Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Adrian Nastase, despre tentativa de sinucidere: Glontul a trecut la un milimetru de carotida

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 22:02
8943 citiri
Adrian Nastase, despre tentativa de sinucidere: Glontul a trecut la un milimetru de carotida
Foto: Antena 3

Fostul premier Adrian Nastase a povestit, miercuri, pentru prima data de la tentativa de sinucidere din 20 iunie 2012, ce s-a intamplat in acea seara. "Glontul a trecut la un milimetru de carotida", a rememorat Nastase.

"Ma simt foarte bine aici", si-a inceput Adrian Nastase confesiunile la Antena 3, in fata lui Mihai Gadea. Fara a se lasa rugat, el a dezvaluit ce s-a intamplat in seara in care a dorit sa-si ia viata.

"In 20 iunie am inceput a doua viata. Unii au luat oarecum in gluma, au considerat ca decizia a fost o inselatorie, semnele pe care le port pe corp arata ca a fost foarte adevarat. Glontul a trecut la un milimetru de carotida. Destinul sau Dumnezeu a vrut sa am o alta viata, sa privesc lucrurile altfel. Am o datoria de a trai o alta viata, in alt mod", a subliniat Nastase.

Fostul premier a detaliat scena din birou, desi a marturisit ca nu ii face placere sa isi aminteasca de aceste lucruri.

Filmul tentativei de sinucidere

"A fost o anumita sansa, revolverul era in buzunarul stang si l-am scos cu mana stanga. Cand stateam asezat pe scaun, ofiterul era asezat in fata mea si i-am spus ca imi pare rau ca va fi implicat in aceasta poveste.

Din pacate sau din fericire, scotand revolverul cu mana stanga, inainte de a trece in mana dreapta, ofiterul s-a repezit peste o masuta care era intre noi doi si m-a daramat, ne-am luptat in final am reusit cu mana stanga sa indrept revolverul spre mine, dar dintr-un unghi foarte ciudat. Am incercat, in acelasi timp, sa il protejez pe el.

Nu-mi face placere sa-mi aduc aminte de lucrurile astea. Ii datorez si lui ca stam acum de vorba", a rememorat Adrian Nastase.

"Samuraiul", sursa de inspiratie

Nastase a spus ca motivatia acelui gest nu a fost perspectiva inchisorii, ci "umilinta indurata dupa doua decenii de munca".

"Sentinta mi s-a parut umilitoare. In penitenciar am revazut 'Samuraiul'. Aceasta nevoie de demnitate si onoare ne caracterizeaza pe fiecare dintre noi. Sunt lucruri care ne caracterizeaza, dar nu cred ca demnitatea si onoarea pot fi pierdute. Reactia mea a fost in legatura cu aceste lucruri", s-a destainuit Nastase.

Cererea de gratiere, o alta umilinta

Fostul premier a sustinut ca n-ar fi acceptat niciodata sa fie gratiat de Traian Basescu.

"Niciodata n-as fi facut cerere de gratie catre Basescu, mi s-ar fi parut o umilinta. As fi preferat sa stau doi ani, cererea de gratiere ar fi insemnat recunoasterea unei vinovatii pe care o resping categoric", a subliniat Nastase.

El a adaugat ca n-ar fi acceptat sa fie gratiat nici de presedintele interimar Crin Antonescu. De altfel, lui Nastase i s-a parut umilitor si faptul ca Bruxelles-ul i-a impus lui Antonescu sa nu faca gratiere individuale.

"Ce mi s-a parut o umilinta natioanala a fost acceptarea acelui punctaj de la Bruxelles ca presedintele interimar sa nu accepte gratierea individuala, se referea la mine. Gratierea individuala este o prerogativa a suveranitatii nationale", a mai aratat Nastase.

Detinutii ii spuneau "domnule presedinte"

Adrian Nastase a relatat si despre atmosfera din penitenciar, afirmand ca era tratat cu respect, iar unii detinuti chiar ii spuneau "domnule presedinte".

"S-au purtat mai respectuos decat multi altii. Imi spuneau 'domnule prim ministru, domnule presedinte', 'dumneata trebuia sa fii presedinte'. Ziceau sa vina Basescu in locul meu", a declarat fostul premier.

"Cel mai mult m-au impresionat cei de la comunitatea terapeutica, cei care se drogau. Ei au o comunitate inchisa. Mergeam aproape in fiecare saptamana acolo si discutam despre politica, despre Constitutie, despre Unire, despre istorie. In mod categoric ai ce invata de la oamenii din penitenciar. Si lucruri bune si lucruri rele", a adaugat Nastase.

El a incheiat comparandu-se din nou cu samuraii.

"Am urcat pe muntele Fuji in Japonia, am experienta samurailor, am reusit sa strabat desertul", a subliniat Nastase.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Adrian Nastase sinucidere, #Adrian Nastase Antena 3 , #impuscat