Adrian Nastase nu-i o victima. Justitia poate fi (Opinii)

Joi, 21 Iunie 2012, ora 19:01
10589 citiri
Adrian Nastase nu-i o victima. Justitia poate fi (Opinii)

Tentativa de sinucidere si reactiile la ea spun despre Adran Nastase si partidul din care face parte mai multe decat insasi condamnarea care le-a provocat.

Nu cred ca fostul premier a incercat sa se impuste din cauza rusinii, a remuscarilor sau impins de onoare. Cred ca a incercat sa se impuste in cap pentru ca in mintea lui aceasta condamnare era imposibila. S-a izbit de ceea ce era de neconceput.

Omul care a avut Romania la picioare, care a controlat cu mana de fier tot ce misca pe teritorul tarii, de la propriul partid, la ultima gazeta de provincie, de la judecator, la ultimul procuror stragiar, omul care nu a renuntat niciodata la visul prezidential si al carui nume era vehiculat pentru un nou mandat de premier nu putea concepe sa fie supus justitiei. Mai ales dupa revenirea PSD la guvernare.

Adrian Nastase a incercat sa se sinucida atunci cand a realizat, cu mandatul de executare in fata, ca a pierdut cu adevarat puterea. Puterea absoluta, inclusiv asupra justitiei, drogul lui preferat si pe care era convins ca a recapatat-o din momentul cand Victor Ponta si guvernul sau au depus juramantul. Iar fara aceasta putere absoluta, singur fata in fata cu faptele sale si raspunderea pentru ele, Adrian Nastase s-a dovedit un om mic, slab si las, foarte departe de statura ce-i fusese atribuita atatia ani. Aceasta este dimensiunea sa autentica, acesta este Adrian Nastase dezbracat de puterea care l-a transformat in El Insusi.

Aceeasi stupoare, aceeasi incapacitate de a intelege noua realitate a Romaniei a aratat si PSD. Condamnarea lui Adrian Nastase a fost semnalul ca revenirea PSD la putere nu inseamna si revenirea la anii guvernarii Nastase, oricat isi dau social democratii silinta in acest sens. Pot schimba legi, pot epura sefi de institutii, pot colora Romania de sus pana jos in rosu, pot da declaratii de modificare a Constitutiei, dar iata ca nu mai pot controla intreaga justitie. Si asta este peste puterea de intelegere a PSD.

Declaratiile liderilor PSD sunt stupefiante. ,,Sper ca Traian Basescu e multumit", spunea Victor Ponta in usa spitalului de urgenta, unde a ajuns ,,despletit" la numai cateva minute dupa Adrian Nastase. Social democrati si liberali de toate nvielurile nu au incetat sa vorbeasca despre hartuiala politica suportata de Adrian Nastase, despre DNA-ul controlat politic, despre justitia nefunctionala care opereaza fara probe. O victimizare gretoasa si desantata care arata doar un imens dispret pentru justitie si statul de drept.

Sa ne intelegem, Adrian Nastase nu a cedat nervos in fata unui mandat de arestare preventiva, semnat de vreun procuror "basist". Adrian Nastase a fost condamnat de 5 judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, complet condus de insusi presedintele ICCJ si care a a luat decizia in unanimitate. Daca Elena Udrea ar fi fost condamnata in conditii similare, tot o hotarare politica ar fi acuzat in cor PSD?

Atacand politic aceasta hotarare definitiva si irevocabila a celei mai inalte instante a tarii premierul Romanei si reprezentantii partidelor de guvernamant comit un atac inacceptabil asupra insasi Justitiei din Romania a carei independenta o lezeaza grav.

Ce trebuie sa intelega magistatii cand aud din gura premierului Romaniei ca o condamnare impotriva unui social democrat este asimilata unui act politic al lui Traian Basescu? Ce trebuie sa inteleaga ei atunci cand inalti fruntasi ai puterii declara ca exista o problema cu justitia si, implicit, ca vor lucra la rezolvarea ei? Cum? Trimitand magistratii incomozi dupa gratii, dupa cum promitea insusi ministrul Justitiei si asa cum s-a intamplat cu procurorul Lele in timpul guveranrii Nastase? Impingandu-i la gesturi extreme, asa cum s-a intamplat cu procurorul Panait tot in timpul guvernarii Nastase?

PSD si PNL, in frunte cu presedintii lor ofera un spectacol teribil in fata unui popor care mai avea putin si deschidea sampanii pe strada la auzul vestii condamnarii celui care in mentalul colectiv intruchipeaza coruptia. Reactia lor functioneaza ca un turnesol si demonstreaza ca in pofida machiajelor, mentalitatea PSD a ramas incremenita in guvernarea Nastase, ca anii aceia sunt o referinta si pentru PNL si ca societatea civila trebuie sa apere justitia cu o ferocitate pe masura celei cu care PSD o ataca deja.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Adrian Nastase impuscat, #Adrian Nastase tentativa sinucidere, #Adrian Nastase condamnat inchisoare , #impuscat