Nastase: Eu cred ca trebuie sa iubim justitia. DNA nu este o institutie neaparat rea

Vineri, 20 Iunie 2014, ora 15:58
3277 citiri
Nastase: Eu cred ca trebuie sa iubim justitia. DNA nu este o institutie neaparat rea

Fostul premier Adrian Nastase a declarat vineri ca DNA "nu este o institutie neaparat rea, face si lucruri bune", aratand ca acest lucru depinde de oamenii care se afla la conducerea acestei structuri de parchet.

Declaratia a fost facuta la Curtea de Apel Bucuresti, la procesul in care DNA contesta decizia Tribunalului Bucuresti de a conexa pedepsele primite de Adrian Nastase in dosarele "Zambaccian" si "Trofeul calitatii", fara ca instanta sa adauge un spor de pedeapsa la cei patru ani inchisoare, asa cum solicitasera procurorii.

In sala de judecata, Adrian Nastase a declarat ca, pe vremea cand era premier, au fost adoptate peste 100 de legi in domeniul justitiei si ca el este cel care a pus la dispozitia DNA actualul sediu.

"Eu nu cred ca trebuie sa iubim justitia sau sa o dispretuim, sa vedem daca are ambii ochi legati sau numai unul. Eu cred ca justitia trebuie sa fie mai echitabila. DNA nu este o institutie neaparat rea, face si lucruri bune si lucruri rele. Acum face si lucruri bune, depinde de oamenii care se afla la conducere.

Adrian Nastase: DNA-ul functioneaza ca o politie politica (VIDEO)

Am dovedit de fiecare data respect fata de sentintele care mi s-au dat. Sigur, am considerat ca nu au fost motivate suficient. Respectul meu fata de justitie reiese si din numarul mare de studenti de-ai mei care au ajuns judecatori, procurori, avocati, notari", a mai spus Nastase.

La un moment dat, Adrian Nastase a declarat ca celula sa din penitenciar se afla vis-a-vis de fosta celula a grecului Passaris.

Avocatul Ion Cazacu i-a urat lui Nastase la multi ani, insa fostul premier a spus ca ziua lui de nastere este duminica, 22 iunie, si probabil avocatul s-a referit la faptul ca vineri implineste doi ani de cand a inceput "o noua viata".

In esenta, avocatii lui Nastase au solicitat Curtii de Apel Bucuresti sa mentina decizia Tribunalului Bucuresti de conexare a pedepselor primite in cele doua dosare, dar fara sa mai fie adaugat un spor de pedeapsa, avand in vedere personalitatea si pregatirea profesionala deosebita a fostul premier.

O noua carte publicata de dupa gratii

Avocatul Ion Cazacu a mentionat ca Adrian Nastase a publicat in urma cu cateva zile o noua carte, intitulata "Cele doua Romanii" si are in lucru un nou volum, iar cele doua lucrari vor fi luate in considerare atunci cand se va formula cerere de eliberare conditionata.

De cealalta parte, procurorul DNA a solicitat un spor de pedeapsa, avand in vedere atitudinea "dispretuitoare si defaimatoare" de care a dat dovada Nastase, atat in timpul proceselor, cat si dupa ce a fost condamnat.

La iesirea din sala de judecata, Andrei Nastase a declarat ca inca nu i-a cumparat un cadou tatalui sau de ziua lui, dar in mod sigur duminica se va duce la Penitenciarul Jilava.

De ce a cerut DNA un spor de pedeapsa de un an pentru Adrian Nastase (Video)

Urmeaza ca instanta sa se pronunte pe contestatia procurorilor DNA.

Pe 8 mai, Tribunalul Bucuresti a admis cererea de contopire a pedepselor primite de fostul premier Adrian Nastase in dosarele "Zambaccian" si "Trofeul calitatii", urmand ca acesta sa execute pedeapsa rezultanta de patru ani inchisoare, fara ca instanta sa-i adauge un spor de pedeapsa.

Adrian Nastase a fost condamnat pe 6 ianuarie 2014 de Inalta Curte de Casatie si Justitie la patru ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita si trei ani pentru santaj in dosarul "Zambaccian". De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii", din care a efectuat opt luni de detentie, fiind eliberat conditionat.

Citeste si:
Noua generație de politicieni români de top
Noua generație de politicieni români de top
La nivelul individual, noua generație de politicieni români de top (premieri și candidați la președinție, ori doar șefi de partide politice semnificative) se caracterizează prin...
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat într-o intervenție la televiziunea de stat de la Chișinău că că o mare parte din judecătorii care au plecat din sistem, au făcut acest...