Descinderi surpriza ale DNA in dosarul "Trofeul calitatii", al lui Adrian Nastase

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 19:01
10862 citiri
Descinderi surpriza ale DNA in dosarul "Trofeul calitatii", al lui Adrian Nastase

Procurorii DNA au descins, miercuri seara, la sediul Inspectoratului de Stat in constructii pentru a ridica mai multe documente care au legatura cu dosarul "Trofeul Calitatii" in care Adrian Nastase este condamnat la doi ani de inchisoare cu executare.

Cei trei procurori ridica mai multe documente. Noul sef al ISC, Adrian Balaban Grajdan, numit in functie de Victor Ponta in urma cu cateva zile, este acuzat de abuz in serviciu si fals in declaratii publice.

Cazul poate avea consecinte greu de anticipat. Conform B1 TV, Balaban Grajdan a fost numit de catre premierul Ponta sef la ISC vineri, pe 18 mai. Aparent inexplicabil, decizia a intrat la Monitorul Oficial pentru publicare in regim de urgenta, iar vineri noaptea Grajdan a devenit sef la ISC cu puteri depline.

Dupa doua zile, luni, noul sef al ISC a facut o intampinare la Inalta Curte in care a sustinut ca institutia nu mai reclama niciun prejudiciu in dosarul "Trofeul Calitatii" in care fostul premier Adrian Nastase este judecat de mai bine de 8 ani de zile pentru un prejudiciu estimat la 1 milion de euro. Mai mult, ISC s-a retras ca parte in dosar.

De altfel, avocatul lui Nastase, Ion Cazacu, a si declarat public acest lucru, miercuri dimineata, cand le-a spus jurnalistilor ca ISC nu se mai constituie parte civila. Declaratia a fost facuta cu prilejul celui de-al cincilea termen in dosarul Trofeul Calitatii, in conditiile in care in luna iunie acest caz se prescrie, iar astazi completul a amanat din nou judecarea, pentru 30 mai.

Dosarul "Trofeul Calitatii", al lui Nastase, amanat din nou

In noile conditii, daca ISC nu mai reclama prejudiciul, Adrian Nastase si ceilalti inculpati sunt absolviti de orice vina.

Procurorii DNA au descins la sediul ISC suspectandu-l pe noul sef ca incearca sa musamalizeze un dosar deschis de 8 ani de zile, in conditiile in care este greu de crezut ca Balaban Grajdan putea, in numai cateva zile, sa se puna la punct cu datele din "Trofeul Calitatii".

Ca o coincidenta, conform B1TV, in prima sa sedinta de guvern Victor Ponta a decis trecerea ISC in subordinea directa a Executivului, iar pe 11 mai a demis-o pe sefa ISC.

Potrivit presei, Balaban Grajdan este un colonel pensionar din armata, si un apropiat al lui Marian Vanghelie. El a a mai fost sef la ISC in 2009, dupa care a fost consilier la Senat.

Explicatie halucinanta a lui Balaban Grajdan

Conform B1TV, Balaban Grajdan a dat o explicatie aproape halucinanta pentru scandalul pe care l-a declansat.

Acesta a declarat ca el insusi a fost cel care a constatat prejudiciul in acest dosar, in 2009, si el este cel care a dus expertiza care demonstra un prejudiciu de peste 1 milion de euro la DNA.

Balaban Grajdan spune ca atunci a fost doar "o unealta", pentru ca le-a dat documentele procurorilor anticoruptie. In schimb, acum a decis, din proprie initiativa, sa isi repare greseala din 2009.

Balaban Grajdan a subliniat ca nu a fost pus de nimeni sa retraga ISC ca parte in dosar, ci a facut acest lucru din proprie initiativa.

El nu a dezvaluit a cui "unealta" a fost, dar trebuie reamintit ca in 2009 PSD era la putere alaturi de PDL. Grajdan a fost inlaturat de premierul Emil Boc de la sefia ISC in toamna acelui an, mai informeaza B1TV.

Cuza, "vinovat" de disparitia prejudiciului din dosarul "Trofeul Calitatii" al lui Nastase

In 31 ianuarie, dupa 8 ani de proces, Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, dar fostul premier a facut recurs. Prejudiciul adus ISC a fost estimat la 1 milion de euro.

Fostul premier a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare pentru ca, folosindu-se de functia sa, a determinat-o pe Irina Jianu, inspectorul sef al Inspectoratului de Stat pentru Constructii, sa adune fonduri pentru campania sa electorala din 2004.

Banii au fost camuflati prin organizarea simpozionului "Trofeul calitatii in constructii" de catre Inspectoratul de Stat in Constructii.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...