Nastase, ca detinut politic. E deja prea mult (Opinii)

Marti, 19 Martie 2013, ora 15:52
20072 citiri
Nastase, ca detinut politic. E deja prea mult (Opinii)

S-a afirmat ca Adrian Nastase are statutul unui detinut politic. Pot plasa o asemenea idee undeva intre penibil si absurd. Este ca si cum cineva ar dori sa puna semnul egal intre aria cercului legilor batjocorite si cea a dreptunghiului unei celule.

Mai mult, un cunoscut analist politic a emis o parere conform careia inchisoarea i-a refacut imaginea fostului lider al PSD. Urmand acest rationament, domnul Nastase a iesit din Infern, a cheltuit in Purgatoriu cateva carti si articole, iar acum se afla la doar doi ani conditionati de CV-ul unui traitor si neprihanit martir.

E deja prea mult. Actuala justitie nu a gresit ca aceea din zorii comunismului desantat, cand orice mizerabila si nefondata delatiune arunca in lanturile Securitatii oameni nevinovati. In cazul Nastase, doar argumentul condamnarii ca exemplificare datorita notorietatii acestuia poate sa fi fost nelalocul lui.

Restul ramane. Acest om a girat, cu sau fara stiinta sa, faradelegi repetate, beneficiind de un inexplicabil "far niente" iliescian. Baroniada a devenit marca inregistrata in vremea zenitului politic al lui Adrian Nastase. Umbrele dregatorilor din Evul Mediu romanesc si-au lepadat caftanele in favoarea vestimentatiei de staruri din cetatea californiana a filmului, "made in the 3 rd millennium".

Despre detentia politica, in veritabila acceptiune a sintagmei, pot vorbi doar cele cateva mii de oameni care au supravietuit, numai ei stiu cum, stihiilor comunismului extrem. Sau poate crucile anonime razletite pe intreg spatiul concentrationar romanesc.

Si tot n-ar fi de ajuns sa zugraveasca intregul cosmar zamislit dupa scenariul sovietic de "cainii razboiului" romano-roman, intre anii '50- '60. Cei azvarliti in hrubele iadurior de la Gherla, Aiud, Pitesti, Ramnicu Sarat, Canal nu au furat, nu au mituit si nu s-au dedat la trafic de inflenta, ci s-au opus, atat cat i-au tinut puterile, tavalugului devastator al dezdumnezeirii neamului. Platind adesea pretul suprem impreuna cu familiile lor. Despre asta ar fi vorba.

Sigur, lumea a evoluat conform imperativelor tehnologiei. Dar gasesc mult mai inaltator faptul facut pe ascuns, de Paste, al incrustrarii unei cruci intr-un sapun ori scrijelirea ei cu unghiile pe un perete umed, decat o prelegere tinuta in fata unor talhari, a scrierii libere si aducatoare de bonusuri, avand la indemana Internetul si condescendenta gardienilor.

Un avocat, pe vremuri ziarist de nadejde la Scanteia, spunea cu cateva ore inaintea eliberarii lui Adrian Nastase ca acesta a intrat in puscarie inteligent si va iesi de acolo intelept. Se mai stie cumva cati politicieni, profesori, medici, magistrati si preoti, creme de la creme ai intelectualitatii romanesti, au pierit in temnitele regimului totalitar lipsiti astfel de sansa predarii cursurilor de intelepciune unui popor ce avea atata nevoie de ea?

Pana si statisticile sunt incomplete. Asadar, este cel putin o impietate sa-i fie atribuita lui Adrian Nastase titulatura de detinut politic. Domnul in discutie nu a fost nici macar un sfertodisident. N-a luptat riscand o clipa impotriva unei oranduiri aflate la putere. Dimpotriva, si-a subordonat morala, a strivit scrupulele.

Desfiderea legii si regulilor inseamna un pas pe care ti-l asumi, constient sau nu, catre esafod ori, ma rog, suicid. Nu si ultimul, daca devii intelept la timp. Inteligenta poate fi in vacanta. Se spune ca politica este arta compromisului, nu a compromiterii. Ce sa fi ales, oare, Adrian Nastase?

Citeste si:
PNL și ALDE, la un pas de fuziune. În anticamera liberalilor așteaptă PMP
PNL și ALDE, la un pas de fuziune. În anticamera liberalilor așteaptă PMP
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat că marţi, 18 ianuarie, a avut loc prima întâlnire între comisiile de negociere ale PNL şi ALDE în vederea fuziunii celor două...
Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
Preşedintele PMP Cristian Diaconescu a acuzat marți, 18 ianuarie, într-o postare pe Facebook, că aşa-zisa şedinţă a Colegiului Naţional de săptămâna trecută, preluarea abuzivă a...
Comentarii
ORD
rank 5
Puneti-i si coarne lui Nastase,caci TALANGA are data de presa USL !