Adrian Nastase, din nou in instanta - Dosarul Zambaccian la un nou termen

Luni, 03 Iunie 2013, ora 08:18
1400 citiri
Adrian Nastase, din nou in instanta - Dosarul Zambaccian la un nou termen
Foto: nastase.wordpress.com

Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa judece, luni, recursul declarat in dosarul Zambaccian, in care fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat in martie 2012 la trei ani de inchisoare cu suspendare.

La termenul din 13 mai, avocata Irinei Jianu a cerut amanarea judecarii recursului, sustinand ca nu a avut timp sa studieze dosarul si a luat legatura foarte tarziu cu clienta sa, aflata in penitenciar.

In sala de judecata au fost prezenti la acea data Adrian si Dana Nastase, insotiti de fiul lor Andrei. "Este purtatorul de cuvant si trebuie sa fie prezent", a spus fostul premier, referindu-se la fiul sau.

"Va multumesc pentru interesul pe care il aveti pentru acest dosar. Chestiunea ridicata de avocata doamnei Jianu este foarte serioasa. Din motive obiective, aceasta aparare nu a putut fi stabilita decat in urma cu doua-trei zile, cand s-au si vazut la penitenciar. Dar nu vreau eu sa comentez aceste lucruri", a spus Adrian Nastase, la iesirea din sediul instantei.

Intrebat de unde a avut banii pentru a plati prejudiciul in dosarul "Trofeul calitatii", Adrian Nastase a raspuns: "Cand va fi momentul, voi clarifica aceasta chestiune".

De asemenea, Nastase a fost intrebat cine este acel "Iuda, ucenic tradator", sintagma folosita de el intr-un editorial publicat de Paste.

Adrian Nastase: Nu Ponta este Iuda

"Daca doream sa personalizez unele dintre punctele de vedere sau chestiunile respective, le-as fi spus atunci. Sunt insa multe lucruri pe care le pastrez pentru mine. Sa fiu sincer, prefer sa nu ma uit inapoi la unele lucruri care m-au afectat de-a lungul ultimilor ani", a spus Nastase, explicand ca acel ucenic "nu este in niciun caz" premierul Victor Ponta, ci este cineva despre care nu va vorbi.

In martie 2012, un complet de trei judecatori de la Curtea suprema l-a condamnat pe Adrian Nastase la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj si l-a achitat pentru infractiunea de luare de mita.

Magistratii au mai decis atunci achitarea sotiei lui Adrian Nastase, Dana Nastase, pentru infractiunile de complicitate la luare de mita si pentru spalare de bani si condamnarea la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru participatie improprie la folosirea la autoritatea vamala de documente false.

ICCJ a hotarat in cazul fostului sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Irina Jianu achitarea pentru luare de mita, pentru spalare de bani, pentru participatie improprie la fals intelectual la legea contabilitatii si a stabilit incetarea procesului penal pentru participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata, insa a decis condamnarea la trei ani de inchisoare pentru participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala.

Completul de trei judecatori a ridicat sechestrul instituit pe imobilul din strada Zambaccian apartinand sotilor Nastase si a obligat-o pe Irina Jianu la plata unor sume de bani reprezentand prejudiciul constatat in dosar. In plus, instanta i-a obligat pe Adrian Nastase, Dana Nastase si Irina Paula Jianu la plata sumei de 60.000 de lei catre stat, reprezentand cheltuieli de judecata.

Fostul premier Adrian Nastase a fost trimis in judecata pe 5 mai 2010 de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul in care este acuzat de luare de mita privind bunurile din China, asa-numitul dosar "Zambaccian I". Irina Jianu este invinuita de complicitate la dare de mita.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Adrian Nastase dosar Zambaccian, #dosar Zambaccian recurs, #Zambaccian Adrian Nastase , #DNA