Nastase afla luni daca dosarul Zambaccian se intoarce la DNA

Duminica, 06 Aprilie 2008, ora 15:25
1461 citiri
Nastase afla luni daca dosarul Zambaccian se intoarce la DNA

Inalta Curte de Casatie si Justitie se va pronunta luni, pe recursul DNA la decizia de restituire a dosarului de coruptie "Zambaccian", in care procurorii l-au trimis in judecata pe fostul premier Adrian Nastase, informeaza NewsIn.

Prezent pe 24 martie, la Curtea Suprema pentru judecarea recursului DNA la decizia de restituire la parchet a dosarului Zambaccian, Nastase le-a spus judecatorilor ca nu ar fi normal ca, in Romania, Constitutia sa se aplice pentru toata lumea "mai putin pentru el".

Nastase s-a referit la aplicarea deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) prin care s-a stabilit ca este nevoie de aviz si pentru inceperea urmaririi penale impotriva fostilor ministri.

"Potrivit DNA, decizia ar fi aplicabila numai pentru viitor, ceea ce inseamna ca legea fundamentala se aplica pentru toti mai putin pentru Adrian Nastase. Ar fi irational ca o decizie a CCR sa nu se aplice in procesul in care a fost invocata exceptia de neconstitutionalitate care a produs acea hotarare", a spus Nastase.

Judecatorii Curtii Supreme au explicat, in motivarea deciziei de restituire a dosarului Zambaccian, ca hotararea Curtii Constitutionale in privinta anchetarii fostilor si actualilor ministri produce efecte in viitor, in toate cauzele aflate in curs de solutionare, nu si in cele definitiv solutionate.

Judecatorii acestei instante au mai aratat ca decizia definitiva prin care se constata neconstitutionalitatea unei legi sau a unei ordonante putea constitui temei legal pentru rejudecarea unei cauze.

Curtea Suprema a decis pe 18 octombrie restituirea la DNA a dosarului Zambaccian in care este judecat fostul premier Adrian Nastase si ridicarea masurilor asiguratorii solicitate in 2006 de acuzare. DNA a anuntat la aceeasi data ca va ataca cu recurs, la Completul de noua judecatori, decizia Curtii Supreme.

Avocatul lui Adrian si Dana Nastase a cerut magistratilor inaltei Curti de Casatie si Justitie (iCCJ) restituirea dosarului Zambaccian la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru refacerea intregii urmari penale in aceasta cauza.

Dupa decizia din 5 iulie a judecatorilor Curtii Constitutionale, dosarul Zambaccian s-a reintors la inalta Curte de Casatie si Justitie care va trebui sa stabileasca daca va declara inchis procesul penal sau daca va retrimite dosarul la DNA pentru indeplinirea procedurilor prevazute de legea raspunderii ministeriale.

In dosarul Zambaccian, Adrian Nastase este acuzat pentru luare de mita in forma continuata, santaj si trafic de influenta, Dana Nastase este inculpata pentru complicitate la luare de mita si alte doua infractiuni, iar Irina Jianu (fosta sef la Inspectoratul de Stat in Constructii) si Cristian Mihail Vasile (administrator Eurografica), sunt inculpati pentru dare de mita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de influenţă după ce a fost prins când primea 20.000 de euro de la o rudă a unei persoane trimise în judecată, în schimbul promisiunii că poate...
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Tribunalul Vaslui a decis luni, 15 aprilie, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în arest la Penitenciarul Vaslui....
#Nastase, #DNA, #Zambaccian , #DNA