Judecator: Nastase nu a demonstrat eforturi de dovedire a recunoasterii si regretarii faptelor

Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 20:15
4059 citiri
Judecator: Nastase nu a demonstrat eforturi de dovedire a recunoasterii si regretarii faptelor
Foto: nastase.wordpress.com

Unul dintre cei trei judecatori ai completului Tribunalului Bucuresti ce l-a eliberat pe Adrian Nastase, respectiv cel care a facut opinie separata, arata ca fostul demnitar nu a demonstrat ca ar fi depus eforturi care sa dovedeasca recunoasterea si regretul in raport cu faptele pentru care a fost condamnat.

Tribunalul Bucuresti a dat publicitatii, vineri, motivarea deciziei definitive prin care a hotarat eliberarea conditionata a fostului premier Adrian Nastase, dupa executarea unei treimi din pedeapsa de doi ani de inchisoare primita in dosarul "Trofeul calitatii".

Decizia de eliberare a fost luata cu majoritate, in sensul ca doi magistrati au respins recursul procurorilor, iar al treilea, respectiv Carmen-Constanta Balaci, a hotarat, in dezacord cu colegii de complet, admiterea contestatiei DNA si, implicit, mentinerea lui Nastase la inchisoare pana in iunie.

In motivarea deciziei, Balaci motiveaza separat decizia minoritara si arata ca, in opinia sa, Adrian Nastase a executat corespunzator detentia, dar nu a dovedit semne clare de indreptare, argumente fiind ideile din materialele postate pe blog de fostul premier.

"Asadar, desi intimatul-condamnat a executat fractia prevazuta in mod obligatoriu de lege, nu este cunoscut cu antecedente penale, a participat in mod constant la diverse programe educationale, a fost recompensat de cinci ori si nu a fost sanctionat disciplinar, apreciez, in dezacord fata de opinia judecatorului fondului, ca intimatul nu a dat dovezi temeinice de indreptare, in sensul ca nu a demonstrat imprejurarea ca ar fi depus eforturi in vederea garantarii propriei reinsertii sociale, mai ales in ceea ce priveste recunoasterea si regretul in raport de faptele pentru care a fost condamnat, aspecte care vizeaza inclusiv conduita sa pe durata executarii pedepsei in regim de detentie", noteaza Balaci, in motivarea deciziei sale.

Judecatoarea arata ca nu este de acord cu "aprecierea judecatorului fondului exprimata in sensul ca timpul executat din pedeapsa este suficient pentru ca detinutul sa isi insuseasca scopul preventiv si educativ al acesteia, astfel incat pe viitor sa nu mai comita si alte fapte infractionale si sa poata fi redat societatii".

"Apreciez ca, desi intimatul-condamnat a executat fractia de pedeapsa stabilita in mod obligatoriu de lege, aceasta imprejurare nu ii confera un drept, ci doar o vocatie la acordarea liberarii conditionate, avand in vedere ca nu sunt indeplinite, in mod cumulativ, conditiile prevazute de lege in acest sens", spune Balaci, in documentul citat.

Judecatoarea mentioneaza titlurile si fragmente din mai multe materiale postate de Adrian Nastase pe blogul sau in perioada de detentie, precum "Totul despre 'prejudiciul' de la ISC", in care arata ca "(...) efectul, in baza legii si a sentintei, era acelasi: plata catre bugetul ISC sau catre bugetul statului a unor sume nedatorate" sau "Prejudiciul ISC? Sa fim seriosi...", in care scria ca "(...) Raportul de expertiza contabila realizat la instanta de fond (raport elaborat de doi experti independenti, numiti de catre judecatori) arata ca 'prejudiciul cauzat bugetului ISC, prin organizarea Trofeului Calitatii, este zero'.

Instanta a eliminat insa acest raport si a luat in considerare evaluarea facuta de DNA, care stabilea ca exista un prejudiciu la ISC de aproximativ 1,5 milioane euro!".

Nastase, eliberat din inchisoare pentru ca a fost "disciplinat si staruitor in munca"

"Din continutul tuturor acestor materiale publicate de intimat in timpul executarii pedepsei rezulta, in mod neindoielnic, ca acesta neaga in mod constant savarsirea faptelor pentru care a fost condamnat la pedeapsa inchisorii, facand aprecieri extrinseci aspectelor care converg catre individualizarea unor dovezi temeinice de indreptare, considerandu-se un detinut politic pentru a carui detinere in penitenciar se fac cheltuieli din bugetul de stat", noteaza judecatoarea Balaci.

Magistratul arata ca, in acest context, in cazul lui Adrian Nastase nu a fost atins scopul preventiv, dar mai ales, educativ al pedepsei, "acela al formarii unei atitudini corecte fata de ordinea de drept si regulile de convietuire sociala, aspecte relevante din perspectiva faptului ca liberarea conditionata nu poate fi disociata de insasi finalitatea executarii pedepsei si, implicit, de garantarea scopului si functiilor acesteia".

"Pentru toate aceste motive, apreciez ca perioada executata de intimatul-condamnat din pedeapsa aplicata nu a fost suficienta pentru ca acesta sa isi insuseasca scopul preventiv si educativ al pedepsei. In consecinta, consider ca este justificata aprecierea asupra necesitatii executarii in continuare a pedepsei in regim de detentie de catre intimatul-condamnat", conchide magistratul Balaci.

Ceilalti doi judecatori ai completului care a decis eliberarea lui Nastase au scris, in motivarea deciziei lor, ca instanta nu poate cenzura opiniile personale ale fostului demnitar si ca acestea, indiferent care sunt, nu pot duce la o prelungire a executarii pedepsei sau la neacordarea eliberarii conditionate.

Fostul premier Adrian Nastase, incarcerat in 26 iunie 2012, a fost eliberat in 18 martie din Penitenciarul Jilava, dupa ce Tribunalul Bucuresti a respins recursul Directiei Nationale Anticoruptie fata de sentinta Judecatoriei Sectorului 4 de punere in libertate.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#motivare eliberare Nastase, #judecator motivare eliberare Nastase, #judecator opus eliberare Nastase , #eliberat