Adrian Nastase achitat in "Matusa Tamara" - vezi cum a motivat instanta

Joi, 16 Februarie 2012, ora 18:06
5975 citiri
Adrian Nastase achitat in "Matusa Tamara" - vezi cum a motivat instanta
Foto: Arhiva

Procurorii DNA nu au adus suficiente probe care sa dovedeasca "intelegerea insidioasa" dintre fostul premier Adrian Nastase, fostul sef al ONPCSB, Ioan Melinescu si fostul secretar general al Guvernului, Ristea Priboi, existand dubii si asupra intalnirilor dintre acestia, arata instanta suprema.

Instanta suprema i-a achitat, in 15 decembrie 2011, pe Adrian Nastase, Ioan Melinescu si Ristea Proboi, in dosarul de coruptie cunoscut sub denumirea "Matusa Tamara".

ICCJ arata, in motivarea deciziei de achitare, document obtinut de Mediafax, ca din probele procurorilor anticoruptie nu reies acuzatiile aduse lui Adrian Nastase, Ioan Melinescu si Ristea Priboi si ca procurorii nu probeaza suficient.

Potrivit instantei, probele existente "nu conving fara dubiu" acuzatiile anchetatorilor DNA din acest dosar, cu privire la intelegerea dintre Adrian Nastase si Ioan Melinescu ca acesta din urma sa fie numit la sefia ONPCSB pentru ca in schimb sa distruga un dosar al sotiei fostului premier, Daniela Nastase.

"Chiar daca s-ar accepta versiunea prezentata in rechizitoriu, in sensul ca a avut loc o intalnire intre Melinescu Ioan, Priboi Ristea si Nastase Adrian, prin intermediul lui Genica Boerica, afirmatia pocurorului ca la acel moment ar fi avut loc 'intelegerea insidioasa' dintre inculpati nu are nici o sustinere probatorie", noteaza judecatorii.

Judecatorii arata ca din toate probele depuse de procurori doar declaratiile unora dintre martori pot fi luate in considerare, denuntul si plaja probatoriului din jurul denuntului fiind suspecta, astfel ca nu pot admite concluziile DNA.

"Concluziile desprinse din probele analizate anterior, infirma sustinerea parchetului ca numirea lui Melinescu Ioan in functia de presedinte al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor intruneste elementele constitutive ale infractiunii de luare de mita pentru inculpatul Melinescu si, respectiv, dare de mita pentru inculpatul Nastase", se arata in documentul citat.

Judecatorii lamuresc si situatia dosarului de ONPCSB, care a facut obiectul acuzatiilor aduse in acest dosar, privind-o pe sotia fostului premier, Daniela Nastase. Astfel, instanta arata ca in realitate nu era vorba de verificari privind-o direct pe sotia fostului demnitar, ci verificari cu privire la provenienta sumei de 400.000 de dolari si situatia financiara a martorului Alexandru Bittner, prieten de familie al sotilor Nastase.

"De la inceput trebuie subliniat ca, desi pe tot parcursul rechizitoriului procurorul foloseste expresia 'lucrarea ce o privea pe Nastase Daniela', ceea ce ar putea crea impresia ca se faceau verificari cu privire la aceasta, in realitate obiectul verificarilor din cadrul Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor l-a constituit analiza provenientei sumei de 400.000 USD, vizand, in ultima instanta situatia financiara a lui Bittner Alexandru, cel care a cumparat cu contract de vanzare-cumparare bunurile de arta de la Tamara Cernasov", se arata in motivare.

Instanta mai arata ca martorii nu si-au modificat declaratiile in fata instantei, ci si-au mentinut depozitiile date anterior in cauza. In pofida acestui probatoriu, noteaza instanta, "procurorul de caz, intr-o interpretare evident subiectiva si o logica ce scapa unui observator obiectiv, ajunge la concluzia care nu se sprijina pe nici o proba, aratand ca, se naste o suspiciune datorita faptului ca, in cadrul aceleiasi institutii si cu privire la aceeasi situatie, doi angajati (Roscaniuc Elena si Serban Marin) si-au exprimat opinii total diferite".

Nastase, condamnat la inchisoare cu executare - Cum se apara si ce zice USL

"Din cronologia evenimentelor si modul in care s-au desfasurat evenimentele, asa cum au fost evidentiate anterior, Inalta Curte nu remarca nimic suspicios, fiind evident ca au fost verificari derulate pe a anumita perioada de timp si, pe masura ce se obtineau informatii de la organele si institutiile de la care erau solicitate, s-a stabilit, cu claritate, cine a depus banii, cine a platit pretul in contractul de vanzare-cumparare si de unde putea sa dispuna de suma respectiva", mai noteaza instanta.

Decizia de achitare poate fi contestata la completul de cinci judecatori al ICCJ.

Adrian Nastase a fost trimis in judecata de catre DNA pentru dare de mita, Ioan Melinescu, presedinte al ONPCSB intre anii 2001-2004, pentru sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii, iar Ristea Priboi, consilier al fostului prim-ministru, fost deputat in perioada 2000-2004, pentru complicitate la luare de mita si la dare de mita.

Procurorii au stabilit ca, in noiembrie 2000, Ioan Melinescu, in calitate de membru al Plenului Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, i-ar fi contactat, cu sprijinul persoanei denuntatoare, pe Ristea Priboi si pe Adrian Nastase, carora le-ar fi comunicat ca, in cadrul institutiei in care isi desfasura activitatea, se afla in lucru, cu propunere de informare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, o lucrare avand ca obiect depunerea in numerar a unei sume de 400.000 de dolari intr-un cont bancar avand-o ca titular pe Daniela Nastase, sotia lui Adrian Nastase.

Atunci, Melinescu i-ar fi promis lui Nastase ca va bloca lucrarea pana dupa alegerile din decembrie 2000, sugerand ca acest dosar trebuie sa dispara. Nastase s-a declarat de acord cu propunerea respectiva, aratand ca urmareste aceasta finalitate, sustineau procurorii.

Eveniment Quarterly Report

”Eu nu am văzut în viaţa mea atâţia bani la un loc” Marcel Ciolacu se arată șocat de mita primită de baronul Dumitru Buzatu
”Eu nu am văzut în viaţa mea atâţia bani la un loc” Marcel Ciolacu se arată șocat de mita primită de baronul Dumitru Buzatu
Premierul şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a comentat mita pe care preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost prins în flagrant primind-o, el spunând că nu a văzut...
Lider PSD, despre mita primită de Dumitru Buzatu: ”Ireale imaginile, nu credea nimeni că în România anului 2023 se mai poate întâmpla aşa ceva”
Lider PSD, despre mita primită de Dumitru Buzatu: ”Ireale imaginile, nu credea nimeni că în România anului 2023 se mai poate întâmpla aşa ceva”
Senatorul Robert Cazanciuc (PSD), a declarat luni, despre flagrantul preşedintelui Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, că imaginile apărute în spaţiul public sunt ireale şi că nu...
#Adrian Nastase Matusa Tamara, #motivare instanta sentinta Nastase , #DNA
Comentarii
Poza omuldinpekin
omuldinpekin
rank 3
Bombo, pentru ca esti nevinovat, te rugam sa pleci in Congo !