DNA a pus sechestru pe casa din Zambaccian a lui Adrian Nastase

Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 16:01
11992 citiri
DNA a pus sechestru pe casa din Zambaccian a lui Adrian Nastase

Directia Nationala Anticoruptie a instituit, vineri, sechestru pe casa din Zambaccian a deputatului PSD Adrian Nastase, in dosarul "Zambaccian 1" pentru care parlamentarii au avizat inceperea urmaririi penale in mai 2009.

Conturile familiei Nastase au mai fost blocate in dosarul Zambaccian, timp de circa patru luni.

In acest dosar, Adrian Nastase este acuzat de luare de mita si obtinere de foloase necuvenite, in valoare de un milion si jumatate de euro.

Nastase va contesta decizia DNA - Se incearca recuperarea pierderilor datorate disparitiei flotei

Adrian Nastase a declarat, pentru Realitatea Tv, ca "se incearca recuperarea pierderilor datorate disparitiei flotei" si s-a aratat deranjat de faptul ca informatiile de la DNA vin intotdeauna pe surse.

"Sunt convins ca cei de la DNA vor da explicatii. Se incearca recuperarea pierderilor datorate disparitiei flotei si probabil ca este vorba de masuri asiguratorii. Nu vi se pare ciudat? Ei dau pe surse si eu trebuie sa confirm... E o tara vesela!", a spus Nastase.

Avocatul lui Adrian Nastase, Ion Cazacu, a declarat, pentru Newsin, ca saptamana viitoare va face o plangere impotriva acestei masuri asiguratorii dispuse in dosarul chinezariilor care face parte din dosarul Zambaccian, plangerea urmand a fi depusa la procurorul sef al procurorului de caz.

Cazacu a confirmat faptul ca DNA a pus sechestru pe casa din strada Zambaccian si ca a fost prezent, vineri, la Directia Nationala Anticoruptie.

Adrian Nastase va contesta decizia DNA saptamana viitoare

"Atunci cand instanta a dispus - ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale - restituirea dosarelor la procuror, s-a dispus si ridicarea sechestrului. Aceasta masura a mai fost dispusa de procuror. In rest, despre dosar nu vorbesc, nu am cerut informatii nici procurorului de caz", a declarat si procurorul sef al DNA Daniel Morar, pentru Gandul.

Un dosar cu vechime

In dosarul "Zambaccian 1", pentru care parlamentarii au avizat inceperea urmaririi penale in mai 2009, fostul premier Adrian Nastase este acuzat de luare de mita si obtinere de foloase necuvenite, in valoare de un milion si jumatate de euro.

In acest dosar sunt cercetati, pe langa fostul prim-ministru Nastase, si fostul consul al Romaniei in China, Ioan Paun, si Irina Jianu, fostul sef al Inspectoratului de Stat pentru Constructii.

Astfel, potrivit Parchetului, "in perioada 2002-2004, Adrian Nastase a primit de la Irina Paul Jianu, in mod repetat si in baza aceleiasi rezolutii infractionale, in scopul mentinerii acesteia in functia de inspector general de stat, foloase necuvenite estimate la 2.019.250.439 lei vechi, constand in contravaloarea unor bunuri achizitionate din Republica Populara Chineza, obligatii vamale si cheltuieli de transport corespunzatoare acestor bunuri si contravaloarea lucrarilor de tamplarie efectuate la un imobil".

De asemenea, "in perioada 2002-2004, Adrian Nastase a primit de la Paun Ioan, in mod repetat si in baza aceleiasi rezolutii infractionale, in scopul mentinerii acestuia in functiile de consul general si sef al Consulatului General al Romaniei la Hong Kong, foloase necuvenite constand in prestarea de servicii de achizitionare si organizare a transportului de bunuri din Republica Populara Chineza.

In luna martie 2006, Adrian Nastase l-a constrans pe Paun Ioan sa nu declare organelor de urmarire penala tot ceea ce cunostea in legatura cu faptele descrise la punctele 1 si 2, respectiv sa nu predea sau sa distruga inscrisurile pe care le detinea, amenintandu-l ca in caz contrar Irina Paul Jianu va face afirmatii la adresa sa de natura sa il discrediteze, ceea ce ii va afecta evolutia profesionala".

Probleme cu justitia la varful PSD

Tot vineri, presedintele PSD Mircea Geoana a fost reclamat de catre Agentia Nationala de Integritate la Parchetul instantei supreme, pentru fals in declaratii in legatura cu achizitionarea unui apartament si a doua locuri de parcare in valoare 733.000 de euro.

Mircea Geoana nu ar fi declarat nici o tranzactie de terenuri, aflate in proprietatea Mihaelei Geoana.

Si tot legat de Mihaela Geoana, fostul ministru al Sanatatii Ion Bazac este verificat de ANI in legatura cu un contract atribuit sotiei presedintelui Senatului in timpul mandatului sau de ministru.

Citeste si:
„Nea Petrică” Daea s-ar putea întoarce în funcția de ministru al Agriculturii. Care sunt alte nume luate în calcul pentru înlocuirea lui Chesnoiu
„Nea Petrică” Daea s-ar putea întoarce în funcția de ministru al Agriculturii. Care sunt alte nume luate în calcul pentru înlocuirea lui Chesnoiu
PSD stabileşte miercuri, în şedinţa Consiliului Politic Naţional, cine va prelua portofoliul Agriculturii, după demisia lui Adrian Chesnoiu, în urma cererii DNA de ridicare a imunităţii...
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...