Adrian Nastase in fata judecatorilor: Eu de sase ani sunt cu arma la picior

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 17:27
1989 citiri
Adrian Nastase in fata judecatorilor: Eu de sase ani sunt cu arma la picior

Avocatii din dosarul "Trofeul Calitatii", in care Adrian Nastase a fost trimis in judecata, au cerut miercuri intoarcerea cauzei la DNA, invocand mai multe exceptii de nelegalitate a actelor de sesizare a instantei.

Miercuri dupa amiaza, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au ramas in pronuntare.

Aparatorul lui Adrian Nastase a sustinut ca materialul de urmarire penala prin care fostul premier a fost trimis in judecata este lovit de nulitate absoluta, intrucat procurorul Danut Volintiru, cel care a intocmit rechizitoriul, nu ar fi avut competente in acest sens.

"Procurorul Danut Volintiru semneaza rechizitoriul in calitate de procuror al structurii centrale a DNA, ori exista o hotarare a CSM din 23 octombrie 2008 prin care se arata ca Volintiru fusese numit in functia de procuror sef al Serviciului Teritoriul Targu Jiu al DNA. Asadat, urmarirea penala s-a facut nelegal si rechizitoriul e nul. De aceea, cerem restituirea dosarului la Parchet pentru refacerea urmaririi penale", a spus Viorel Ros, unul dintre avocatii lui Adrian Nastase.

Adrian Nastase: Eu sunt de sase ani cu arma la picior si ma pregatesc

Pe de alta parte, Adrian Nastase a reiterat in fata instantei faptul ca in acest dosar vor trebui audiati peste 1000 de martori, ceea ce ar fi "o dovada de neseriozitate a procurorului". "Sunteti pregatiti? Eu sunt de sase ani cu arma la picior si ma pregatesc. La acest moment aveti de decis daca acest dosar merge mai departe sau se duce inapoi la DNA pentru o examinare corecta", le-a transmis Nastase judecatorulor ICCJ.

De asemenea, fostul premier a mai spus ca pentru trimiterea sa in judecata era nevoie "in mod normal" si de un aviz al Parlamentului, deoarece la acel moment era prim-ministru al Romaniei si nu doar presedinte de partid. "In orice caz, Trofeul Calitatii nu poate fi legat de candidatura mea la prezidentialele din 2004, deoarece eu mi-am anuntat candidatura in august 2004, iar faptele despre care se vorbeste in acest dosar sunt din 2003", a mai spus Adrian Nastase.

Judecarea dosarului "Trofeul Calitatii", in care Adrian Nastase, Irina Jianu si alte patru persoane sunt acuzate in legatura cu strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a social-democratului, a inceput pe 26 februarie 2009 la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In iunie 2009, judecarea procesului a fost suspendata, dupa admiterea unei exceptii de neconstitutionalitatea, ICCJ reluand procesul in luna mai.

Conform DNA, Adrian Nastase a fost trimis in judecata alaturi de Jianu si de celelalte patru persoane, in data de 20 ianuarie 2009, dupa ce procurorii au constatat ca simpozionul "Trofeul calitatii" a fost organizat pentru a masca strangerea unor sume de bani de la societati pentru campania electorala prezidentiala a social-democratului.

Nastase este acuzat de folosirea influentei sau autoritatii functiei de presedinte al unui partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

"Pentru a disimula destinatia ilicita a banilor proveniti din organizarea simpozionului 'Trofeul calitatii in constructii' si pentru a ascunde infractiunea prevazuta de art. 13 din Legea 78/2000 retinuta in sarcina inculpatului Adrian Nastase, inculpatul Vasile Mihail Cristian a intocmit, atat personal cat si prin interpusi, documente comerciale si financiar-contabile false. Sub aparenta unor cheltuieli efectuate cu activitati de publicitate pentru SC. Eurografica S.R.L., prin falsificarea inscrisurilor sus-mentionate, inculpatul Vasile Mihail Cristian a achizitionat, livrat si platit contravaloarea materialelor de propaganda electorala pentru inculpatul Adrian Nastase", se arata, printre altele, intr-un comunicat al DNA.

Potrivit acestuia, in acelasi mod, Adrian Nastase a obtinut foloase necuvenite si de la S.C. VERTCON S.A Bacau (societate controlata de inculpata Irina Paula Jianu) in cuantum de 382.172.020 de lei vechi, reprezentand contravaloarea unor materiale de propaganda electorala si alte cheltuieli efectuate in acelasi scop.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...