Adrian Nastase, achitat in dosarul "Matusa Tamara"

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 12:43
13810 citiri
Adrian Nastase, achitat in dosarul "Matusa Tamara"
Foto: Arhiva

Fostul premier PSD Adrian Nastase a fost achitat joi in dosarul "Matusa Tamara", in care era acuzat de coruptie. Verdictul a fost dat de un complet de judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si a fost deja atacat cu recurs de catre procurorii DNA.

Totodata, au fost achitati si ceilalti inculpati in acest dosar: consilierul lui Adrian Nastase, Ristea Priboi, si fostul sef al ONPCSB, Ioan Melinescu.

Conform minutei Hotararii ICCJ data joi publicitatii, achitarea s-a pronuntat "in baza art.11 pct.2 lit.a Cod procedura penala raportat la art.10 lit.d Cod procedura penala", ceea ce, in interpretarea specialistilor, arata ca de la dosar a lipsit o proba constitutiva a infractiunii, informeaza TVR Info. Care este aceasta proba vom afla dupa ce va fi redactata si data publicitatii motivarea deciziei.

Completul a fost format din judecatoarele Luminita Zglimbea, Sofica Dumitrascu si Angela Dragne, iar magistratul asistent, cel care a citit, in sedinta publica, hotararea instantei, este Silvia Stoenescu.

Conform presei, Sofica Dumitrascu este judecatorul care a decis eliberarea din arest a lui Omar Hayssam si tot ea a facut parte din completul care a decis achitarea definitiva a lui Costel Iancu, zis "Dom Costel". De asemenea, Angela Dragne a facut parte din completul de 9 judecatori care a decis eliberarea lui Marius Locic si Florin Costiniu invinuiti in dosarul de coruptie al senatorului PSD Catalin Voicu.

In premiera in justitia romana, verdictul a fost transmis in direct din sala de judecata de catre televiziunile de stiri.

Adrian Nastase, achitat in dosarul "Matusa Tamara" - Vezi reactii

ICCJ a incheiat, pe 24 noiembrie, cercetarea judecatoreasca in cazul Matusa Tamara.

Adrian Nastase afla verdictul in dosarul Matusa Tamara

Adrian Nastase a fost trimis in judecata de catre DNA pentru dare de mita, Ioan Melinescu pentru sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii, iar Ristea Priboi, consilier al fostului prim-ministru, fost deputat in perioada 2000-2004, pentru complicitate la luare de mita si la dare de mita.

Procurorii DNA au sustinut ca Melinescu a apelat la Genica Boerica, iar acesta i-a facut legatura cu Ristea Priboi, unul dintre oamenii aflati in anturajul lui Nastase. Acesta urma sa il numeasca pe Melinescu sef al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, daca el va face pierduta o sesizare a unei banci cu privire la primirea intr-un cont al Danei Nastase, a sumei de 400.000 de dolari.

Nastase risca in dosarul "Matusa Tamara" inchisoarea cu suspendare

Victor Ponta a spus, miercuri, ca ar fi o nedreptate ca presedintele Consiliului National al PSD sa fie condamnat la inchisoare in dosarele de coruptie pe care le are. Liderul PSD a spus ca Adrian Nastase si Ion Iliescu "sunt legati indisolubil de PSD".

Ponta: Nedrept sa fie condamnat Nastase - suntem legati indisolubil

Procurorii au cerut inchisoare cu suspendare in cazul lui Adrian Nastase, care a calificat in repetate randuri procesul care fiind unul politic.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca partidul trebuie sa fie solidar cu Adrian Nastase in cazul in care ar fi fost condamnat in dosarul Matusa Tamara.

Iliescu: Sa fim solidari cu Nastase, chiar daca va fi condamnat

"E clar ca e o facatura acest proces. Noi trebuie sa fim solidari cu el, chiar daca va fi condamnat", a declarat fostul sef de stat.

"Sunt trei procese in care e implicat si sunt toate niste facaturi evidente. Nu vreau sa nominalizez pe nimeni, sunt din partea Puterii, in general", a adaugat Iliescu.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Adrian Nastase PSD, #Adrian Nastase DNA, #Nastase matusa Tamara coruptie, #Nastase nevinovat matusa Tamara , #DNA