Adrian Nastase asteapta prima sentinta in cazul "Matusa Tamara"

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 23:15
2167 citiri
Adrian Nastase asteapta prima sentinta in cazul "Matusa Tamara"

Cercetarea judecatoreasca in cazul "Matusa Tamara" s-a incheiat, Inalta Curte de Casatie si Justitie anuntand ca se va pronunta asupra acuzelor aduse de catre DNA fostului premier Adrian Nastase, a consilierului acestuia, Ristea Priboi, si fostului sef al ONPCSB, Ioan Melinescu, in data de 7 decembrie.

Este doar primul proces din cele trei cazuri deferite justitiei de catre DNA, in care este acuzat Adrian Nastase, informeaza Mediafax.

Nastase a fost trimis in judecata de catre DNA pentru dare de mita, Ioan Melinescu, presedintele Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor in perioada 2001-2004, pentru sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii.

Ristea Priboi, consilier al fostului prim-ministru Adrian Nastase, a fost trimis in judecata pentru complicitate la luare de mita si la dare de mita.

Melinescu, profitand de calitatea sa de membru al ONPCSB, i-ar fi anuntat pe Ristea Priboi si pe Adrian Nastase ca, in cadrul institutiei in care isi desfasura activitatea, se afla in lucru, cu propunere de informare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, o lucrare avand ca obiect depunerea in numerar a unei sume de 400.000 de dolari, intr-un cont bancar avand-o ca titular pe Nastase Daniela, sotia lui Adrian Nastase.

Cu aceasta ocazie, Melinescu i-ar fi promis lui Nastase ca va bloca lucrarea pana dupa alegerile din decembrie 2000, sugerand ca acest dosar trebuie sa dispara, fostul prim ministru fiind de acord cu aceasta propunere.

In urma acestei intelegeri, Nastase l-a numit pe Melinescu presedintele Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor in decembrie 2000.

Dupa numirea in functie, "Melinescu Ioan a sustras lucrarea nr. S3439/1999 (care o viza pe Nastase Daniela), si a inmanat-o, in prezenta denuntatorului, lui Priboi Ristea, consilier al primului ministru Nastase Adrian, cu scopul de a-i fi remisa acestuia din urma", spun procurorii anticoruptie.

Circumstantele depunerii sumei de 400.000 de dolari de catre o alta persoana in contul Danielei Nastase si justificarea provenientei acestor bani si a scopului platii au ridicat semne de intrebare cu privire la legalitatea tranzactiei. Conform unui contract de vanzare-cumparare anexat de catre depunator reiesea ca suma, depusa in numerar, provenea din vanzarea unor bijuterii, tablouri, papirusuri si a altor bunuri de valoare de catre matusa Danielei Nastase, pe nume Cernasov Tamara care avea imputernicire in contul personal al Danielei Nastase deschis la Bank Austria Creditanstalt.

Conform acestui document, s-ar presupune ca 11 tablouri semnate de pictori ca Tonitza, Baba, Rousseau, Iser, Popescu, Bancila, Baraschi, Vermont, 3 manuscrise englezesti pe pergament din perioada 1784-1827, vase Doum Nancy si Lalique, obiecte valoroase de mobilier si 30 piese bijuterii aur totalizand cca. 600 grame s-au aflat in apartamentul de bloc al Tamarei Cernasov, in varsta de 91 de ani, care locuia singura.

Dovezi certe ca aceste bunuri s-au aflat in posesia si proprietatea vanzatoarei nu exista, insa, intrucat aceasta nu a prezentat notarului public niciun document care sa ateste dobandirea bunurilor respective, ci numai o declaratie de buna credinta", noteaza DNA in actul de acuzare.

De-abia dupa 11 ani de la savarsirea faptelor pentru care mai sus-numitii sunt pusi sub acuzare s-au reluat dezbaterile in acest proces, acestea fiind incheiate joi, 24 noiembrie 2011.

Citeste si:
PNL se scindează pe mai multe fronturi. Parlamentarii se duc cu Orban iar foștii primari PSD se întorc „acasă”
PNL se scindează pe mai multe fronturi. Parlamentarii se duc cu Orban iar foștii primari PSD se întorc „acasă”
PNL s-a confruntat în ultimele săptămâni cu mai multe conflicte interne care au împărțit formațiunea în tabere, cu toate că, Congresul care a avut loc în urmă cu două luni ar fi...
PSD face scut în jurul lui Marian Neacșu. Robert Cazanciuc: ”A fost condamnat în baza unui text declarat neconstituţional ulterior”
PSD face scut în jurul lui Marian Neacșu. Robert Cazanciuc: ”A fost condamnat în baza unui text declarat neconstituţional ulterior”
Senatorul PSD Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, a declarat joi, 2 decembrie, că numirea lui Marian Neacșu în funcția de secretar general al Guvernului va fi un câștig,...