Procurorii DNA il acuza pe Nastase de dare mita in dosarul "Tamara"

Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 12:28
1647 citiri
Procurorii DNA il acuza pe Nastase de dare mita in dosarul "Tamara"

Procurorii din cadrul structurii centrale a Directiei Nationale Anticoruptie au dispus miercuri trimiterea in judecata a lui Adrian Nastase pentru infractiunea de dare de mita in dosarul "Matusa Tamara".

Pe langa deputatul PSD au mai fost trimisi in judecata Melinescu Ioan, presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) si Priboi Ristea, consilier al fostului prim-ministru Nastase Adrian, informeaza un comunicat al DNA remis Ziare.com.

In sarcina lui Melinescu Ioan s-au retinut infractiunile de sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii, iar Priboi Ristea, consilier al fostului prim-ministru Nastase Adrian, fost deputat in perioada 2000-2004, este acuzat de complicitate la luare de mita si complicitate la dare de mita.

"In cursul lunii noiembrie 2000, inculpatul Melinescu Ioan, in calitate de membru al Plenului Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, i-a contactat, cu sprijinul persoanei denuntatoare, pe inculpatii Priboi Ristea si Nastase Adrian, carora le-a comunicat ca, in cadrul institutiei in care isi desfasura activitatea, se afla in lucru, cu propunere de informare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, o lucrare avand ca obiect depunerea in numerar a unei sume de 400.000 de dolari, intr-un cont bancar avand-o ca titular pe Nastase Daniela, sotia inculpatului Nastase Adrian.

Cu aceasta ocazie, Melinescu Ioan i-a promis lui Nastase Adrian ca va bloca lucrarea pana dupa alegerile din decembrie 2000, sugerand ca acest dosar trebuie sa dispara. Nastase Adrian s-a declarat de acord cu propunerea respectiva, aratand ca urmareste aceasta finalitate" se arata in comunicat.

Ca urmare a acestei intelegeri, dupa numirea sa, la data de 28.12.2000, in functia de prim-ministru al Guvernului Romaniei, Nastase Adrian a determinat, in prima sedinta de Guvern, emiterea H.G. nr.1399/30.12.2000, pe care a si semnat-o in calitate de prim-ministru.

Prin respectiva hotarare a fost numit in functia de presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor Melinescu Ioan, fiind revocat fostul presedinte Cucu Adrian, precum si unul dintre membrii Plenului (care se ocupa de coordonarea verificarilor legate de provenienta si circumstantele depunerii sumei de 400.000 USD in contul Danielei Nastase).

Ca urmare a numirii in aceasta functie, abuzand de prerogativele ce-i erau conferite, precum si de lipsa unor reglementari stricte cu privire la circuitul lucrarilor in cadrul Oficiului, Melinescu Ioan a sustras lucrarea nr. S3439/1999 (care o viza pe Nastase Daniela), si a inmanat-o, in prezenta denuntatorului, lui Priboi Ristea, consilier al primului ministru Nastase Adrian, cu scopul de a-i fi remisa acestuia din urma.

La data de 18.01.2006, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor a sesizat organele de urmarire penala cu privire la disparitia lucrarii nr.S3439/1999.

Inculpatii Melinescu Ioan si Nastase Adrian au fost initial trimisi in judecata la data de 31 mai 2007, in sarcina acestora retinandu-se aceleasi infractiuni (vezi comunicat 139/VIII/3).

La data de 14 aprilie 2008, prin decizie definitiva, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus restituirea la Directia Nationala Anticoruptie a cauzei pentru refacerea urmaririi penale, intrucat s-a apreciat ca Nastase Adrian beneficiaza de imunitatea conferita de calitatea de fost prim ministru.

Restituirea s-a facut in baza unei decizii a Curtii Constitutionale (ulterioara trimiterii in judecata) care a admis o exceptie de neconstitutionalitate invocata de Nastase Adrian intr-un dosar separat.

Potrivit interpretarii date de Curtea Constitutionala unor prevederi din Legea raspunderii ministeriale, procedura speciala de urmarire penala aplicabila ministrilor in functie trebuie extinsa si la nivelul fostilor ministri pentru infractiunile savarsite in exercitiul functiei lor.

Prin urmare, la data de 31 iulie 2008, Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de Nastase Adrian, in dosarul sus mentionat.

La data de 4 martie 2009, Camera Deputatilor a adoptat Hotararea nr.8 conform careia cere urmarirea penala a domnului Adrian Nastase, fost prim-ministru, pentru faptele care fac obiectul dosarului mentionat.

Dosarul se va trimite spre competenta solutionare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Citeste si:
România va introduce formularul de localizare a pasagerului. Când intră în vigoare decizia
România va introduce formularul de localizare a pasagerului. Când intră în vigoare decizia
România va introduce, din 20 decembrie, formularul de localizare a pasagerului (PLF). Anunțul a fost făcut duminică, 5 decembrie, de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne...
Grindeanu, despre numirea Laurei Vicol la șefia comisiei juridice din Camera Deputaților: "Avocat era şi domnul Stelian Ion când apăra pe diverşi"
Grindeanu, despre numirea Laurei Vicol la șefia comisiei juridice din Camera Deputaților: "Avocat era şi domnul Stelian Ion când apăra pe diverşi"
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, duminică, la Prima TV, că Laura Vicol trebuie să demonstreze că face faţă funcţiei de preşedinte al Comisiei juridice din Camera...
Comentarii
OSIRIS
rank 5
SA FII INCHIS LA OCHI SI LA URECHI SA CREZI CA NU E VINOVAT! SA SPERAM CA LE-A VENIT TIMPUL SI LA HIENELE SI PARAZITII ASTIA! SA PLATEASCA PT. TOT CE AU FURAT!!!