Avocatii lui Nastase cer schimbarea procurorului, in dosarul "Trofeul Calitatii"

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 12:00
2578 citiri
Avocatii lui Nastase cer schimbarea procurorului, in dosarul "Trofeul Calitatii"
Foto: TVR Info

Avocatul lui Adrian Nastase, Ion Cazacu, a cerut, miercuri, recuzarea procurorului care se ocupa de judecarea cazului "Trofeul Calitatii", in care este implicat fostul premier.

Cazacu a cerut recuzarea procurorului de sedinta, afirmand ca acesta a motivat o inasprire a pedepselor si prin urmare nu mai poate fi impartial dar si ca, potrivit dispozitiilor constitutionale, "procurorul este primul avocat al oricarui cetatean din Romania".

"S-au pus in discutie chiar probleme de noutate in materia practicii judiciare din Romania. Completul trebuie sa ia un respiro pentru a se gandi mult la aceste cereri. S-a cerut recuzarea procurorului (...) Procurorul este primul avocat al oricarui cetatean al Romaniei. In momentul in care acest procuror motiveaza o inasprire a pedepselor, procurorul nu mai poate fi impartial", a declarat avocatul, miercuri.

Ion Cazacu a adaugat ca, pe langa aceste aspecte, a aparut si problema potrivit careia procurorul sef al DNA "l-a criticat pe acest procuror public intr-o sedinta de presa, deoarece a dat dovada de slabiciune".

"Este o presiune psihica pusa pe acest procuror de seful institutiei. Ca atare, acest procuror este supus unei presiuni psihice. Vrem o judecata cu un alt procuror care sa asigure o judecata dreapta", a mai declarat avocatul lui Adrian Nastase, care a reamintit ca prima cerere a apararii a fost recuzarea procurorului de sedinta.

Miercuri este un nou termen in recursul la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul "Trofeul Calitatii", in care este judecat fostul prim-ministru Adrian Nastase.

Pe 30 ianuarie, Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in procesul "Trofeul Calitatii", in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru presedintie din partea PSD.

Dezbaterile in acest dosar s-au incheiat pe 9 ianuarie, data cand pronuntarea deciziei a fost amanata pentru 23 ianuarie, iar ulterior anuntarea deciziei s-a amanat inca o saptamana.

Din rechizitoriul intocmit de procurorii DNA a reiesit ca, in cursul anului electoral 2004, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) a initiat organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calitatii in constructii". In realitate, sustin procurorii, simpozionul reprezenta un cadru in care, prin instituirea unor taxe de participare - un total de peste 1,6 milioane de euro - se masca strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a lui Adrian Nastase.

Citește și:
Cum vede Nicolae Ciucă amenințările Rusiei privind un atac nuclear: ”Decizia nu aparține unui singur om”
Cum vede Nicolae Ciucă amenințările Rusiei privind un atac nuclear: ”Decizia nu aparține unui singur om”
Premierul Nicolae Ciucă a vorbit miercuri, 28 septembrie, despre amenințările Rusiei privind folosirea armelor nucleare. Șeful guvernului a susținut că probabilitatea ca un astfel de lucru...
Încă un edil se opune majorării salariilor primarilor: ”Trebuie să fim mai chibzuiți cu banul public”
Încă un edil se opune majorării salariilor primarilor: ”Trebuie să fim mai chibzuiți cu banul public”
Primarul municipiului Arad, Călin Bibart, a anunţat, miercuri, că nu va aplica nicio mărire de salarii pentru el şi viceprimari, afirmând că "este o perioadă în care trebuie să fim mai...