Calvarul lui Adrian Nastase in puscaria Jilava (Opinii)

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Marti, 19 Martie 2013, ora 19:11
25700 citiri
Calvarul lui Adrian Nastase in puscaria Jilava (Opinii)
Foto: Digi24

Luni seara, fostul prim-ministru al Romaniei, Adrian Nastase, a iesit din puscaria Jilava, dupa executarea a aproape 9 luni de inchisoare din pedeapsa de doi ani primita pentru "o gainarie", asa cum a catalogat-o presedintele Basescu.

Nastase, omul in jurul caruia a fost initiat un adevarat cult al personalitatii de la ora primirii condamnarii definitive si pana acum, a iesit din puscarie la fel cum a intrat. Mandru, cu o privire arogant-batjocoritoare, daca va mai amintiti cum a fost transportat la ambulanta dupa ce a vrut sa se sinucida. Singurele diferente intre atunci si acum sunt lipsa fularului de firma, care costa cat salariul minim, si prezenta unui zambet care nu prevesteste nimic bun.

Asa cum spuneam, in jurul lui "el insusi", pentru cine isi mai aduce aminte, a fost creat un adevarat cult al personalitatii. S-au scos in evidenta cu nesimtire putinele reusite ale guvernarii 2000-2004 si s-au ascuns sub pres multimea de nereusite si afaceri oneroase din care statul a fost pagubit cu sume colosale.

Asa a primit, intr-o celula de la Jilava, Adrian Nastase titlul neoficial de "cel mai bun premier postdecembrist". Ulterior, citand franturi din dosarul lui, de multe ori nici chiar atat, si interpretand intr-o singura directie motivarea magistratilor, fostul prim-ministru a fost transformat intr-un detinut politic.

Auzind aceasta expresie - detinut politic - gandul iti zboara fara sa vrei la odioasele temnite comuniste din anii'50, acolo unde a pierit ultima sansa a acestei tari de a avea un viitor. Desi, la mai bine de 22 de ani de la Revolutie, se vorbeste extrem de putin despre acea perioada, iar in scoli istoria ocoleste deliberat lectiile respective, nu sunt atat de putini cei care au aflat cum a fost schingiuita si exterminata intelectualitatea acestei natii. Si, invariabil, nu poti sa nu te gandesti la cat de mult a patimit Adrian Nastase dupa gratii.

Asadar, odata facuta aceasta legatura involuntara, plecand de la "eticheta" de detinut politic, incepi sa te gandesti, sa iti amintesti si, eventual, chiar sa cercetezi putin. Si realizezi ca in puscariile comuniste - Pitesti, Gherla, Aiud, Jilava etc. - tot ce avea mai bun tara asta a fost umilit, torturat si, in final, ucis cu sange rece.

Bratienii, Maniu, Mihai Racovita, Nicolae Pais, Steinhardt, Goma, Petre Tutea, Noica si multi, multi altii au fost batuti, au fost infometati, au fost schingiuti, au fost izolati, au fost ucisi.

Exista numeroase marturii ale supravietuitorilor care povestesc cum, la Pitesti, detinutii politici au ajuns intr-un asemenea stadiu de dezumanizare incat isi mancau propriile fecale pentru a primi ratia rahitica de hrana, isi bateau colegii de celula pentru a nu lua ei insisi bataie si scriau denunturi fictive cu cele mai abominabile crime comise de parintii, fratii sau prietenii lor apropiati.

La Gherla sau Aiud, mari oameni de stat, in mijlocul iernii, erau tinuti doar in trista "uniforma" vargata si pusi sa doarma direct pe ciment in plin ger. Iar cand aceste valuri de umilinte nu ii faceau pe acestia sa cedeze, se trecea pur si simplu la exterminare. Cati au murit aruncati pe scari ca sa isi zdrobeasca oasele si cati au fost, pur si simplu, impuscati in curtea inchisorilor?

Gandindu-te la toate aceste lucruri, nu poti sa nu te infiori atunci cand auzi ca Adrian Nastase a fost un detinut politic al regimului Basescu.

In ziua eliberarii fostului premier, un site de stiri a publicat o scrisoare scrisa de cineva care se recomanda a fi "din interior", fara a specifica de care parte a Justitiei.

Respectivul sustine in aceasta scrisoare ca Nastase a avut, in perioada detentiei, drept la vizita la orice ora era nevoie, primea pachete cu hrana si apa zilnic, vizitatorii veneau la el cu laptopul si telefoanele mobile, fara nicio jena, a fost cazat intr-o sectie speciala, cu un singur coleg de camera, ales pe spranceana, si fara a indura "supliciul" usilor grele, cu gratii, incuiate. Plus multe altele.

Sigur, se prea poate ca aceste dezvaluiri sa nu fie adevarate, mai ales ca omul "din interior" s-a ferit sa ofere detalii despre el. Dar se astepta cineva ca Adrian Nastase sa nu aiba parte de tratament preferential in inchisoare?

Vorbim de tara in care orice interlop mai rasarit, vezi cazul fratilor Camataru, traieste in lux dupa gratii. Banii cumpara orice, relatiile sporesc confortul, iar notorietatea contribuie si ea din plin la bunastarea condamnatului. Iar Adrian Nastase a avut toate aceste atuuri, ba chiar si multe altele in plus.

Or, a-l compara pe fostul om politic cu adevaratii detinuti politici din perioada comunista, chiar si plin simplul fapt de a le pune tuturor aceeasi eticheta, este un sacrilegiu.

De altfel, e foarte simplu sa ne uitam la un detaliu evident. Nastase a iesit din puscarie cel putin la fel de bine hranit ca la intrare. A purtat un costum de firma, s-a urcat intr-o masina de lux si a fost condus cu alai, alai deschis de o masina a politiei, catre vila proprietate personala.

Pe vremuri, detinutii politici ieseau din puscarie schiloditi, intre patru scanduri. Sau intr-o caruta cu directia groapa comuna. Iar cei mai norocosi ieseau pe poarta in hainele in care fusesera "saltati", cu ani in urma, si cu un bilet pe care scria "domiciliu fortat".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
#Nastase detinut politic, #Nastase eliberat, #Nastase inchisoare Jilava , #eliberat