curti l-a declarat pe Adrian Nastase nevinovat si stiu ca trebuie sa respect acest verdict. Dar mai stiu si ca un verdict este consecinta administrarii unei probatiuni. Cel mai corect dintre verdicte nu este, nu trebuie sa fie, decat o oglinda a probatiunii, ceea ce insa nu-l face neaparat si o oglinda a adevarului. Ceea ce nu se poate dovedi nu exista din punct de vedere juridic, dar asta nu inseamna ca nu exista in realitate.

Nu vreau sa lansez acuzatii pentru ca nu am probe, dar nicio lege nu ma poate impiedica sa constat ca doua dintre judecatoarele din completul care l-a achitat pe Adrian Nastase au un trecut profesional destul de controversat, de la eliberarea lui Omar Hayssam, a lui Marius Locic si a lui Florin Costiniu, pana la retrimiterea la DNA a altui dosar al lui Adrian Nastase si la achitarea lui Costel Iancu, zis Don Costel. Nu exista lege care sa ma impiedice sa constat ca una dintre judecatoarele acestui complet a parasit pentru o vreme magistratura in urma unui scandal de presa provocat de o eroare a sa, pentru a reveni dupa 5 ani tocmai la Inalta Curte.

Toate acestea nu inseamna neaparat ca achitarea lui Adrian Nastase a fost o decizie incorecta in raport cu probatiunea, dar arunca o urma inadmisibila de suspiciune asupra ei, suspiciune care dovedeste inca o data cat de importanta este inasprirea conditiilor pentru accederea la Inalta Curte, proiect pentru care guvernul si-a asumat raspunderea.

In pofida acestor suspiciuni, daca sentinta pronuntata joi nu va fi schimbata de instanta de recurs, este foarte probabil ca ea sa provoace efecte foarte importante si pe termen lung pe scena politca. Caci orice politician inca tanar si cu ambitiile evidente ale lui Adrian Nastase ar face din aceasta sentinta de achitare un vehicul care sa-l duca in zbor de unde a plecat si chiar mai sus decat atat. Campania de imagine pentru revenire a inceput de ceva vreme.

Si cum dupa o alta sentinta, pronuntata inaintea alegerilor locale din 2008, Ion Iliescu a spus "avem primar!", este foarte probabil ca la auzul sentintei ICCJ "batranul edec" sa fi exclamat: "avem premier!". Achitarea lui Adrian Nastase este o veste proasta pentru Victor Ponta, pentru ca intre statura sa si a fostului premier nici macar nu incape comparatie. De altfel, fata presedintelui PSD numai incantare nu exprima in momentul comentarii, desigur favorabile, a sentintei.

Este asadar de asteptat ca puterea lui Adrian Nastase sa creasca in PSD si domnia sa devina rivalul cu adevarat de temut si aproape imposibil de invins al lui Victor Ponta, si ca presedinte de partid, si ca potential premier. Si prezidentiabilul Crin Antonescu cred ca are motive de ingrijorare. Traian Basescu, la randul sau, de-abia de acum are motive reale de ingrijorare pentru 2012. Caci un Adrian Nastase revenit in prima linie este infinit mai periculos decat cuplul mai degraba amuzant care conduce acum USL.

Pentru DNA aceasta achitare este o lovitura de imagine foarte grea. Dosarul Tamara era primul de grad zero ajuns la verdict. Ca acesta este sau nu corect in raport cu probatiunea, ca procurorii au gresit sau au fost nedreptatiti, va conta mai putin, pentru ca oamenii nu au nici rabdarea si nici pregatirea necesara pentru a face asemenea diferente. Cert este un singur lucru - DNA a pierdut, iar Adrian Nastase pretinde ca dosarul a fost instrumentat politic. Dar oficialii UE au si rabdare, pregatire pentru a intelege diferentele si de aceea achitarea lui Adrian Nastase ar putea fi o lovitura grea de imagine si pentru Romania in perspectiva viitorului raport pe justitie si, implicit, a integrarii in spatiul Schengen.

Dar, cu mare regret, ma intreb in ce masura mai conteaza toate acesta? Cand Vanghelie e cavaler al urbanismului, cand "seful mafiei personale lui Adrian Nastase" este ministru al Apararii, cand Miki Spaga este un stalp al coalitiei, cand Gheorghe Falca face jocurile in PDL, cand Catalin Popescu Piedone conduce campania PDL+UNPR in Bucuresti, cand Aurelian Bondrea a obtinut din nou validitate perfecta pentru toate diplomele emise de fabrica Spiru Haret, ce mare lucru ca si Adrian Nastase sa fie reabilitat si chiar sa redevina premier? Ar fi doar confirmarea amara a unui adevar tragic. Anticoruptia a esuat.

Si, coincidenta ca un cutit invartit in rana, in chiar ziua achitarii lui Adrian Nastase, in Franta, un complet de judecata nu s-a sfiit sa-l condamne pe Jaques Chirac pentru fapte de coruptie savarsite in timpul mandatului de primar al Parisului. Nicio lege nu va poate impiedica sa trageti singuri concluziile.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Adrian Nastase achitat, #Nastase nevinovat matusa Tamara , #DNA