Cu politica la psiholog (Opinii)

Marti, 26 Iunie 2012, ora 20:42
2098 citiri
Cu politica la psiholog (Opinii)

Pana la actul sinucigas al lui Adrian Nastase, prezentat de analisti ca "las - curajos, simulat - nesimulat, calculat - necalculat, demn - nedemn, arogant - nearogant, barbatesc - nebarbatesc, rusinos, necrestinesc...", banuiam ca "politica romaneasca" nu are a face prea mult cu moralitatea ori cu credinta in Dumnezeu; dupa miercurea trecuta banuiala a devenit certitudine.

Dar esenta necazurilor politice si economice actuale din acestea se trag: nici institutiile statului, nici societatea civila n-au fost pregatite sa faca fata asaltului suicidar impotriva statului de drept si a bunei cuviinte dupa 1989, iar nesanctionarea juridica si morala a ticalosiilor a creat impresia ca politicienii nostri se afla deasupra legii, ca trebuie slujiti si adulati ca inainte de '89.

Iar morala?

Din pacate, in Romania, tema moralitatii e una compromisa: politicienii, sociologii si politologii sustin la unison ca politica e o dama de moravuri indoielnice, ceea ce le permite actantilor politici sa renunte la onoare si demnitate fara a fi supusi oprobriului public. Cred ei. In fapt, decontarea se face la urne. Si ei, si noi stim asta, dar mereu ei isi fac iluzii ca nu lor li se va intampla. Ei bine, li se intampla.

"Cerul instelat deasupra mea si legea morala in mine"! De filosofia lui Kant, de invatatura si educatie, in genere, politicienii fac mare caz pana se vad in functii. Apoi stiinta de carte si bunele maniere nu mai fac doua parale, compromisurile curg garla, fara a fi vorba de negocieri ori de "arta bunei guvernari", ci de pacaleli si combinatii. Fiecare invatand cum se fura closca de pe oua fara sa caraie, vorba lui Nicolae Filimon.

Moralitatea ca scut

Legea morala i-ar fi aparat cel mai bine de capcanele cu hachite ale politicii, le-ar fi asigurat linistea si curajul de a-si aplica eventual programele. Abdicand de la moralitate, si-au asumat consecintele de a fi aruncati la marginea societatii cand taraseniile sunt scoase la iveala, caci mai devreme ori mai tarziu, fiecare nas isi gaseste nasul. Aceasta e principala trasatura a statelor unde legea si moralitatea nu s-au putut impune.

Partea mai dureroasa e alta: daca politicienii au astfel de hibe, ei bine, nici noi nu suntem mai breji. Nicicand n-au fost atata zavistie, atata batjocura intre noi. Nicicand neamul romanesc nu si-a batut joc de omul nenorocit, nu l-a sfasiat pe cel cazut, ci a gasit mereu o vorba de incurajare.

N-am auzit ca vreun crestin sa jubileze la agonia aproapelui, sau sa-l acuze, sa faca bascalie in strada ca isi simuleaza propria moarte, ori si mai grav, sa sufere, sa se manie chiar, ca nu-l ia moartea mai repede, ca Dumnezeu i-a mai dat zile, i-a mai dat o sansa.

La psiholog!

Cele de mai sus sunt atributele esentiale ale omeniei si ale umanitatii. In momentul in care un individ le-a pierdut, se pune intrebarea daca el mai apartine ori nu unui grup social educat, unei comunitati normale in care valorile general omenesti sunt cultivate cu grija.

E clar: ori ne ducem cu totii la psiholog, poate si la duhovnic, ori gasim alta solutie de exorcizare a barbariei din noi, de pilda, o lege care sa-i oblige pe impricinati sa-si respecte aproapele. Pentru ca spectacolul grotesc oferit in aceste zile nu mai poate continua: avem copii de crescut si educat, avem batrani si bolnavi de ingrijit, iar exemplele de la varful politicii ne distrug orice urma de milosardie si pocainta.

Pe vremuri se invata la scoala ca politica in interesul cetatenesc descatuseaza energiile creatoare ale unui popor, ca ea poate sa traga o tara inainte, ca politica apartine elitelor politice, economice, stiintifice si culturale, adica segmentului celui mai inaintat al societatii. La noi de ce nu e asa?

Daca morala nu e, nimic nu e

Astazi realizam ca una e in carte si alta in viata. Imediat dupa revolutie, ca sa scape de raspundere, FSN si biserica au aruncat in sarcina scolii educatia religioasa si pe cea morala, iar rezultatele se vad: se invata cu mare greutate, se cauta scolile permisive, se prefera diplomele la mica intelegere, iar tinerii valorosi pleaca unde vad cu ochii...

Morala inca nu face parte din trunchiul comun al curriculei educationale ca in tarile civilizate. Desi studiem atatea matematici si stiinte, chibitam zi si noapte la un spectacol politic grobian care astfel se autoalimenteaza.

Citeste si:
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu și Laura Ștefănuț au devenit părinții unei fetițe, pe 14 ianurie 2022. Anunțul a fost făcut de proaspăta mămică vineri, 21 ianuarie....