Dosarul lui Adrian Nastase vizeaza infractiuni de drept comun, nu politice

Miercuri, 03 Decembrie 2008, ora 16:27
2500 citiri
Dosarul lui Adrian Nastase vizeaza infractiuni de drept comun, nu politice
Foto: wordpress.com

Seful DNA declara ca dosarul lui Adrian Nastase vizeaza infractiuni de drept comun, nu politice.

Seful DNA, Daniel Morar, a declarat, miercuri, la Realitatea FM, ca dosarul "Trofeul Calitatii", in care este cercetat Adrian Nastase, se refera la infractiuni de drept comun, nu politice, el raspunzand astfel acuzatiilor social-democratului care s-a plans ca a fost chemat la DNA din cauze politice.

"Acel dosar prevede si are in analiza infractiuni ordinare, infractiuni de drept comun, nu au nimic cu infractiunile sa le spunem generic politice", a declarat Morar, care a precizat ca nu stie cand va ajunge dosarul in instanta.

Procurorul-sef a precizat ca cercetarile in cazul politicienilor intrati in noul Parlament se vor desfasura ca si pana acum. "O parte dintre acesti oameni despre care vorbiti, daca nu chiar toti, au fost parlamentari si pana acum si cercetarile s-au desfasurat intr-un ritm hai sa spunem obisnuit.

Deci acestea vor continua ca si pana acum, lucrurile nu se schimba cu nimic. Dansii au imunitate doar pentru situatii de restrangeri de drepturi, adica arestare, retinere si perchezitii, alminteri nu este nevoie nici pentru procuror, nici pentru judecator de niciun aviz pentru cercetarea lor", a declarat Morar la Realitatea FM.

Un aviz special de la Parlament este necesar in cazul parlamentarilor care au fost sau sunt ministri, asa cum s-a intamplat in cazul Nastase pentru dosarele Zambaccian.

Pe de alta parte, Daniel Morar a afirmat ca monitorizarea pe justitie ar putea continua si dupa urmatorul raport al Comisiei Europene. El a facut referire la condamnarile din instante si la faptul ca dosarele mari sunt fie inca la judecator, fie au fost trimise inapoi la parchet. "Nu cred ca cei de la Comisia Europeana au motive ca sa isi schimbe atitudinea", a incheiat Daniel Morar interventia sa la Realitatea FM.

Fostul premier s-a prezentat, miercuri, la DNA, unde a studiat o parte din actele celor 80 de volume ale dosarului "Trofeul Calitatii", sustinand ca nu a dat si nu va da declaratii procurorilor, singura solutie pentru rezolvarea cauzei fiind trimiterea dosarului in instanta.

Fostul presedinte PSD a mai afirmat ca se astepta sa fie chemat la DNA, dupa ce el si PSD au avut succes la alegeri.

Nastase a spus ca "oamenii au inceput sa ia in derizoriu aceste invitatii la DNA". Deputatul PSD a sustinut ca nu exista nicio referire la el in acest dosar, doar "chestiuni contractuale intre diferite firme", aratand ca nu "am dat si nici nu dau vreo declaratie la DNA in aceasta cauza".

Dupa ce mai multe dosare ale sale nu au ajuns sa fie judecate in instanta pentru diferite motive procedurale si dupa ce a cerut votul colegilor parlamentari pentru a nu fi cercetat de DNA, Nastase a aratat miercuri, dupa audiere, ca "mi se pare foarte clar ca singura solutie este sa ajung in instanta".

Astfel, Adrian Nastase ii acuza pe procurori ca vor sa eludeze procedurile constitutionale in ceea ce priveste urmarirea penala a fostilor ministri, neapeland la Parlament pentru un aviz in acest dosar.

Social-democratul Adrian Nastase s-a prezentat, miercuri, la ora 9.00, la DNA, fiind citat in dosarul "Trofeul Calitatii", in care procurorii cerceteaza modul de finantare a campaniei sale electorale in 2004.

Proaspatul castigator al unui nou mandat de deputat a stat in sediul Directiei Nationale Anticoruptie in jur de o ora.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) i-a comunicat, pe 30 octombrie, fostului sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, Irina Jianu, invinuita in dosarul "Trofeul Calitatii", ca i s-a pus sechestru aupra unui apartament, potrivit unor surse judiciare.

In data de 6 octombrie, fostul secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Ileana Tureanu, s-a prezentat, la DNA, pentru a fi audiata in dosarul "Trofeul calitatii" in care este cercetat fostul premier Adrian Nastase.

Fostul secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Sergiu Sechelariu, a fost si el chemat, la inceputul lunii octombrie, la DNA, tot in calitate de martor, in dosarul "Trofeul calitatii".

"Am fost citat ca martor in dosar, insa eu nu am participat la manifestarile << Trofeul calitatii >> decat de doua ori, la Iasi si la Cluj, insa atunci nu mai eram secretar de stat. Si nu m-am ocupat de campania PSD, deoarece in iunie 2004 mi-am dat demisia", le-a declarat ziaristilor Sergiu Sechelariu.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii au retinut in sarcina fostului presedinte al PSD, Adrian Nastase, faptele prevazute la art. 23, alin. C din Legea 656/2002, pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, articol care prevede ca "dobandirea, detinerea sau folosirea de bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni" constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani.

Concret, fostul presedinte al PSD este acuzat ca si-a finantat campania din banii platiti de firmele care au participat la concursul "Trofeul Calitatii", organizat de Inspectoratul de Stat in Constructii, drept taxe de participare.

Initial, acesti bani erau stransi in contul firmei Urban Construct, societate apropiata familiei Nastase, care era partenera Inspectoratului de Stat in Constructii in organizarea acestui concurs.

In ordonanta de incepere a urmaririi penale din acelasi dosar impotriva fostului sef a Inspectoratului, Irina Jianu, procurorii au retinut tocmai ca acesti bani stransi drept taxe ar fi trebuit depusi in contul Institutului de Asigurare a Calitatii in Constructii.

"Trofeul Calitatii" era un concurs destinat firmelor de constructii la care trebuia sa depuna o taxa de participare intre 5 si 20 de milioane de lei vechi.

Potrivit unor surse judiciare, un control al Garzii Financiare ar fi aratat ca unele societati au platit si 100 de milioane de lei vechi.

Un raport al Autoritatii de Control a Guvernului (ACG) din martie 2007 arata ca Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) ar fi incalcat legislatia in ceea ce priveste organizarea in 2004 a Simpozionului "Trofeul Calitatii in Constructii".

Astfel, nu a existat un regulament de organizare, iar selectia s-a facut fara respectarea prevederilor Ordonantei 60/2001 privind achizitiile publice.

ISC a incalcat prevederile referitoare la libera concurenta, eficienta utilizarii fondurilor publice, transparenta si tratamentul egal al ofertantilor.

Pentru organizarea etapelor de selectie a castigatorului si decernarea trofeului calitatii in constructii a fost creat un fond de aproximativ 71 miliarde lei.

La solicitarea ACG, Garda Financiara a efectuat un control, stabilindu-se ca au fost savarsite mai multe infractiuni, conform legii societatilor comerciale, prin folosirea cu rea credinta a bunurilor intr-un scop contrar intereselor societatii, in folosul propriu ori pentru a favoriza o alta societate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Adrian Nastase, #dosar DNA, #Daniel Morar, #acuzatii politice, #fapte penale , #DNA