Adrian Nastase, pus sub invinuire de DNA in dosarul chinezariilor

Marti, 26 Mai 2009, ora 13:04
2538 citiri
Adrian Nastase, pus sub invinuire de DNA in dosarul chinezariilor

Procurorii DNA l-au pus marti sub invinuire pe presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, pentru luare de mita in dosarul chinezariilor.

Nastase s-a prezentat marti dimineata la DNA insotit de avocatii sai pentru a lua cunostinta de acuzatiile care i se aduc, potrivit unor surse Newsin.

In acest dosar Adrian Nastase este acuzat de luare de mita, obtinerea unor foloase necuvenite si santaj, fiind vorba de chinezariile in valoare de 1.370.324,69 euro pe care liderul PSD le-a procurat prin intermediul Irinei Jianu, fost sef al Inspectoratului de Stat in Constructii.

Urmarirea penala a inceput la data de 7 februarie 2006, cand procurorii DNA anuntau ca alaturi de Nastase mai sunt acuzate alte cinci persoane, "pentru savarsirea unor fapte de coruptie".

Dupa o saptamana, lui Nastase i s-au adus la cunostinta invinuirile: savarsirea infractiunii de luare de mita si obtinerea de foloase necuvenite. Ulterior s-a adaugat in sarcina lui Nastase si savarsirea infractiunii de santaj.

Camera Deputatilor a respins in 7 martie 2006 cererea procurorilor de efectuare a unei perchezitii la imobilele lui Nastase. Cu toate acestea, la data de 13 noiembrie 2006, procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata pe Adrian Nastase - pentru luare de mita in forma continuata, santaj si trafic de influenta, pe Dana Nastase pentru complicitate la luare de mita, pe Irina Jianu, fost sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, pentru dare de mita si pe Cristian Mihail Vasile, administratorul firmei Eurografica.

"In perioada 2001-2006, folosind autoritatea si influenta rezultate din functiile politice si administrative ocupate in stat, Adrian Nastase a savarsit mai multe infractiuni de coruptie prevazute de Legea 78 /2000, antrenand si alte persoane. Este vorba de luare de mita si obtinere de foloase necuvenite, infractiuni de pe urma carora inculpatul a obtinut, in total, suma de 48.116.210.938 ROL (1.370.324,69 euro)" se arata in comunicatul DNA din noiembrie 2006.

Dupa trei termene de judecata care s-au amanat din motive de procedura, la a patra infatisare, avocatul lui Nastase a ridicat doua exceptii de neconstitutionalitate. Procesul a fost suspendat iar in 5 iulie 2007, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate invocata de avocatul lui Nastase si a precizat ca si fostii ministri au nevoie de aviz pentru inceperea urmaririi penale.

In martie 2009, parlamentarii au avizat inceperea urmaririi penale in cazul lui Adrian Nastase cu 158 de voturi pentru si 128 impotriva din 286 voturi valabile exprimate.

C.B.

Citeste si:
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Deputatul PSD, Daniel Ghiță, fost luptător K1, a anunțat că i s-au furat adidașii dintr-o sală de antrenament și a ajuns acasă desculț. Acesta a subliniat că nu este primul incident...