Adrian Nastase la DNA

Miercuri, 03 Decembrie 2008, ora 09:24
1500 citiri
Adrian Nastase la DNA

Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase s-a prezentat miercuri dimineata la Directia nationala Anticoruptie (DNA) pentru a fi audiat de procurori in dosarul "Trofeul Calitatii".

La intrarea in sediul DNA, Adrian Nastase nu a dorit sa faca declaratii, promitand insa jurnalistilor ca o sa le dea detalii dupa intalnirea cu procurorii.

In dosarul "Trofeul Calitatii", procurorii cerceteaza modul de finantare a campaniei electorale a fostului candidat la presedintie in 2004.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) i-a comunicat, pe 30 octombrie, fostului sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, Irina Jianu, invinuita in dosarul "Trofeul Calitatii", ca i s-a pus sechestru aupra unui apartament, potrivit unor surse judiciare.

Fostul secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Sergiu Sechelariu, a fost si el chemat, la inceputul lunii octombrie, la DNA, tot in calitate de martor, in dosarul "Trofeul calitatii".

Potrivit unor surse judiciare, procurorii au retinut in sarcina fostului presedinte al PSD, Adrian Nastase, faptele prevazute la art. 23, alin. C din Legea 656/2002, pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, articol care prevede ca "dobandirea, detinerea sau folosirea de bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni" constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani.

Concret, fostul presedinte al PSD este acuzat ca si-a finantat campania din banii platiti de firmele care au participat la concursul "Trofeul Calitatii", organizat de Inspectoratul de Stat in Constructii, drept taxe de participare.

Initial, acesti bani erau stransi in contul firmei Urban Construct, societate apropiata familiei Nastase, care era partenera Inspectoratului de Stat in Constructii in organizarea acestui concurs.

In ordonanta de incepere a urmaririi penale din acelasi dosar impotriva fostului sef a Inspectoratului, Irina Jianu, procurorii au retinut tocmai ca acesti bani stransi drept taxe ar fi trebuit depusi in contul Institutului de Asigurare a Calitatii in Constructii.

"Trofeul Calitatii" era un concurs destinat firmelor de constructii la care trebuia sa depuna o taxa de participare intre 5 si 20 de milioane de lei vechi.

Potrivit unor surse judiciare, un control al Garzii Financiare ar fi aratat ca unele societati au platit si 100 de milioane de lei vechi.

Citeste si:
Comisia juridică a aprobat cererea DNA de încuviinţare a percheziţiei deputatului PNL Adrian Miuţescu. Prima ședința condusă de Laura Vicol
Comisia juridică a aprobat cererea DNA de încuviinţare a percheziţiei deputatului PNL Adrian Miuţescu. Prima ședința condusă de Laura Vicol
Comisia juridică din Camera Deputaţilor a votat, joi, cererea DNA de încuviinţare a percheziţiei deputatului de Argeş, ales pe listele PNL, Adrian Miuţescu. Anunţul a fost făcut de...
Un medic de la Casa de Pensii Bihor, „turnat” de asistentă după ce a luat șpagă de 334 de ori
Un medic de la Casa de Pensii Bihor, „turnat” de asistentă după ce a luat șpagă de 334 de ori
Un medic expert în asigurări sociale de la Casa Județeană de Pensii Bihor a fost trimis în judecată de către procurorii anticorupție, joi, 2 decembrie, pentru 334 de acte materiale de luare...